Google Translate

zaterdag 21 januari 2012

Mittådalen

Bij ons verblijf in Ramundberget zijn we een paar keer naar Mittådalen geweest. Mittådalen is een dorp in het noordwesten van Härjedalen. Mittådalen is één van de in totaal 51 Sami dorpen van Zweden. Het is een klein dorpje. In het dorpje is een Sami winkel en een Sami buitenmuseum. De winkel heeft natuurlijk weer de toeristische artikelen. En ja hoor, wij hebben als toeristen ook wat gehaald bij de winkel. Een houten Sami mes, een rendieren gewei en een tak van een rendierengewei. Bij het Sami buitenmuseum hebben we een tweetal kaarten gekocht. 1 kaart had wel een grappig verhaal. Men had bij de ouders nog een oude foto van Flatruet gevonden en hiervan een ansichtkaart gemaakt. Op de afbeelding hieronder zijn de oude jaren 60 auto's nog te zien.


Hieronder de andere kaart die we gehaald hebben.


We zijn in Sameland :-). De tekens op het bord is de vlag van de Samen. Zie Wikipedia. Buerie Båateme is welkom in het Samisch. Het bord stond bij de Sami winkel. In de winkel kun je van alles halen. Messen, geweien, rendierenvlees, huiden etc. In de winkel is er ook de mogelijkheid om te eten en te drinken. Gezellig winkeltje en een zeer aardige Sami verkoper.


Bij de winkel stond een Sami hut. Wat informatie over de Sami hutten opgezocht en in de winter werden tenten gebruikt omdat deze makkelijk waren af te breken. De tenten waren gemaakt van huiden en takken. De permanente hutten zoals die bij de winkel staat, worden gebouwd zoals beschreven in het onderstaande document. Dit document geeft precies weer hoe de hutten gemaakt worden en hoe de ruimte ingedeeld is in de hut. Interessant document.

http://inuvialuitsodhouse.ca/docs/Saami-homes.pdf


Sami hut
Mos wat in de hut hangt.
De Sami winkel
Deze hut stond bij het openlucht Sami musuem
De weg naar Mittådalen
We dachten dat het een wolf was, maar bleek toch een hond.
Sami openluchtmuseum
Expositie
Rendierenhuiden
Foto's van de bouw van een Sami hut
Foto's van de bouw van een Sami hut
Wegvliegende kraanvogels
Koeien op de weg
Koeien op de weg
Helaas niet gekocht. Hadden we het maar gedaan :-).
Meer informatie over Mittådalen: http://sv.wikipedia.org/wiki/Mitt%C3%A5dalens_sameby.

Zweeds document van 36 pagina's "Samerna och rennäringen": http://www.samiskarummet.se/assets/files/pdf/stf.pdf.

4 opmerkingen:

 1. Nou, dan kopen jullie er komende zomer toch een! De kans dat je weer zoiets tegenkomt is in het noorden toch zeer groot. De ansicht met oude auto's is wel erg komisch.
  Groetjes van Gon

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit elandengewei was redelijk goedkoop, maar de auto zat helemaal vol met de andere geweien. Van de zomer maar weer een bezoekje brengen aan Mittådalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie foto's en verslag. Je kunt natuurlijk niet alles kopen en moet vaak snel beslissen, maar ik heb er ook dikwijls spijt van als ik het niet doe.
  Ik weet niet of ik het al eens geschreven heb, maar op de Duitse tv-zender NDR zijn veel documentaires over de Scandinavische landen.
  Mooie reis hebben jullie trouwens samengesteld.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hej Willy, dat van die Duitse zender had je nog niet verteld.

  BeantwoordenVerwijderen