Google Translate

donderdag 26 januari 2012

Gröntjärn

Gröntjärn is een natuurgebied en het is toegankelijk met de auto. De rit er naar toe gaat wel over een niet al te best pad, maar de omgeving is wel weer schitterend. Gröntjärn is een meertje op ongeveer 20 km ten noorden van Ljusdal. Gröntjärn is best wel speciaal. Waarom eigenlijk? Gröntjärn betekent "groen meer" en wat blijkt? Het water is inderdaad groen en ontzettend helder. Je kon de visjes zien zwemmen. De kleur is te wijten aan een gebrek aan deeltjes in het water. De reden waarom er zo weinig deeltjes in het water zit, is dat het meer zijn water uit een ondergrondse bron krijgt. Het waterniveau in het meer hangt af van de regen en het grondwaterpeil. Droogte zorgt ervoor dat het waterpeil zakt en hevige regenval zorgt voor overstroming. We hebben natuurlijk weer een groot aantal foto's gemaakt.

Er zijn een tweetal hutten rondom het meer.Gröntjärn ligt op de route van de wandeling Gröntjärns leden. Als ik het goed heb, is deze wandeling 12 kilometer. Meer info op http://www.bokahalsingland.se/EventGuide/View/Vandring/Grontjarns_vandringsled_77689.Vlakbij het meer staat nog een verwaarloosd huisje. Natuurlijk even binnen gekeken :-).

Hieronder nog een filmpje van Youtube. In dit 11 minuten durende filmpje krijg je een goede indruk van Gröntjärn.

Meer info over is te vinden op de onderstaande weblinks en het Gröntjärn foldertje.

The Disappearing Green Lake

Llansstyrelsen Gavleborg
2 opmerkingen:

  1. Heel bijzonder, je kunt op de foto's goed zien dat het groen is. Ik zou zeker ook in het vervallen huisje hebben gekeken :-)

    BeantwoordenVerwijderen