Google Translate

zaterdag 10 november 2018

Cave

Filmdetails:
Titel: Cave
Verhaal: Henrik Martin Dahlsbakken
Regisseur: Henrik Martin Dahlsbakken
Jaar: 2016
Acteurs: Heidi Toini, Mads Sjøgård Pettersen, Benjamin Helstad
Duur: 85 minuten
IMDB cijfer: 4,2



Samenvatting:
De drie vrienden Charlotte, Adrian en Viktor leerden elkaar kennen tijdens hun militaire dienst bij het Noorse 'Telemark Bataljon' in Afghanistan tussen 2010 en 2012. Adrian en Charlotte werden een paar en werken nog steeds voor het leger. Ze zijn allen geïnteresseerd in extreme sporten en fysieke uitdagingen en hebben al een lange tijd een afdaling gepland in een onontgonnen grot diep in de bergen. Een paar jaar eerder verdronken er twee buitenlandse duikers tijdens het verkennen van een deel van de dezelfde grot. Één van de duikers werd nooit gevonden en de grot werd afgesloten voor het publiek. De drie vrienden tarten het lot en zonder back-up beginnen ze aan hun tocht.

De film:
Een nog geen anderhalf durende film over drie vrienden die willen afdalen in een afgesloten grot. Dat kan alleen maar misgaan maar de vraag is op welke manier. Het intro is geweldig. Ze rijden onder andere over de Trollstigen. Al gauw leer je de vrienden kennen en hoe de verhoudingen liggen. Wordt er onderweg naar de grot ook nog eens een deuntje uit de film Deliverance gefluit......


Tot op dat moment krijg je een paar schitterende beelden van de natuur te zien. Eenmaal in de grot is de natuur verdwenen en maakt het plaats voor een claustrofobisch gedeelte. Nauwe doorgangen, water en spannende momenten. Ik moest toen wel even terugdenken toen wij in het natuurreservaat van Hölick waren. We zijn toen ook een grot ingegaan, maar niet zover. Wou je verder dan moest je een regenpak aan en door smalle spleten wurmen. Het geeft wel een beetje weer wat ze in de film meemaken. Zet daar vriend Viktor bij en de spanning is compleet.

Het einde is apart en wordt vervolgd door nog mooiere beelden van de natuur gevolgd door muziek van Merethe Soltvedt met het nummer Neverafter. Het nummer is hieronder te horen:


Vervolgens verschijnt er een aankondiging dat Cave 2 binnenkort in de bioscoop is te zien. Heel vreemd. Die aankondiging hadden ze wel achterwege kunnen laten. Deel twee is trouwens nog steeds niet te zien volgens IMDB.

Conclusie:
De film heeft geen goed cijfer op IMDB, maar persoonlijk vond ik de film wel goed. Schitterende beelden, een gestoorde Viktor en angst in de grotten. In het echt doet men dit ook en gaat het ook wel eens mis. Op deze website is een duidelijke reconstructie te zien van een grotongeluk op 6 februari 2014. Op de Montages website is een analyse van de Cave film te lezen. Hieronder is nog een Youtube recensie te zien. Deze recensie bevat wel spoilers.


Ondanks dat de film slecht ontvangen is, is het als Scandinavië liefhebber zeker aan te bevelen. De beelden aan het begin en aan het eind zijn heerlijk om te zien en een kijkje in het grotduiken is altijd leuk. De film is in zijn geheel te zien met, volgens mij, Hongaarse ondertiteling op Youtube of te huur/koop op Amazon.

Recensies:
- Letterboxd
- Reddit
- Moviemeter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten