Google Translate

maandag 20 maart 2023

Kampen om Narvik - Hitlers Første Nederlag

Filmdetails:
Titel: Kampen om Narvik - Hitlers Første Nederlag
Regisseur: Erik Skjoldbjærg
Verhaal: Live BonnevieChristopher Grøndahl en Erik Skjoldbjærg
Jaar: 2022
Acteurs: Billy CampbellKristine HartgenHenrik Mestad
Duur: 108 minuten
IMDB cijfer: 6,6Samenvatting:
Tijdens het gevecht in WO II dat voor Hitler zijn eerste nederlaag zou betekenen, keert een Noorse soldaat terug naar huis en ontdekt een schokkende waarheid over zijn vrouw.

De film:
Laatst de film Gulltransporten gekeken over het goudtransport van de Noren aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Deze keer een film op Netflix over de slag om Narvik. De Duitsers waren afhankelijk van Zweeds ijzererts. Dit erts werd 's zomers via de Oostzee aangevoerd, maar 's winters via de Noorse kustwateren omdat de Oostzee dan dichtvroor. De Duitsers hadden er alle belang bij dat de transporten ongehinderd konden doorvaren. Narvik werd zo een speerpunt bij de Duitse invasie van Noorwegen in 1940. Vanuit Narvik kon ijzererts uit het neutrale Zweden vervoerd worden naar Duitsland. Operatie Weserübung was de Duitse aanval op Denemarken en Noorwegen die startte op 8 april 1940 en doorliep in mei en juni 1940. Tijdens de aanval wordt het verhaal van de jonge korporaal Gunnar Tofte en zijn vrouw, kamermeisje Ingrid Tofte gevolgd. De dag voor de operatie zien we Gunnar op verlof bij zijn vrouw en hun kind. De dag erna is operatie Weserübung begonnen en is Noorwegen in oorlog met Duitsland. De wegen van Gunnar en Ingrid scheiden en ze moeten het zien te redden zonder elkaar. Gunnar vecht met de Noren, Engelsen, Polen en Fransen tegen de Duitsers en Ingrid is tolk voor de Duitsers en Engelsen omdat ze Duits en Engels kent. Ze komt hiermee in een lastige situatie terecht die gevolgen voor het gezin Tofte heeft.

Conclusie:
Weer een goede film over hoe het Noorwegen verging in de Tweede Wereldoorlog. Deze keer staat de slag om Narvik centraal en de film probeert dit zo goed mogelijk weer te geven met veel tekst en tijdsprongen. Het verhaal van Gunnar en Ingrid moet laten zien welke invloed de slag had op de inwoners van Narvik. De slag die wordt gezien als de eerste nederlaag van Hitler maar de overwinning van zeer korte duur was. Van de slag om Narvik wist ik eigenlijk niets en de film zorgt ervoor dat ik mij er toch in verdiept heb. Zeer interessant om te lezen wat er toen gebeurd is. Op Traces of War en Historianet is alles te lezen over de slag. In de Facebook groep "Battle Of Narvik 1940 - We have not forgotten" is bij de post over de film reacties te lezen van mensen die familie hadden in Narvik ten tijde van de slag. Ze zijn niet positief over de film. Zo zou burgemeester Theodor Broch in het echt een held zijn geweest door een lijst voor de Duitsers te maken waar alleen maar belangrijke mensen opstonden die onmisbaar waren voor de Duitsers. Zouden ze de mensen op de lijst doodschieten dan brachten ze zichzelf in grote problemen. In het echt was er ook een hoofdrol weggelegd voor hoofdchirurg Erling Borch-Johnsen. Oberstløytnant Sigurd Omdal in de film heeft in het echt ook bestaan. De reacties in de Facebook groep zijn over het algemeen niet heel positief en men noemt een andere film die men veel beter vindt en dat is de film Krigsseileren. Vanaf 2 april 2023 is de film als miniserie te zien op Netflix

De film is op locatie opgenomen in Narvik, Rjukan en in Oslo en bevat onder andere een scène op de brug Norddalsbrua, even buiten Narvik: Op de website van Visit Norway is meer informatie over Narvik en de Tweede Wereldoorlog sites te vinden.

Recensies:

2 opmerkingen:

  1. Fijn dat deze film bij Netflix te zien is. Die andere hebben we ook gezien. We hebben geen abonnement op viaplay, maar drie maanden gratis. Vandaar dat we ook Tunna blå linjen hebben kunnen zien en ik heb Limbo en Karen Blixen nog snel gekeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We hadden ook 3 maand gratis en die stopte toen we nog bezig waren in de Gåsmamman serie. Toen maar voor een jaar een abonnement afgesloten. Er staat nog genoeg op :-).

    BeantwoordenVerwijderen