Google Translate

dinsdag 14 maart 2023

Harjunpää - Helsinki Crimes

Seriedetails:
Titel: Harjunpää - Helsinki Crimes
Verhaal: Matti Yrjänä Joensuu (boeken) en Harri Virtanen
Jaar: 2022
Acteurs: Olga TemonenOlli RahkonenSanna Saarijärvi
Duur: 8 afleveringen van 40 minuten
IMDB cijfer: 8,1Samenvatting:
Een rechercheur en zijn partner moeten het opnemen tegen de duistere onderwereld van Helsinki wanneer een misdaadgolf de vrede in hun stad verstoort.

De serie:
Op Netflix is de Finse serie Harjunpää te zien. Harjunpää is de vijfendertigjarige Timo Harjunpää, een rechercheur die werkt in Helsinki en woont in Kirkkonummi. Hij woont daar met zijn vrouw en twee kinderen. Om op het werk te komen reist hij met de trein van Kirkkonummi naar Helsinki en weer terug. Dit is wel grappig en herkenbaar om te zien en ik ben eigenlijk best wel benieuwd hoe lang de treinreis duurt. Die duurt volgens deze website normaal gesproken 41 minuten met 13 stops en af en toe 31 minuten met 2 stops. Dat Harjunpää met de trein naar het werk reist geeft aan dat de beste man heel gewoon is. Hij beleeft in zijn privéleven, als hij dat al heeft met al het werk, niet veel en het gezin komt zelfs geld te kort. Timo haalt zelfs een tweedehands Nintendo switch voor zijn dochter. De serie bestaat uit acht afleveringen en elke twee afleveringen vormen een verhaal. In totaal dus vier verhalen. In het eerste verhaal wordt Timo gekoppeld aan Onerva Nykänen en ze blijven alle afleveringen partners. Onerva komt van zedendelicten, is weduwe en heeft een zoon. Samen met hun team moeten ze misdaden oplossen met verschillende insteken zoals incels, tieners die vreselijke beslissingen nemen, identiteitsdiefstal, haatmisdrijven en liefdesmisdrijven. Wat opvalt in de serie is dat het vaak mooi weer is. De serie is in de zomer opgenomen en is wat sfeer betreft niet zo duister en depressief als bv Karppi. De misdaden zijn wel duister en ze hebben impact op Timo. Timo is depressief en ziet overal gevaar in. Wat ook opviel is Onerva. Pikzwart haar en eigenlijk altijd in het zwart gekleed. Soms een grijze trui. Dit maakt haar een interessant karakter, wie zit er achter dat harde uiterlijk? Harjunpää zelf heeft ook vaak dezelfde kleren aan en teamlid Kottonen heeft vaak een T-shirt aan van Mötley Crüe.

De serie is gebaseerd op de boeken van Matti Yrjänä Joensuu. Hij heeft twaalf boeken geschreven met Timo Harjunpää in de hoofdrol. Zijn laatste drie boeken zijn vertaald naar het Nederlands. Harjunpää is vernoemd naar agent Reino Harjunpää, die in 1966 tijdens zijn dienst stierf. Kalevi Rissanen, een soldaat die ontsnapte uit het hoofdkwartier van het Hennala garnizoen in Lahti, schoot Harjunpää neer tijdens zijn ontsnapping naar Helsinki in februari 1966. Dat verhaal is hier in het Fins te lezen.

Conclusie:
Een serie over een beroemde Finse rechercheur in de hedendaagse tijd. Ik had zelf nog niet eerder van Harjunpää gehoord, dus deze serie was mijn eerste kennismaking. En die is bevallen. Een gewone man die met de trein naar het werk gaat heb ik nog niet eerder gezien in een serie. De misdaden zijn ook divers. De incel en de identiteitsdiefstal afleveringen zijn apart. Ik vermoed dat de Finse cultuur hier mee te maken heeft. Het levert wel een boeiende serie op. In een interview met Olga Temonen - Onerva is te lezen dat men bezig is met het filmen van het tweede seizoen. Ik kijk er naar uit.

Recensies:
- Filmvandaag
- Moviemeter
- SBS

2 opmerkingen: