Google Translate

donderdag 6 april 2023

Sick of myself - Syk pike

Filmdetails:
Titel: Sick of myself - Syk pike
Regisseur: Kristoffer Borgli
Verhaal: Kristoffer Borgli
Jaar: 2022
Acteurs: Kristine Kujath ThorpEirik SætherFanny Vaager
Duur: 95 minuten
IMDB cijfer: 7,2



Samenvatting:
Signe en Thomas hebben een ongezonde, competitieve relatie die een vicieuze wending neemt wanneer Thomas' carrière als hedendaagse kunstenaar een vlucht begint te nemen. Als reactie hierop doet Signe een wanhopige poging om haar status terug te winnen door een nieuwe persoonlijkheid te creëren, geobsedeerd door het trekken van aandacht en sympathie.

De film:
Via deze post van Scandinavisch Leven terecht gekomen bij deze Noorse film. De film gaat over het stel Signe en Thomas. Ze hebben een relatie met elkaar maar echt gezond is die niet. Thomas is een bijzondere kunstenaar. Hij steelt meubels, zet die op zijn kant en heeft daar succes mee. Signe werkt en kan niet tippen aan het succes van Thomas. Ze wil meer aandacht dan Thomas en probeert van alles om die aandacht naar zich toe te trekken. Ze liegt en bedriegt de boel bij elkaar. Helaas zijn het tijdelijke aandachtstrekkers en Thomas blijft de meeste aandacht krijgen. Op het moment dat ze in de koffiezaak waar ze werkt een vrouw helpt die gebeten is door een hond in haar hals en ze de vrouw "alleen gered" heeft en onder het bloed van die vrouw naar huis loopt krijgt ze veel aandacht. Men denkt dat het bloed van haar is en het zaadje is in Signe gepland. Signe grijpt vervolgens naar een paardenmiddel en bestelt via een dealer de Russische drug Lidexol op het dark web. Het is een middel waarvan men ernstige huidziektes kan krijgen. Ze propt zichzelf vol met de gele pillen en het lukt. Door de misvorming krijgt ze aandacht.

Conclusie:
Signe is een narcist en ze heeft waarschijnlijk het syndroom van Münchhausen. Dit levert een bizarre film op waarin Signe er van alles aan doet om aandacht te krijgen. Na het nemen van de Lidexol pillen en de verminking heeft ze zelfs seks met Thomas en komt ze klaar als Thomas haar verteld hoe haar begrafenis eruit ziet. De film heeft wat horrortrekjes en ik las dat het body horror werd genoemd. De fantasieën van Signe geven ontzettend goed weer hoe Signe er zelf in staat. Op het laatst was het wel goed opletten wat nu echt en wat nu een fantasie was.

Het verhaal van de film komt bij mij herkenbaar over. Natuurljk niet de extremen maar wel de aandacht trekken op die manier. Ik denk dat meer kijkers dit zullen hebben. Ik was positief verrast door de film. Bij het zoeken naar recensies over de film werd ik nog meer verrast. Neem de titel van de film. De Noorse titel is Syk Pike en dat betekent 'Ziek meisje' en de Engelse titel is Sick of Myself, Ziek van mijzelf. In dit interview met de bedenker van de film, Kristoffer Borgli, legt hij de titel uit. Syk Pike is de titel van een oud schilderij. Er is veel verwarring over wie het heeft geschilderd. Omdat er tussen 1800 en 1900 zoveel ziektes waren en veel schilders die dit thema in hun schilderijen tot uitdrukking brachten: Edvard Munch, Christian Krohg. Munch had een schilderij genaamd "The Sick Child" en Krohg schilderde "Sick Girl" ("Syk Pike" in het Noors). Veel mensen denken dat Munch's schilderij "Syk Pike" heette, maar dit is een vergissing. Het hele idee van de Noorse titel en wat het betekent voor Noren verwijst naar de kunstgeschiedenis en het onderwerp van een ziek meisje in schilderijen. Signe wil gezien worden door haar vriend, die kunstenaar is. Ze wil het artistieke onderwerp zijn, ze wil het zieke meisje zijn. De titel Sick of Myself is duidelijk. Ze wordt letterlijk ziek van zichzelf.

Wat nog veel meer een verrassing was is Lidexol. Dit middel lijkt echt te bestaan en de makers van dit medicijn zijn niet blij dat hun product in de film gebruikt wordt en hebben zelfs een campagne gemaakt om de mensen te waarschuwen voor de film. Er zijn zelfs gevallen bekend waar men na het kijken van de film ziek is geworden. Erg goed bedacht van de makers van de film om de Lidexol campagne op te tuigen. Het ziet er overtuigend uit. 

Wat mij stoorde was dat Thomas lijkt op Arie Boomsma. Geen idee of anderen dat zo zien maar ik kon Arie niet uit mijn hoofd zetten.

De film is vanaf vandaag in de bioscoop te zien.

Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten