Batteri Hanstholm I werd in 1940 gebouwd en maakte deel uit van vier 17 cm kanonnen als onderdeel van de Duitse kustwacht in Denemarken tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de zomer van 1942 werd de batterij verplaatst naar de duinen ten zuiden van de Hanstholm-vuurtoren en werden de bunkers gebouwd voor de kanonnen en munitie en tevens om de bemanning te beschermen. Deze betonnen gebouwen staan er tegenwoordig nog steeds als ruïnes. Het is mogelijk om de bunkers in te gaan. Enkele bunkers zijn afgesloten vanwege instortingsgevaar.
Op de website van Strijdbewijs staat de geschiedenis van Hanstholm I en omgeving beschreven. Hieronder een gedeelte van de website over de periode 1942 - 1944.
Vanaf het voorjaar van 1942 werd de kust van Denemarken ook onderdeel van de 'Atlantikwall'. Er werd besloten om 'Hanstholm I' te verplaatsen naar de zuidkant van Hanstholm (waar u nu nog steeds de betonnen objecten te vinden zijn). In maart 1942 werd begonnen met het bouwen van houten barakken. In augustus van dat jaar werd het eerste beton gestort voor enkele bunkers. Ondanks dat de gehele stelling in opbouw was, werden de kanonnen van de vorige locatie in oktober 1942 overgebracht naar deze nieuwe locatie (al zou het tot het voorjaar van 1944 voor ze in hun betonnen kazemat werden ondergebracht. Het vuurgeleiding systeem was in december 1942 overgebracht. Het zou tot juni 1944 duren voor de batterij geheel gereed werd opgeleverd, tot die tijd was het meer een bouwplaats, dan een geschutbatterij. In 2 jaar tijd werd er maar liefst 20.000 m³ beton gestort.
Alleen al het lopen tussen de bunkers is geweldig. Wie weet gaan we in de toekomst ook nog eens het Bunker museum bekijken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten