Google Translate

vrijdag 9 april 2021

Stevns Fyr

Dit is voorlopig de laatste blogpost over Stevns Klint. Een bezoek aan de vuurtoren Stevns Fyr mocht niet ontbreken en dit was dan ook de laatste halte in de omgeving van Stevns Klint. Eigenlijk zijn er twee vuurtorens te bezichtigen, een oude eerste vuurtoren, gebouwd in 1816 - 1818 en de nieuwe vuurtoren, gebouwd in 1877 - 1878. 

De eerste vuurtoren is geen toren maar is een halfronde uitbreiding aan het einde van de woning van de vuurtorenwachter. De signalen van de vuurtoren waren vanaf grote afstand op zee goed te zien. De vuurtoren en de woning van de vuurtorenwachter zijn ontworpen door de architect Poul (de) Løvenørn

In 1878 werd de nieuwe vuurtoren in gebruik genomen. Deze keer koos men ervoor om een ​​echte toren van 27 meter te bouwen, gemaakt van kalksteen van het nabijgelegen klif. Het gebied rondom de vuurtoren was lange tijd in gebruik door het leger ten tijde van de Koude Oorlog. In 2002 werd het gebied vrijgegeven voor het publiek en werd het mogelijk om de vuurtoren te bezoeken. Tot 2011 had de marine een uitkijkpost aan de voet van de vuurtoren. Dit gebouw is tegenwoordig een museum. Er zijn plannen om Stevns Fyrcenter te creëren met tentoonstellingen over de geschiedenis en de natuur rond de klif. Dit is te lezen op een informatiebord. Op dit moment ziet het er nogal militairachtig uit met onder andere een groot hek waar je door moet om de vuurtorens te kunnen bezichtigen. Nu begrijp ik ook waarom. Het was al laat dus we waren al blij dat we er konden rondlopen. De 'nieuwe' vuurtoren zat helaas in de steigers. 

Op deze website staan nig een aantal mooie oude foto's.




Oude vuurtoren.


Nieuwe vuurtoren.


3 opmerkingen:

  1. Mooi gebied. Deze vuurtoren komt ook op mijn lijstje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gaan jullie dit jaar naar Zweden? Wij hebben alle reserveringen weer een jaar opgeschoven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Net als vorig jaar lastig verhaal denk ik. Daarom zijn we vorig jaar naar Denemarken geweest omdat dit net kon. Komende zomer zal spannend worden. Moet je gevaccineerd zijn? Moet je negatief getest zijn? Is een vaccinatie voldoende of moet je ook een negatieve test hebben. Je kunt nog steeds corona krijgen als je gevaccineerd bent. Welke landen laat Nederlanders toe en andersom. Nog niet gereserveerd en last minute bekijken wat we gaan doen.

      Verwijderen