Google Translate

dinsdag 18 april 2023

Gamla Linköping deel 1

We hebben onze dochter vorige zomer verhuist naar Linköping. Een bezoek aan Gamla Linköping mocht niet ontbreken. Gamla Linköping is een openluchtmuseum. Het openluchtmuseum bestaat uit drie delen: de stadswijken, boerderij Valla en Vallaskogen. In de stadswijken zijn bijna alle gebouwen verplaatst naar het museum vanuit het centrum van Linköping. Naast de museumactiviteiten die worden uitgevoerd, zijn in de panden circa 30 appartementen verhuurd als privéwoning en zijn er ook ruimtes voor verenigingen, winkels en ambachtslieden. Valla gård is tevens een onderdeel van het openluchtmuseum. Valla gård heeft ook enkele oude gebouwen, evenals verschillende musea, waaronder een spoorwegmuseum, dat in 1991 werd geopend. Vallaskogen is het natuurgebied wat bij Gamla Linköping hoort. 

In het eerste deel de stadswijken. Hier is veel te doen en te zien. Oude gebouwen, tuinen, straatjes, tentoonstellingen, shops, eten en muziek. Hieronder de foto's van de stadswijken. Het is ook mogelijk om een virtuele tour te maken door Gamla Linköping.

Mocht je in de buurt zijn van Linkoping, breng dan een bezoek aan Gamla Linköping. Het is de moeite meer dan waard. 

Stora torget

Stora torget

Östgötha Bank

Östgötha Bank

Östgötha Bank

Oude bankkluis

Östgötha Bank is bekend van de grote bankoverval van 1854. Op vrijdagavond 25 maart 1854 werd de Östgötha Enskilda Bank op Stora Torget in Linköping het slachtoffer van een inbraak die wordt beschouwd als een van de grootste in Zweden aller tijden. De dieven waren Nils Strid, voormalig korporaal en huiseigenaar, smid Lars Ekström en voormalig belastingadviseur Johan Isaksson, die naast de bank woonden. Hoe het is afgelopen met de overval is hier in het Zweeds te lezen.


Tuin

In horto salus - In de tuin ligt gezondheid



Historiska Kompaniet

Solliden

Solliden, het huis, dat voorheen aan de Sandtorpsgatan 14 in Linköping stond, is een voorbeeld van de koopwoningen die destijds aan de rand van Linköping ontstonden. Het huis werd opgeleverd in 1925 en bevatte op elke verdieping een appartement. De familie Andersson was eigenaar van het huis in de jaren 1926-1987. Ze woonden beneden en verhuurden de bovenverdieping. Tegenwoordig wordt hun thuis in het huis bewaard, alsof het gezin slechts tijdelijk is verhuisd. Het huis werd in 1987 volledig verplaatst naar Gamla Linköping.

Solliden



Sprutbod - Brandweer

Sprutbod - Brandweer

Sprutbod - Brandweer

In een huis

In een huis

2 opmerkingen:

  1. Dit openluchtmuseum vond ik zeer de moeite waard om te bezoeken. Helaas zijn wij er maar twee uur geweest, want het was op een residag van het ene naar het andere vakantiehuis. Wij hebben dus ook niet alles gezien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Natuurlijk even gezocht op je blog en ja daar is die. https://hejtjorven.blogspot.com/2016/06/openluchtmuseum-linkoping.html. Al weer zeven jaar geleden. Wat gaat de tijd hard zeg. Jullie hebben weer dingen gezien die wij niet hebben gezien. Leuk. De link neem ik op in de volgende post.

      Verwijderen