Google Translate

vrijdag 21 mei 2021

De vermoedelijke moordenaar van Olof Palme - Marc Pennartz

Boek details:
Titel: De vermoedelijke moordenaar van Olof Palme
Auteur: Marc Pennartz
Verschijningsdatum: 2021
Bladzijde: 295
Uitgeverij: Brave New Books
ISBN: 9789464188028Flaptekst:
Wie vermoordde de Zweedse premier Olof Palme? Meer dan 34 jaar hield deze vraag Zweden in de ban. Op 10 juni 2020 presenteerde justitie een mogelijke dader: de intussen overleden Stig Engström? Is het raadsel nu opgelost?

De Nederlandse schrijver Marc Pennartz, die het onderzoek al jaren van nabij volgt, denkt van niet. In dit boek onthult hij tot voor kort geheime dossierstukken die in een heel andere richting wijzen?

Dit is het verhaal van "het vergeten spoor": de eenzaat Christer Andersson. Hij stond lang bovenaan het verdachtenlijstje. Telkens ontsnapte hij aan een arrestatie. Tot aan het tragische einde van zijn leven?

Voor het eerst komen Andersson en zijn familie zelf aan het woord. Zo krijgen we inzage in de psyche van een man die bij velen angst inboezemde. En die, anders dan Engström, de middelen en de mogelijkheid had om Palme te doden.

De auteur:
Marc Pennartz, ook wel bekend als Marc de Jong, is een Nederlander die geëmigreerd is geweest naar Zweden. Hierover heeft hij het emigratieboek Bij ons in Zweden geschreven. Als tiener las Marc de boeken van Maj Sjöwall en Per Wahlöö. Toen hij jaren later las hoe het onderzoek naar de moord op Palme was gevoerd, had hij meer dan eens het gevoel in een roman van Sjöwall en Wahlöö te zijn beland. De emigratie naar Zweden had tot gevolg dat hij de Zweedse taal ging beheersen en daardoor de informatie die alleen in het Zweeds beschikbaar was kon lezen. Het leverde in 2016 zijn eerste boek over de moord op Olof Palme op, 10 Redenen waarom Zweden de moord op Olof Palme niet oplost. In februari 2021 is dit tweede boek uitgekomen terwijl vorig jaar de naam van de dader door het onderzoeksteam is gepubliceerd. Hadden ze wel de juiste dader aangewezen?

Marc Pennartz heeft een tweetal websites in gebruik, zijn eigen website en een website speciaal voor de moord of Olof Palme.

Het boek:
Het boek is door Marc zelf uitgebracht via Brave New Books. Het boek bevat foto’s uit onder andere onderzoeken van de politie die openbaar zijn gemaakt, maar ook eigen foto’s van Marc Pennartz. Er wordt begonnen met twee statements:

Anger is an energy. John Lydon

Revoluties lossen niets op. De morgen na de revolutie beginnen de problemen van alledag gewoon opnieuw. Olof Palme

In het voorwoord geeft Marc aan dat dit het eerste boek is gebaseerd op de originele, tot voor kort geheime politieverhoren met Christer Andersson, zijn familie en bekenden, aangevuld met informatie uit tal van andere dossierstukken en eigen research. Voor een uitvoerige behandeling van alternatieve hypotheses verwijst hij naar zijn vorige boek 10 redenen waarom Zweden de moord op Olof Palme niet oplost.

In het eerste hoofdstuk Eén bokser kop bij de Grand worden de gebeurtenissen bij bioscoop Grand in Stockholm beschreven op de avond van de moord op Olof Palme. De film Bröderna Mozart draaide op de avond van 28 februari 1986. Olof Palme en zijn vrouw hebben de film bekeken en op weg naar huis gebeurde de moord waarbij Olof Palme het leven liet. Direct is het al duidelijk dat de politie de zaken niet op orde heeft en eigenlijk vrijwel direct na de moord al achter de feiten aanloopt. Zo is te lezen dat de moordplaats niet goed afgezet werd en dat de twee kogels die afgevuurd zijn niet door de politie zijn gevonden maar door omstanders. Door de vondst van de twee kogels werd het duidelijk welk wapen er gebruikt werd en het was een Smith & Wesson .357 Magnum model 27 met een 6 inch lange loop. Het wapen werd de meest gezochte revolver van Zweden. In het boek komt nauwgezet alle informatie die er beschikbaar is aan bod zoals welke vluchtroute de moordenaar heeft genomen, welke verdachten er in de loop der jaren zijn geweest, hoe het leven van Christer Andersson eruit zag, hoe de onderzoeken verliepen, welke complottheoriën er zijn geweest en nog veel meer. Een kort overzicht heb ik opgenomen in de wetenswaardigheden. 

Conclusie:
Diep respect voor het uitzoekwerk van Marc. Wat zal dat een tijd gekost hebben. Het heeft wel geresulteerd in een vrijwel volledig verhaal over hoe alles is gegaan. Vanaf de avond dat de moord plaatsvond tot zelfs na de eigenlijke publicatie van het boek. De publicatie is zelfs uitgesteld om nieuwe informatie te kunnen opnemen in het boek. Na het lezen is er eigenlijk geen andere conclusie dat de vermoedelijke moordenaar niet degene is die het onderzoeksteam aan heeft gewezen maar dat er wel heel veel wijst in de richting van Christer Andersson. Door het boek ben ik veel te weten gekomen over de moord op Olof Palme. Ik ga zeker het eerste boek van Marc over de moord lezen. Een aanrader voor degene die geïnteresseerd is in de moord. Hieronder is een reconstructie van de moord te zien.


Ook op Youtube te zien: Olof Palme Political Murders - The forbidden trail.

Wetenswaardigheden:

Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten