Google Translate

vrijdag 28 mei 2021

Norskov

Seriedetails:
Titel: Norskov
Jaar: 2015 / 2017
Verhaal: Dunja Gry Jensen
Acteurs: Thomas Levin, Claus Riis Østergaard, Jacob Lohmann
Afleveringen: 16 van 45 minuten
IMDB cijfer: 7,1

Norskov


Samenvatting seizoen 1:
Norskov, een industrieel havenstadje in het noorden van Denemarken, vecht voor zijn toekomst. Maar een groeiend drugsprobleem onder de jongeren vormt een belemmering. Detective Tom Noack keert na 20 jaar terug naar zijn geboorteplaats om het drugscircuit aan te pakken. Wanneer blijkt dat de criminaliteit veel dichter bij huis is dan aanvankelijk gedacht, belandt Noack in een tweestrijd tussen vriendschap en werk.

De serie:
Eindelijk de serie Norskov bekeken. Het eerste seizoen werd uitgebracht in 2015 en het tweede seizoen in 2017. Beide seizoenen zijn te zien op Netflix. De serie speelt zich af in de gelijknamige Deense plaats Norskov. Norskov is een havenplaats in Noord-Jutland. De serie is opgenomen in de bekende havenplaats Fredrikshavn. In het eerste seizoen lopen er een aantal verhaallijnen. De eerste is dat Norskov groen wil worden met een groot project voor de haven. De tweede verhaallijn gaat over de drugsoverlast in Norskov. Tom Noack keert na twintig jaar weer terug naar zijn geboorteplaats en gaat werken bij de plaatselijke politie. De politie gaat proberen om de drugsoverlast aan te pakken. Het havenproject ligt bij de burgemeester van Norskov, Martin. Martin is getrouwd met Jackie. Jackie is weer de zus van Tom. Martin en Tom waren vroeger vrienden samen met Casper Bondesen. Casper is de eigenaar van Bondesen Bouw. De zus van Casper, Diana, had voordat Tom vertrok een relatie met hem. Diana heeft een zoon Oliver waarvan niet bekend is wie de vader is. De lijnen zijn kort in Norskov. 

De serie begint met een jeugdige drugsslachtoffer. Dit keer geen dodelijk slachtoffer, maar de toon is wel gezet. Norskov moet hier wat aan doen. Wat volgt is een onderzoek naar de drugs die verrassende wendingen heeft. Het onderzoek bestaat vooral uit afluisteren en spioneren. De vergroening van de haven gaat gepaard met allerlei problemen. Genoeg materiaal om een mooie serie te maken. In het tweede seizoen gaat het verder waar het eerste seizoen is geëindigd. Er zit wel acht maanden tussen.

Conclusie:
Een geweldige serie die zich afspeelt in een havenstad in Noord-Jutland. Vorig jaar zijn we in Noord-Jutland geweest dus dat was erg leuk om nu de serie te zien. Je voelt de sfeer in de serie. Norskov is geen echte thrillerserie maar moet het meer hebben van de personages. Het eerste seizoen kun je nog een thriller noemen, maar het tweede seizoen is totaal anders geworden. Het tweede seizoen is meer een afronding van het eerste seizoen. In het eerste seizoen is Tom Noack de hoofdrolspeler waar bijna alles om draait. In het tweede seizoen wordt zijn rol flink ingeperkt ten bate van de andere acteurs zoals Jackie en Claudia, de vrouw van Casper. Zoals gezegd geen echte thrillerserie maar een verhaal die realistisch aan doet. Tom is een normale man met geen grote problemen die wel moeilijke keuzes moet maken. Keuzes die grote invloed hebben op zijn directe omgeving.

Zijn er minpunten? Ik moest enorm wennen aan de gezichtsuitdrukking van Tom. Hij maakt dan een soort glimlach op zijn gezicht terwijl er niets te lachen valt. De glimlach die Tom heeft is apart. Een ander punt is dat er tussen de zesde en de zevende aflevering er wat lijkt te missen.

Op internet kwam ik nog een interview met de maker Dunja Gry Jensen tegen. Dit interview geeft precies weer waar het allemaal om draait in Norskov. Ik heb het interview hieronder opgenomen:

1. Is 'Norskov' een politiedrama in traditionele zin met schurken en helden?
Met Norskov wilde ik een politieserie maken die meer drama dan misdaad is. Mijn aandacht gaat meer uit naar de personages en hun relaties dan naar het misdaadplan en de actie. Ik ben benieuwd naar het dagelijkse leven van rechercheurs, de politie als onderdeel van de lokale gemeenschap en het politiebureau als werkplek.

2. Drie van de grote rollen zijn drie sterke mannelijke personages - wat betekent dat voor de serie?
Centraal in 'Norskovs eerste seizoen staan ​​de drie sterke mannelijke karakters: de politieagent, de burgemeester en de ondernemer, evenals een jonge hockeyspeler die opgroeit en voor identiteit en rolmodel moet kiezen. Ik heb me grote zorgen gemaakt over de positieve aspecten van de mannenrol, o.a. omdat de donkere kanten van mannelijkheid zwaar zijn beschreven in een aantal andere moderne tv-series. Maar ook omdat ik zelf opgegroeid ben zonder vader, en het dus een droomscenario is om te mogen schrijven voor drie aantrekkelijke vaderfiguren.

