Google Translate

donderdag 8 februari 2024

Ser du månen, Daniel - Held for ransom

Filmdetails:
Titel: Ser du månen, Daniel - Held for ransom
Jaar: 2019
Regisseurs: Niels Arden Oplev en Anders W. Berthelsen
Verhaal: Puk Damsgård (boek) en Anders Thomas Jensen
Acteurs: Esben SmedSofie Torp, Anders W. Berthelsen
Duur: 138 minuten
IMDB cijfer: 7,6Samenvatting:
De jonge Deense fotojournalist Daniel Rye vertrekt naar Syrië om het dagelijkse leven van de burgers te fotograferen tijdens een politiek conflict. Echter wordt hij ontdekt en gegijzeld door de terreurorganisatie ISIS die in dat gebied de dienst uitmaakt. Samen met verschillende andere buitenlanders waaronder de Amerikaanse journalist James Foley wordt hij maar liefst 398 dagen lang gegijzeld en gemarteld. Zijn familie vecht hard om hem te bevrijden, maar zij worden op alle fronten tegengewerkt. Daniel moet strijden om te overleven in gevangenschap en sluit ondertussen een vriendschap met James.

De film:
De film gaat over de Deense fotograaf Daniel Rye en is gebaseerd op het boek Gegijzeld door IS van Puk Damsgård over de 13 maanden durende gijzeling van Daniel Rye in Syrië. Dat boek is verfilmd en laat de periode van Daniel zien in Syrië en welke invloed dat heeft gehad op het gezin Rye in Denemarken. Daniel is in de gijzelingsperiode opgesloten samen met onder andere de Amerikaanse persfotograaf James Foley. James Foley is één van de journalisten die door IS onthoofd is. 

Conclusie:
Heftige film over een Deense fotojournalist die tijdens zijn eerste opdracht al vrij snel ontvoerd wordt. Het was nog in het begin toen IS nog niet bekend was. De film geeft de gebeurtenissen weer van Daniel en zijn familie in Denemarken die er alles aan doen om het geld bij elkaar te krijgen om Daniel vrij te krijgen. Dit is allemaal zeer realistisch te volgen en zeer heftig om te zien. Ik heb het boek niet gelezen maar na het lezen van interviews met Daniel Rye is de film realistisch neergezet. Na de film wat meer gelezen over onder andere Daniel en wat hij tegenwoordig doet. Hij is nog steeds fotojournalist maar niet meer in Syrië. Hij heeft in de periode 2016 - 2019 dhr. Mkundiza en zijn gezin in het dorp Kakoma in Malawi gevolgd en Daniel heeft het boek Mens vi venter daarover uitgebracht en gaat over klimaatvluchtelingen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten