Google Translate

maandag 9 juli 2018

Ik ben nog steeds vertrokken - Robin en Wendy Groot

Boek details:
Auteur: Robin en Wendy Groot
Titel: Ik ben nog steeds vertrokken (eBook)
Verschijningsdatum: 2017
Bladzijde: 154
Uitgeverij: Brave New Books
ISBN: 9789402169478


Samenvatting (Bol.com):
Ik ben nog steeds vertrokken, is een verhalenbundel over de familie Groot. Zes jaar geleden was op tv te volgen hoe de familie Groot met het hele gezin vertrok naar het mooie, maar verre Zweden en zo hun bestaan in Nederland opgaf.
Heeft u zich ook altijd al afgevraagd hoe het met Robin, Wendy en de kinderen is afgelopen nadat zij op tv te zien waren? Dan is dit uw kans. Robin en Wendy laten u, in dit op eigen wijze geschreven boek, meegenieten hoe hun leven verderging na de emigratie.
Het boek bevat diverse leuke verhalen over een achtervolging op de snelweg, het huis dat in brand werd gestoken, het omzetten van Wendy haar diploma, een kilo drugs en zo nog wat van dit soort avonturen.
Ook delen Robin en Wendy Groot in dit boek verschillende zwart-wit foto's om u zo een nog completer beeld te geven van hun acht jaar in Zweden. Verwacht niet te veel, maar verwacht zeker niet te weinig, want dit is hoe het verder ging.


Ik vertrek:
Robin en Wendy en hun kinderen kende ik nog van een aflevering van Ik vertrek. Niet echt een fijne aflevering om te zien. Totaal geen plan en alles ging verkeerd. De aflevering was een van de toppers van leedvermaak. De aflevering is hier te bekijken. Hieronder alvast een voorstukje van de aflevering:In de jaren nadat ik de aflevering had gezien was ik wel benieuwd hoe het verder met hun is gegaan. Bij Ik vertrek is er meestal nog een Hoe is het met aflevering te zien, maar niet van de familie Groot. Toen ik zag dat ze in eigen beheer een boek hebben uitgebracht, heb ik gelijk de ebook versie gehaald. De papieren versie is namelijk erg duur. Dat was ook al het geval bij het boek Jo in Jämtland van Jojanneke Kraaykamp. Zij had haar boek ook via Brave New Books uitgebracht.

Het boek:
Het boek begint met een voorwoord geschreven op 4 november 2017: Tijdens de zomer van 2010 verhuisde het gezin van het West-Friese Wervershoof naar het kleine plaatsje Kärrbackstrand in Zweden. De verhuizing is gefilmd en uitgezonden bij Ik Vertrek. Het boek is ingedeeld in vier delen: de periode voor de uitzending op tv, de periode tijdens de uitzending, de periode na de uitzending en nu. Grotendeels geschreven door Robin. Hier en daar heeft Wendy bijgedragen met eigen tekst.

Aan het einde van het boek hebben de kinderen Damon en Kimmy ook hun bijdrage geleverd met hun kijk op de emigratie naar Zweden.

In het eerste deel wordt de familie Groot elke keer gebeld om nog eens mee te doen met Ik Vertrek. Dit willen ze niet. Ze doen het op hun eigen manier via dit boek. Ondertussen wonen ze acht jaar in Zweden en zijn ze in die tijd vijf keer verhuisd. Ze zijn bewust uit het nieuws gebleven om de kinderen te beschermen.

De emigratie vond plaats tijdens de zomer van 2010. Tussen het moment van opname en de uitzending van Ik vertrek zat ongeveer anderhalf jaar.

Het tweede deel heeft als titel Tijdens. Dit is de periode tijdens de uitzending van Ik vertrek. Ik heb hier weinig genoteerd. Alleen het nummer Everybody hurts van REM in The Corrs uitvoering.


Het volgende deel heeft als titel Erna. Een hoofdstuk uit dat deel heet Fuck the system. Veel gescheld en getier zoals kloothommels en schurftpatienten. Na drie jaar hebben ze hun huis verkocht en zijn naar Enköping verhuisd. Van hun oude huis hadden een Noors/Duitse motorbende hun clubhuis gemaakt. Verder is te lezen dat Damon de opleiding natuurwetenschappen gaat doen en later biologie is gaan studeren aan de Universiteit van Uppsala. Kimmy gaat de muziekopleiding volgen. Wendy heeft een studie (Psychologen opleiding) van tweeënhalf jaar gedaan aan de universiteit van Uppsala. In mei 2016 begon Wendy met werken als schoolpsycholoog. Vanwege het werk van Wendy verhuist het gezin naar Eskilstuna. Eskilstuna bestaat uit diverse getto’s die samen een stad vormen, aangezien het een oud industriestad in verval is. Ze waren terecht gekomen in een wijk met veel buitenlandse immigranten. Er stond geregeld een auto in de brand, je hoorde wel eens een geweerschot en de drugsdeals vonden gewoon op klaarlichte dag in het zicht midden op straat plaats. Niet echt een ideale situatie dus verhuizing nummer vijf stond in de steigers.

In het vierde deel Nu wonen ze in Älmhult en vertelt Damon en Kimmy hun verhaal. Kimmy doet dat trouwens in het Engels.

Conclusie:
Interessant boekje om te weten hoe het is vergaan met de familie Groot. Totaal afgebrand na de uitzending en ik begrijp wel dat ze niet op het vervolg van Ik vertrek zijn ingegaan. De schrijfstijl van Robin is apart. Veel scheldwoorden en heel veel spelfouten. De humor is nog erger dan die van mij en dat zegt heel wat :-). Voorbeeld: Ook Damon vond dat hij wel wat aan lichaamsbeharing kon doen, uh, ik bedoel beweging. Geen wonder dat hun verhaal niet bij bijvoorbeeld Van Dorp Uitgevers is uitgebracht. De stukjes van Wendy zijn wel normaal. Een apart boek, maar ze kunnen inderdaad wel zeggen dat ze nog steeds niet vertrokken zijn. Dat had ik niet verwacht na het zien van de Ik vertrek aflevering. Wat dat betreft hebben ze het na wat omzwervingen goed voor elkaar en belangrijk, hun kinderen ook.

Wetenswaardigheden:
Op internet kwam ik deze informatie nog tegen:

8 opmerkingen:

 1. Ik kan me die aflevering ook nog wel herinneren. Ik zal eens kijken of ik het boek in de bieb te pakken kan krijgen. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Welke Scandinavië-fan herinnerd deze familie niet? Ik weet nog dat ook de buurtbewoners zich afvroegen of een fietsenwinkel in dergelijke fietsen wel zou lopen in het gebied waar de familie Groot zich in eerste instantie vestigde. Ik ben wel benieuwd of ze de fietswinkel nog hebben, of dat ze die ook van de hand hebben gedaan.

  En wat 'Ik vertrek' betreft: de overgrote meerderheid van de deelnemers krijgt één en ander te verduren. Dat is jammer, zeker omdat mensen zo vrij zijn een kijkje in hun leven te geven, maar momenteel helaas de werkelijkheid, verergerd door de sociale media... :o(

  Wel leuk dat ze een boek hebben uitgegeven met hun belevenissen en nieuwsgierigen op deze manier alsnog een kijkje gunnen in hun huidige leven. Maar als ik lees dat er best veel scheldwoorden in voorkomen, pas ik. Dat is niet aan mij besteed, evenals veel spelfouten :o)

  Ik ben ook nog altijd benieuwd hoe het met Marlene en Monique gaat. Hun Ík vertrek'-uitzending is één van mijn favorieten. Het laatste dat ik heb gehoord, is dat ze terug zijn in Nederland. Het hoe en waarom is mij nooit duidelijk geworden...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De fietsenwinkel was iets wat nooit serieus bedoeld was. Dat kwam niet zo over in de aflevering. Ze zijn veel verhuisd en omzwervingen gemaakt. Het taalgebruik van Robin vond ik zelf niet zo bij de beste man passen. Het was even wennen, maar dat is het risico met een eigen uitgebracht boek. Wat betreft M&M daarvan weet ik ook alleen maar dat ze terug naar Nederland zijn gegaan. Het liep daar niet erg en de een zat bijna altijd in Zweden en de andere was vaak in Nederland om geld te verdienen. Dat is het verhaal wat ik gehoord heb. De verkoop van hun B&B in Zweden was ook al zo'n vreemd geval. De kopers stopten er al na een half jaar ermee en zijn toen ook uit het sociale leven verdwenen. Wilco en Nollie doen het nog steeds goed in Zweden.

   Verwijderen
  2. Ik ben ook weer nieuwsgierig geworden :-). Wat betreft Marlene, die is nu volgens Linkedin op dit moment: Adviseur Praktijkleren en Team Coördinator team Noord Holland Noord.

   Verwijderen
  3. Inderdaad, toen jij schreef over dat grove taalgebruik, kon ik dat niet plaatsen met het beeld dat ik van Robin heb gekregen door de aflevering.

   Fietsenwinkel: 'Ik vertrek' stelt het als eis om mee te mogen doen, dat je een eigen bedrijf moet beginnen in het buitenland. Misschien dat het daarom in de aflevering zo naar voren is gebracht? Al is dat wel sjoemelen met de werkelijkheid, wat ik persoonlijk wat ongepast vind.

   Over Marlene en Monique weet jij dan meer dan dat ik te weten ben gekomen. Ik weet namelijk alleen dat hun bed & breakfast buiten alle huizen-sites om is verkocht. Als het allemaal niet goed liep, kan ik mij ook voorstellen dat ze de knoop hebben doorgehakt toch weer terug te keren naar Nederland, waar meer zekerheid is en ze samen kunnen zijn. Wat de overkopers betreft, heb ook ik meegekregen dat die maar één seizoen hebben gedraait. De mensen die het naderhand weer hebben overgenomen, zitten er nu echter al een jaar of drie, dus het lijkt mij dat dat dan wel goed gaat? Misschien ligt het ook aan het aanbod. Marlene en Monique hadden natuurlijk wel een bepaalde doelgroep voor ogen. Toen ik vijf jaar geleden met mijn moeder in Fredrika was en we wat in hun restaurant wilden eten, was het gesloten en was het ook maar enkele dagen per week open...

   Hoe dan ook, ik hoop dat het ze goed gaat. Evenals de mensen die 'Viska Gården' naderhand hebben overgenomen.

   Verwijderen
  4. Ah, ik begreep de fietsenwinkel al niet. Ik wist niet dat Ik vertrek dit als eis stelt. Weer wat geleerd :-).

   Meer informatie over Viska Gården de eerste kopers: https://www.cmenp.nl/bedrijfsovername-financiering-en-crowdfunding-viska-garden. De tweede kopers waren al in bezit van Fredrikas Lycka en hebben Viska Gården erbij genomen. https://www.facebook.com/FredrikasLycka.

   Verwijderen
 3. Wat ik me vreemd genoeg als enige beeld herinner is de zielige schildpad in een aquarium van nog geen 20x20 cm. Pure dierenmishandeling als je het mij vraagt. Te gruwelijk om te zien hoe de schildpad probeert weg te komen. Te triest voor woorden gewoon.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beetje laat deze opmerking. De opmerking stond namelijk tussen de spam berichten en vandaag goedgekeurd.

   Verwijderen