Google Translate

zondag 30 juni 2024

Bexells talande stenar

In het Åkulla bokskogar gebied hebben we naast de Yasjöstigen wandeling ook de Bexellstigen wandeling gedaan. De wandeling is genoemd naar landeigenaar en parlementslid Alfred Bexell (1831-1900) en wordt ook Bexells talande stenar - Bexells pratende stenen genoemd. Hij liet eind 19e eeuw twee steenhouwers inscripties op stenen rond zijn landgoed in Torstorp maken. De stenen zijn verspreid over een groot gebied en worden de pratende stenen genoemd. De achtergrond van het werk is niet bekend, maar een theorie is dat hij zijn levensfilosofie eenvoudigweg aan toekomstige generaties wilde overbrengen. Een andere theorie is dat hij bang was dat de Zweedse taal zou uitsterven.
 
Na de dood van Bexell in 1900 raakten de stenen in de vergetelheid en raakten ze bedekt met mos, maar sinds de herontdekking in 1925 hebben de gravures en hun inhoud belangstelling getrokken. Tot nu toe zijn er 160 gegraveerde teksten gevonden; de meeste op rotsen, maar bijna 20 zijn te vinden op rotswanden. 

Het was een beste zoektocht om de teksten te vinden. Het pad zelf is ook niet echt duidelijk aangegeven. Er zijn verschillende splitsingen en met een paar wegwijzers kom je wel ergens terecht maar we konden op een gegeven moment niet echt een pad meer vinden en zijn dezelfde weg terug gegaan. Op deze website staat dat de Bexell rotsen te bereiken zijn via de gemarkeerde Bexellstigen, een 3 kilometer lange enkelsporige wandeling. We hebben veel teksten gezien maar vast niet allemaal. De rotsen met teksten liggen overal. Wel ontzettend gaaf om dit mee te maken. De Engelstalige folder is hier te bekijken.
 

















 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten