Google Translate

zondag 7 november 2021

Breaking surface

Filmdetails:
Titel: Breaking surface
Regisseur: Joachim Hedén
Jaar: 2020
Verhaal: Joachim Hedén
Acteurs: Moa GammelMadeleine Martin en Trine Wiggen
Duur: 82 minuten
IMDB cijfer: 6,1Samenvatting:
Een paar dagen na Kerstmis vertrekken de Zweeds / Noorse halfzussen Ida en Tuva voor een winterduik in een afgelegen deel van de Noorse kustlijn. Tegen het einde van de duik wordt Tuva door iets onder water gehouden. Terwijl Ida naar de kustlijn zwemt om hulp te roepen, ontdekt ze dat er een steenverschuiving is waardoor hun spullen, telefoons en autosleutels, begraven zijn onder de stenen ... ze zijn volledig afgesneden van elke kans op redding van buitenaf. Terwijl de hectische race om te overleven zich ontvouwt, wordt Ida aan de ultieme test van karakter en kracht onderworpen. Tijdens Ida's gevecht om Tuva te redden, komt een gebroken zusterschap aan het licht, en als alles verloren lijkt, gaat de inzet verder dan alleen overleven.

De film:
Een Zweedse film over duiken en wat voor een film. Met 82 minuten duurt de film niet lang. In het begin een terugblik naar het verleden van de halfzussen Ida en Tuva die gelijk aangeeft wat er in het verleden is gebeurd. Vervolgens wordt er naar het heden gegaan en zie je een gedeelte uit het leven van de Zweedse Ida en even later een scène van de Noorse Tuva. Ook hier is direct duidelijk hoe het leven bij beiden ervoor staat. Daarna de duik van de twee halfzussen waar het finaal mis gaat. Wat volgt is een strijd om te overleven. De tijd is beperkt en kan Ida het verleden een plek geven?

Conclusie:
Zo mogen films van mij wel vaker zijn. Korte speelduur en een duidelijk verhaal. Geen tijd verspillen met onnodige dingen. Het levert een film op met fantastische beelden van de Lofoten en spannende onderwater scènes. Het oorspronkelijke idee van regisseur Joachim Hedén was een bergbeklimming, maar door een opmerking van iemand die het over duikers had, was het idee van de berg veranderd naar de zee. In de zee is de tijd zeer beperkt terwijl op een berg meer tijd is om te overleven. Dat er weinig tijd is voel je de hele film door. Dit maakt het best wel spannend. Soms is het wel heel toevallig dat er bv een zuurstoffles in het water valt en er daardoor minder tijd overblijft. De uitwerking van de krik is geweldig bedacht. Die had ik totaal niet verwacht. Erg goed gedaan. De buitenscènes van de film zijn opgenomen in Bohuslän en de Lofoten. De onderwaterscènes zijn opgenomen in een studio in België. De muziek mag er ook zijn en dit alles maakt de film best wel goed.   

Muziek:

Röyksopp - What Else Is There?


Juliet Simms - 100 Little Deaths


Niki Yrla - Kaleidoscope


Interviews:


Recensies:
- 3CR

Geen opmerkingen:

Een reactie posten