3. Is 'Norskov' een mannenreeks?
Er staan ​​veel vrouwen achter de camera in 'Norskov', o.a. producer en conceptueel regisseur, dus we maken grapjes dat na 'Mannen die vrouwen haten' 'Vrouwen die van mannen houden' komt. Ik hoop van harte dat het een serie wordt die zowel mannen als vrouwen aanspreekt, en eigenlijk denk ik ook daarin geslaagd te zijn. Ik denk dat beide geslachten het op prijs zullen stellen om een ​​andere kant van Denemarken te zien met de ondernemende zakengemeenschap en sportcultuur, en ik denk dat iedereen zich kan identificeren met de emotionele dilemma's en de relaties van de personages. En dan denk ik dat zowel mannen als vrouwen de ingehouden humor van de serie zullen waarderen.

4. Welke thema's vind je belangrijk in 'Norskov'?
We zijn allemaal met elkaar verbonden. Het is een fundamenteel conflict bij mensen dat we zowel als individu en als onderdeel van een gemeenschap moeten functioneren. De vraag is: hoe neem je verantwoordelijkheid voor jezelf in een gemeenschap of juist om verantwoordelijkheid voor de gemeenschap te nemen zonder jezelf te verliezen? Dit thema is universeel en is nog nooit zo relevant geweest als in het huidige Denemarken. Ik vind het geweldig om samen te mogen werken met TV 2 en SF FILM Production om een ​​vermakelijke tv-serie te maken op basis van zulke serieuze existentiële thema's.

5. Waarom vindt 'Norskov' plaats in de provincie?
In de kleinere omgevingen voel je beter hoe alles met elkaar verbonden is, hoe iedereen deel uitmaakt van hetzelfde geheel. Hier is de structuur van de samenleving duidelijker en de relaties hechter. De politie moet haar werk doen onder vrienden of vrienden van vrienden, in tegenstelling tot in de grote stad, waar de "klanten" vreemden en anoniem zijn. De nabije provinciale omgeving ligt voor de hand als uitgangspunt voor verhalen waarbij een belangrijk uitgangspunt is dat we allemaal met elkaar verbonden zijn.

6. Waarom koos u Frederikshavn als locatie?
Toen we Frederikshavn vonden, twijfelden we niet. Het was liefde op het eerste gezicht. In deze Noord-Jutlandse industriestad vonden we een rauwe en exotische visualiteit met de zee en de haven en de lange westelijk aandoende hoofdstraat. We vonden iets prachtigs in het heuvelachtige stuwwallandschap, de hoge lucht, de grote kraanvogels en de perfecte ontmoetingsplaats in de hal rond de dynamische hockeysport. We vielen ook voor de speciale Noord-Jutlandse taaltoon en voor een bijzonder harde en levensvatbare energie. Ze fluiten niet in Frederikshavn, zoals ze zeggen.

7. Wordt alles op locatie gefilmd?
Vanaf het begin hadden we gewild dat onze serie een bijzonder levendige authenticiteit had, en toen we Frederikshavn voor het eerst hadden gekozen als modelstad voor onze Norskov, begon de stof snel te groeien. IJshockey werd onderdeel van het universum en we hadden het gevoel dat zowel het uitzicht vanaf de heuvels als de prachtige rauwheid van de haven een terugkerend onderdeel werden van de uitdrukking van de serie. Tijdens het proces hebben we besloten om de hele serie op locatie op te nemen, ook al betekende dit dat het merendeel van de filmploeg en acteurs heen en weer moest en gedurende de zes maanden dat de opnames plaatsvonden in Noord-Jutland moest worden ondergebracht. We hebben geen spijt gehad van dat besluit. De unieke visualiteit van Frederikshavn geeft een leven en een omgeving aan de serie, die niet voor geld te koop was.

8. Hoe was het om in Noord-Jutland te filmen?
Vanaf de eerste keer dat onderzoeker Mette Sø en ik Frederikshavn bezochten, hebben we een unieke gastvrijheid ontmoet. We werden opgesloten op het politiebureau, op het kantoor van de burgemeester en in de hockeyzaal, en we ontmoetten overal nieuwsgierigheid en openheid, of het nu in de jeugdclub was of onder lokale zakenmensen. Ik weet dat het hele productieteam met plezier heeft gefilmd in Frederikshavn en dezelfde hulpvaardigheid heeft ervaren. Anders had het ook niet kunnen gebeuren. We hebben onder andere gefilmd bij mensen thuis en gerekruteerd in honderden figuranten en bijrollen onder de lokale bevolking. Daarnaast hebben we een niet meer gebruikte school mogen ombouwen tot een politiebureau en hebben bedrijven het werk halve en hele dagen stand-by gezet zodat we het konden afmaken.

De VPRO had nog een interview met Dunja Gry Jensen naar aanleiding van het tweede seizoen. Het interview is best wel persoonlijk geworden. Boeiend om te lezen.

De titelnummer van de serie heet Echo My Shout van de Deense singer/songwriter Mattias Kolstrup. Het volledige nummer is hieronder te beluisteren.


Het tweede seizoen heeft hetzelfde nummer als titelsong maar wordt door iemand anders gezongen. Wie het gezongen heeft kon ik niet vinden. Het volledige nummer kon ik ook niet vinden.


Recensies:
- XGN
- Soundvenue seizoen 1
- Soundvenue seizoen 2

5 opmerkingen:

 1. Hebben wij ook gezien, echt een leuke serie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij vonden het ook een leuke serie. Ik zag 'm steeds voor me als de journalist uit Borgen. Die serie hadden we kort ervoor gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Borgen heb ik nog niet gezien, dus voor mij was hij een onbekende.

   Verwijderen
  2. Zeker de moeite waard. Ik had er eerst niet veel zin in, maar was al snel om. Er zijn drie seizoenen, 30 afleveringen. Er komt nog een vierde seizoen van 8 afleveringen.

   Verwijderen
  3. De serie staat op de lijst maar die is al zo groot geworden. Er zijn ng zoveel series te bekijken. Gisteren net de laatste aflevering van Top Dog gekeken.

   Verwijderen