Google Translate

zaterdag 12 juni 2021

Bulbjerg

Bulbjerg, een rots in Noord-Jutland in het Thy gebied. Een bekende plek omdat het de enige vogelklif is op het Deense vasteland. Tijdens de Duitse bezetting van Denemarken in de Tweede Wereldoorlog werd de Bulbjerg gebruikt als radarpost. Men bouwde een kleine betonnen vesting die nog steeds bestaat. Sinds 1996 is in een van de vele bunkers een museum ingericht met informatie over de Bulbjerg. Een strandhotel dat in 1907 bij de Bulbjerg werd gebouwd, werd aan het slot van de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers opgeblazen.

We zijn even in de bunker geweest en vervolgens afgedaald door het fantastische groene landschap naar beneden. Volgens deze blog van de Deense Miriam lijkt het groene landschap op het dramatische landschap van de Faeröer. Zie de tekst hieronder van haar blog. Beter kan ik het zelf niet zeggen. 

But what makes Bulbjerg unique is the birds. It’s the only bird cliff in Denmark outside of Bornholm. If you ask me, though, I was more impressed by the grass-covered cliff scenery, which looks like the dramatic landscape in the Faroe Islands.

Eenmaal beneden kun je langs de rots onder de vogels door. Het water was al hoger gekomen en we konden niet langs de gehele rotswand lopen. Omdat we wel erg benieuwd waren hoe het er aan de andere kant eruit zag zijn we weer naar boven gegaan en zijn aan de andere kant afgedaald. Ook deze kant is de moeite waard om te bekijken. Er zijn dan geen vogels meer te zien maar het strand is mooi. Wat opvalt als je beneden bent is dat je de bunker dan niet kunt zien. Als je bovenop de rots op de radarplaat staat zie je de bunker ook niet. Bijzonder. Genoeg verteld, bekijk de foto's.



























6 opmerkingen: