Google Translate

vrijdag 10 juni 2022

Rebild Bakker deel 1

Naar aanleiding van het programma Reisgenøten hadden we vorige zomer een huisje geboekt die redelijk in de buurt lag bij Rebild Bakker. In 1912 verwierf een groep Deens-Amerikanen het land en schonk het aan de Deense staat. Daarvoor was het gemeenschappelijke weidegrond. Er waren drie voorwaarden (bron Piet Smulders):
1. het gebied moest in natuurlijke staat blijven,
2. het moest voor iedereen toegankelijk zijn,
3. de Deens-Amerikanen zouden op Amerikaanse feestdagen hier evenementen moeten kunnen houden.

Dit verklaart dat het park nog steeds het decor is voor een van de grootste 4 juli-vieringen, 'Independence Day', buiten de VS.

We waren er op een maandag en dat is geen goed idee. Op de maandagen is het toeristenbureau Rebildporten gesloten. Elke dag geopend behalve op de maandagen. Dat was enorm balen want het was wel handig geweest om informatie op te vragen over de wandelingen. Ook waren er leuke dingen binnen te zien. Dat was wel een tegenvaller. Na eerst wat rondgezocht te hebben de ingang en een folder van het gebied gevonden.


Aan het begin direct al veel kunnen zien. Een aantal bustes en monumenten. Hier is een beschrijving van te vinden. Ik heb ze niet allemaal in deze post opgenomen. Het kan zijn dat ik ze opneem in toekomstige posten. In ieder geval is hieronder het monument Familien te zien. Dit is één van de families die de lange reis over zee naar de Verenigde Staten hebben gemaakt. Op deze manier symboliseert het de vele emigranten. Emigranten hebben sindsdien een grote betekenis gehad voor Rebild Bakker, toen het gebied werd gekocht als verzamelplaats voor de emigranten en hun Deense families en vrienden thuis in Denemarken. 
 


Hieronder het monument Flyverstenen. De vliegende steen staat links van de ingang van Rebild Bakker en is een gedenksteen voor de 69 geallieerde piloten die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog tijdens het droppen van wapens en explosieven aan Deense vrijheidsstrijders.
Nu dan eindelijk beginnen met de wandeling. Het begint gelijk goed met een indrukwekkend beeld.


Rebild Bakker betekent Rebild heuvels en dit is goed te zien. Het is een heuvelachtig heidelandschap omgeven door het bosgebied Rold Skov. Het eerste gedeelte is geweldig. Vanaf de heuvels een fantastisch uitzicht.
En dan kom je een wegwijzer paaltje tegen met wat cryptische aanwijzingen. Punt B dat is duidelijk maar wat is B --> G? 


Met de onderstaande kaart kwamen we eruit. Als je naar links gaat dan kom je uit op punt C. Ga je rechts dan kom je op punt G. De punten C, D, E en F worden dan overgeslagen. We hebben voor de verkorte route gekozen.


Ik heb deze aflevering van Reisgenøten vaker aangehaald. Het kan geen kwaad om de aflevering met Twan nog een keer op te nemen. Het is de beste aflevering van de serie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten