Google Translate

zondag 2 juni 2024

Kallbadhus Varberg

In Varberg staat bij het strand een koud badhuis. Koud badhuizen zijn blijkbaar erg populair in Zuid-Zweden. Zelfs Stralend Zweden heeft er een blog over geschreven eind 2021. Die heb ik vast wel eens gelezen maar is niet blijven hangen totdat we in Varberg waren en daar het kallbadhus zagen. 


Een bijzonder bouwwerk op palen met een lange historie die terug gaat naar 1864. De geschiedenis van het badhuis is hieronder beschreven en afkomstig van de officiële website van het Kallbadhus. In 1864 werd met gemeentelijke steun een nieuw badbedrijf opgericht en werd besloten dat de stad zowel een nieuw warm badhuis als een koud badhuis nodig had. Varbergs eerste koude badhuis, gebouwd in 1866, had een Moorse stijl met koepels op de hoektorens en in het midden (architect Wilhelm Gagner). Het badhuis heeft bijna 20 jaar bestaan ​​en werd in 1884 helaas tijdens een storm verwoest.

Het tweede koude badhuis van Varberg werd in 1886 voltooid. Het nieuwe badhuis leek erg op het vorige, het had dezelfde constructie, maar moderner met zwembaden voor zowel mannen als vrouwen, met 6 douches en 20 kleedkamers aan elke kant. Ook dit gebouw werd verwoest door een storm, de zogenaamde ‘julstormen’ van 1902.

Het jaar daarop, 1903, werd een nieuw badhuis gebouwd en dit gebouw staat er tot op heden nog steeds. In de jaren 1994-96 werd de buitenkant gerenoveerd naar het oorspronkelijke ontwerp met behulp van oude foto's en tekeningen. Het badhuis werd op 28 februari 1997 ingehuldigd door de toenmalige gouverneur van Halland, Björn Molin.

In januari 2005 trok de storm Gudrun over en veroorzaakte ernstige schade aan het Kallbadhus. De storm mat orkaankrachtwinden en raasde hard naar binnen. De steiger naar het badhuis werd samen met water en rioolwater uit elkaar geblazen. Aan de respectievelijke dames- en herenzijde stortten delen van de pieren volledig in. Het bedrijf moest noodgedwongen sluiten vanwege reparaties.

In november 2011 trof een nieuwe storm de westkust. De wind was zo krachtig dat hij stenen op de promenades gooide en het asfalt verscheurde. De wind bracht ook ijs met zich mee, waardoor de palen van het badhuis omvielen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten