Google Translate

donderdag 2 maart 2023

Tunna blå linjen - Thin Blue Line seizoen 1 en 2

Seriedetails:
Titel: Tunna blå linjen / Thin Blue Line seizoen 1 en 2
Verhaal: Cilla Jackert
Jaar: 2021 - 2022
Acteurs: Amanda JanssonOscar TöringeGizem Erdogan
Duur: 18 afleveringen van 60 minuten
IMDB cijfer: 8,1Samenvatting:
Een intiem portret van het dagelijkse leven van vier politieagenten, waar de grens tussen privé- en beroepsleven vervaagt naarmate de spanningen toenemen in de levendige en door misdaad geteisterde stad Malmö, Zweden.

De serie:
Op Viaplay zijn twee seizoenen van Tunna blå linjen te zien. De Engelstalige titel is Thin Blue Line en dit is een uitdrukking die internationaal wordt gebruikt door en over de politie voor de maatschappelijke ordehandhavende taak. De dunne blauwe lijn, gevormd door de manschappen van het politiekorps, zou de barrière zijn tussen recht en orde en anarchie. De serie volgt een politieteam die gestationeerd is in Malmö. In het eerste seizoen bestaat het team onder andere uit Sara, Magnus, Leah, Faye en Danijela met als teamleider Jesse. Ze maken op het werk van alles mee en ze hebben privé ook de nodige problemen vooral vanwege het werk. Dit levert een zeer boeiende serie op. Ik moest er even in komen tijdens de eerste twee delen maar dan wordt je meegezogen in de belevenissen van de agenten. Het oogt allemaal zeer realistisch. Natuurlijk zijn de onderlinge relaties tussen de collega's wat aangedikt. Ik was dan ook heel erg benieuwd hoe de politie in Zweden de serie zou vinden en laat dit nu net onderzocht te zijn geweest via een afstudeerproject van Judith Bringner aan de Luleå university. Na het zien van een aantal afleveringen was de conclusie dat de serie erg realistisch is en dat er hier en daar wat aangedikt is om het kijken aangenamer te maken. Het papierwerk werd wel gemist, dat snapten ze ook wel omdat dit saai werk is. De serie is in ieder geval positief beoordeeld. De serie is trouwens in heel Zweden een groot kijkcijferhit en ik snap dat wel. Het begint eigenlijk al met het intro. De beelden zijn realistisch, de muziek blijft in je hoofd hangen. Gelukkig hebben ze de intro niet aangepast in het tweede seizoen. Hieronder is het intro te zien en ook het volledige nummer met de titel Urban CityIrya Gmeyner is te horen op dat nummer. Ze heeft trouwens meegewerkt aan de soundtrack van de serie. Irya Gmeyner was bij mij bekend van de band Irya's Playground. Leuk om te zien wat ze tegenwoordig doet. De soundtrack is via deze link op Youtube te beluisteren. Een ander nummer die te horen is in de serie is er één van Isak Danielson.


In het tweede seizoen zijn de personen die in het eerste seizoen speelden ook weer aanwezig samen met een aantal nieuwe personages waaronder Fanny. Een interview met Malou Marnfeldt die Fanny speelt is hier te vinden. Het tweede seizoen heeft acht afleveringen in plaats van tien. 

Conclusie:
Ik had het al geschreven. De serie is geweldig. Het laat actuele onderwerpen zien die best wel heftig zijn. De social media is volop aanwezig. Omstanders staan constant met hun mobieltjes alles te filmen en dit komt natuurlijk op social media terecht en heeft weer invloed op de agenten. In elke aflevering worden ook berichten en reacties getoond die op social media verschijnen. Dit zijn zeer realistische reacties. Sommige agenten posten zelf hun ervaringen op social media. Eigenlijk zit alles in de serie en na achttien afleveringen moet ik echt afkicken. Komt er nog een derde seizoen? Op enkele sites wordt er aangegeven dat de bedenker van de serie het na twee seizoenen wel goed vond maar ondertussen toch weer inspiratie heeft opgedaan om weer een seizoen te maken. De acteurs willen ook wel. Er komt dan misschien een derde seizoen en dat zal zeer waarschijnlijk ook het laatste seizoen zijn, zie dit artikel. Eigenlijk moet er wel een derde seizoen komen want de afloop van het tweede seizoen was wel heel abrupt en heftig. 

Op de websites van Nordisk Film en Variety zijn interviews met de bedenker van de serie, Cilla Jackert, te lezen.

Recensies:
- Filmtopp

4 opmerkingen:

  1. Fijn weekend liefs van mij en Leaf 🍀❤️🐾🍀

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn man wilde de serie zien, maar al snel was ik er ook helemaal weg van. Het einde was idd heftig.

    BeantwoordenVerwijderen