Google Translate

zaterdag 26 november 2011

Flatruet


Flatruet is de hoogste weg van Zweden. Deze weg ligt in Härjedalen op weg 531 tussen Mittådalen en Ljungdalen. De wandeling Flatruet is een onderdeel van de Goldtur wandelingen en dit is nummertje 27. Zie onderstaande wandelkaartje:
De wandelroutes zijn voor 10 SEK per wandeling te koop bij het toeristenbureau in Funäsdalen.

De wandeling is ongeveer 7 kilometer en gaat naar het hoogste punt en weer terug. De stijging in 3,5 kilometer is 90 meter. Het laatste gedeelte stijgt het hardst. Het zou een makkelijke wandeling zijn, dat vonden wij dan weer niet :-). We hadden bergschoenen aan en dat was natuurlijk niet goed. Het was zeer drassig en je zakte als je niet uitkeek een halve meter in de drassigheid weg. Alle anderen die er liepen hadden natuurlijk berglaarzen aan. We hebben het toch geprobeerd om boven te komen en het is uiteindelijk toch gelukt met veel passen en meten naar plekken die niet te drassig waren. Het leverde weer een groot aantal mooie foto's op. Hieronder een panoroma foto:


De foto hieronder laat het pad naar de top zien.

Weg naar de top.

Monument op Flatruet.
Hieronder een aantal foto's die op de top zijn genomen. Een geweldig uitzicht.
Onderweg kwamen we ook nog de onderstaande sporen tegen. Ze zijn waarschijnlijk van een wolf. Zie ook de afebeelding van wolvensporen.

Wolven sporen?


Wolven sporen
Wolven waren er niet te zien. Ook geen elanden of rendieren. Wel lemmingen. Er waren er vrij veel te zien. Ze waren supersnel verdwenen in hun gangenstelsel. We konden ze niet op de foto krijgen. Ze waren te snel. We kwamen wel een aantal dode lemmingen tegen. 1 was geheel opengereten en de onderstaande was nog helemaal intact. Deze was wel op de foto vast te leggen :-).

Dode lemming.

Flatruet.
Na 7 kilometer waren we best wel op. In het Samidorpje Mittådalen hebben we nog een leuk kaartje gekocht. Dit kaartje was gemaakt van een foto van Flatruet van de ouders van de Sami die nu spullen verkocht. Het kaartje is te zien op de onderstaande afbeelding. De foto is een oude foto uit het verleden. Dit is goed te zien aan de auto's die op de foto staan.

Kaart van Flatruet.

De weg naar Flatruet toe is ook een mooie weg waar veel te zien is. Het was helaas ook een redelijk drukke weg. Er reden vrij veel auto's en we hielden de boel nogal eens op met het maken van foto's :-). Hieronder een drietal foto's die we tegen de avond gemaakt hebben. De laag staande zon op de onderstaande foto heeft namelijk een heel apart effect op de bergen aan de andere kant van de weg.

Lage zon aan de rechterkant van de weg.

Effect hiervan is te zien aan de linkerkant van de weg

Hier zijn de bergen nog feller gekleurd
Dit effect is nog duidelijker te zien op de blogpost van Gonny. Hieronder de foto van haar blogpost:

Het effect van de zon op de blogsite van Gonny

Als laatste nog een Youtube filmpje die de rit over de Flatruet laat zien.


Mocht je in de buurt van Funäsdalen zijn, maak dan zeer zeker een tocht over de Flatruet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten