Google Translate

zondag 19 juni 2022

Flocken

Filmdetails:
Titel: Flocken
Jaar: 2015
Regisseur: Beata Gårdeler
Verhaal: Emma Broström
Acteurs: Fatime Azemi, John RistoEva Melander
Duur: 110 minuten
IMDB cijfer: 6.3Samenvatting:
Jennifer beschuldigt een van haar medeleerlingen op school dat hij haar heeft verkracht. Politie en justitie behandelen de zaak op een nuchtere manier, maar de bewoners in het dorp weigeren te geloven dat zoiets kan gebeuren in hun dorp. De moeder van de jongen dwingt Jennifer om zich te verzoenen met haar zoon waarna er zich online een roep van verontwaardiging ontketent. Het duurt niet lang voordat de collectieve woede van het dorp zich op Jennifer richt in plaats van op de verdachte. (BronMoviemeter).

De film:
De film begint direct met een bruiloft in de plaatselijke vleesfabriek in een klein dorpje in het hoge noorden van Zweden. Het is een dorp waar iedereen elkaar kent en het lijkt erop dat alle mannen van het dorp in de vleesfabriek werken. Direct na de bruiloft komt de veertienjarige Jennifer met de beschuldiging dat de vijftienjarige Alexander haar heeft verkracht. Geen beelden van de verkrachting dus de vraag is of het waar is. Het dorp zelf gelooft Jennifer niet en staat volledig achter Alexander. Dit gaat heel ver en de film geeft dit ontzettend goed weer. 

Conclusie:
Een indrukwekkende film. Pessimistisch gefilmd. Bijzonder dat de daadwerkelijke gebeurtenis tussen Jennifer en Alexander niet te zien is en je dus op de beschuldiging en ontkenning af moet gaan. Eigenlijk net als de dorpsbewoners. Wie geloof je dan? Alexander, de jongen die populair is en eigenlijk niets verkeerds doet of Jennifer die niet voldoet aan de normen van het dorp. Welke invloed heeft dit op de levens van de twee tieners en hun familie?  Het einde heeft mij compleet verrast. Aan het eind ook de mededeling dat de film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Dat verhaal heeft zich in het plaastje Bjästa afgespeeld. Wat er precies is gebeurd in Bjästa is hier te lezen. De film heeft de gebeurtenissen redelijk goed gevolgd. De hoofdrolspelers Jennifer en Alexander worden gespeeld door Fatime Azemi en John Rusto. Beiden hebben alleen in deze film gespeeld en verder niet. Van Fatime is niet veel te vinden online. Ze is volgens dit document opgegroeid in Harads. Volgens hetzelfde document, die over de achtergrond van de film gaat, is de film vlak in de buurt van Harads opgenomen. Van John Risto is een Facebook en Instagram pagina te vinden. Hij komt uit Boden en dat is weer in de buurt van Harads. De titel van de film interessant. Flocken is Zweeds voor De kudde en dat is een zeer toepasselijke titel. Waar de film is te streamen is te zien op deze website.

Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten