Google Translate

zaterdag 15 juni 2024

Varbergs fästning

Het fort van Varberg is een versterkt kasteel in Varberg, Halland, gelegen op een klif bij het Kattegat en is gelegen vlakbij het kallbadhus. Op Vardberget, die zijn naam gaf aan het fort en de stad Varberg, liet Jacob Nielsen, graaf van het noorden van Halland, een kasteel bouwen ter bescherming sinds hij in 1287 als vogelvrij werd veroordeeld. Het kasteel werd in de 14e eeuw uitgebreid, toen het afwisselend in Deense, Noorse en Zweedse handen was. Koning Magnus Eriksson verbleef af en toe in kasteel Varberg. Tijdens de grevefejden (vete van de graven) werd het kasteel belegerd en ingenomen in 1536. De Zweden veroverden kasteel Varberg in 1565 tijdens de Zevenjarige Oorlog, maar het werd in 1569 belegerd en heroverd door de Denen.

In de jaren 1588–1618 liet koning Kristian IV het middeleeuwse kasteel uitbouwen tot een modern fort met wallen en kazematten. Het werk werd geleid door de Nederlander Hans van Steenwinckel de Oude. Daarna is het fort nooit meer betrokken geweest bij een militair conflict. Door de vrede van Brömsebro in 1645 werden Halland en Varberg met het fort Zweeds. Na verloop van tijd verloor het fort zijn militaire belang en werd het uiteindelijk in 1830 verwijderd uit de verdediging van het koninkrijk. Tijdens de 19e eeuw fungeerde het fort van Varberg voornamelijk als gevangenis. De laatste gevangene verliet het fort in 1931. 
 
 
Op het binnenplein van de vesting is een museum aanwezig. Hier zijn we niet binnen geweest. Wel een rondje gemaakt rond de vesting.


1 opmerking:

  1. Het ziet er allemaal zo goed onderhouden uit. Mooi. Het is een omgeving die wij ook nog wel willen verkennen.

    BeantwoordenVerwijderen