Google Translate

vrijdag 28 april 2023

Gamla linköping deel 2

In het eerste deel over Gamla Linköping waren een aantal gebouwen in het stadswijk gedeelte te zien. In dit deel Vallaskogen en een gedeelte van Valla gård. Vallaskogen is het natuurreservaat. We hebben vrij weinig van Vallaskogen gezien omdat we te weinig tijd hadden om alles te bekijken. Het pad van de stadswijk naar Valla gård was het enige wat we gezien hebben van Vallaskogen. In het natuurreservaat kun je mountainbiken, joggen, paardrijden en natuurlijk wandelen. De folder van het natuurreservaat is hier te vinden. 

Op de vorige post een reactie van Willy van Hej Tjorven gekregen en die gaf aan dat ze er een keer zijn geweest. Dat was in 2016. De post van Hej Tjorven is hier te vinden. Leuk om de foto's van Willy te zien. Veel bekende foto's en ook weer nieuwe dingen te zien. 

VallaskogenOnderweg kwamen we Tidstorp tegen. Hier is het leven in een soldatenkazerne in 1814 te zien. In het ruiterkamp van Tidstorp wordt een deel van de militaire geschiedenis van Linköping en Zweden verteld. Hier kun je het leven in een soldatenkazerne zien, zoals het zou kunnen zijn geweest toen een parttime cavaleriesoldaat hier met zijn gezin woonde in het begin van de 19e eeuw. Als parttime soldaat was je net zo goed boer als soldaat. De vrouw en kinderen zorgden voor de boerderij als de soldaat weg was, wachtend tot hij terug zou komen, als hij terug zou komen. Het gezin mocht blijven en op de boerderij werken zolang de aangeworven soldaat als soldaat diende, maar als hij stierf, gewond of ziek was, moest de accommodatie overgaan op zijn vervanger. Veel gezinnen hadden het moeilijk toen ze gedwongen werden hun huizen te verlaten. 

Tidstorp komt oorspronkelijk uit Malmslätt buiten Linköping en is sinds het begin van de 19e eeuw, toen het werd gebouwd, een soldatenkazerne. De gebouwen werden verplaatst naar het garnizoensgebied in Linköping en werden daar in 1923 een museum. In 2018 werden ze verplaatst naar Gamla Linköping en in hun oorspronkelijke staat hersteld.

Tidstorp

Tidstorp

Tidstorp

Tidstorp

Tidstorp

Tidstorp

Hieronder is wat te zien van Valla gård. Meer hierover in een volgende post.Geen opmerkingen:

Een reactie posten