Google Translate

vrijdag 25 juni 2021

Katla

Seriedetails:
Titel: Katla
Jaar: 2021
Bedenkers: Sigurjón Kjartansson, Baltasar Kormákur
Acteurs: Guðrún Ýr Eyfjörð, Íris Tanja Flygenring, Ingvar Sigurdsson
Afleveringen: 8 van 45 minuten
IMDB cijfer: 7,3



Samenvatting:
Je weet nooit zeker wat er gebeurt als een vulkaan uitbarst. De bevolking van het IJslandse stadje Vik moet dat een jaar na de uitbarsting van de Katla onder ogen komen. Ineens maken ze mysterieuze incidenten mee die de vrede van het stadje onder druk zetten.

De serie:
Katla, een Netflx original serie waarin de vulkaan Katla een hoofdrol speelt. Katla (1450m) is één van de grootste en meest actieve vulkanen op IJsland en lag geheel verscholen onder een dik pak ijs van zo’n 250 à 300 meter dik. Dit dikke pak ijs is onderdeel van de Mýrdalsjökull, een gletsjer met een oppervlakte van ongeveer 595 km². In de serie is de gletsjer door de opwarming kleiner geworden. Katla is op het moment dat je in de serie komt een jaar lang onafgebroken actief. Het dichtsbijzijnde plaatsje Vik is grotendeels geëvacueerd. Toch zijn er nog een aantal bewoners aanwezig en die proberen te overleven in de bizarre en donkere aswereld.. 

In de eerste aflevering wordt Vik opgeschrikt door een levend wezen die geheel onder het as zit. Het blijkt een jonge Zweedse vrouw te zijn die twintig jaar eerder in het hotel van Vik heeft gewerkt en een relatie heeft gehad met Þór, een inwoner die achtergebleven is in Vik. Þór is de vader van twee dochters, Grima en Ása. Ása is een jaar geleden spoorloos verdwenen en Grima heeft het verlies van haar zus niet kunnen verwerken. De relatie tussen Grima en haar man Kjartan is niet best. Ze zijn beiden achtergebleven op de boerderij in de omgeving van Vik. De moeder van Grima is overleden. De komst van de Zweedse Gunhild is het begin van een reeks mysterieuze gebeurtenissen. Gunhild is namelijk niet de enige die volledig onder het as terugkeert. Welke invloed heeft de vulkaan Katla?

Conclusie:
Het is een serie voor liefhebbers van IJsland. Er zit totaal geen snelheid in en de depressiviteit is de hele serie aanwezig. Je moet wel depressief worden als je in die situatie leeft. Er is totaal geen uitzicht op iets beters en Vik is eigenlijk hermetisch afgesloten. Vik is alleen te benaderen via een boot en er is een vergunning nodig om mee te kunnen. Er zijn een paar bewoners die het met elkaar moeten doen, Grima en Kjartan, Þór, politieman Gisli en zijn vrouw Magnea en zoon Einar en nog een paar anderen. Hoe gaan ze om met de komst van de asmensen? Ieder doet dat op zijn eigen manier en het is interessant om te zien hoe dat gaat. Het is allemaal wel erg traag en vaag. Af en toe heftig zoals de scènes met Grima en Mikael in de laatste aflevering, maar over het algemeen kabbelt de serie voort in de duistere en donkere omgeving van Katla en Vik. Het bekende vliegtuigwrak bij Vik krijgt ook nog een rolletje in de serie. Ondanks dat het allemaal erg depressief is, blijf je toch kijken. Vragen hou je ook zoals de kwestie met Grima in de laatste aflevering. Ik ga niet teveel vertellen maar ik kwam er niet uit. De allerlaatste scène van de serie maakt het dan nog eens veel vager. Komt er een tweede seizoen? Kortom, een serie die je wel bezig houdt. Aan één ding irriteerde ik mij wel en dat was de muziek. Ik vond de klassieke muziek absoluut niet passen bij de serie. IJsland heeft veel goede muziek die zeker niet hadden misstaan in de serie. Gelukkig zijn er toch een drietal IJslandse artiesten te horen. 








Interessant:

Legendes:
IJsland staat bekend om zijn legendes. Zou de legende van Katla een bekende zijn? Ik heb er naar gezocht en kwam deze website over Changeling legendes tegen en ook Huldufólk, maar kan ze niet matchen met Katla. 

Recensies:

In dit artikel zijn de filmlocaties van de serie beschreven.

2 opmerkingen: