Google Translate

maandag 31 december 2012

Peer Gynt vegen

Noorwegen, Peer Gynt vegen. We zaten er vlakbij in de zomer en wel in Gålå. Peer Gynt klonk ons wel bekend in de oren en we wilden de beroemde Peer Gynt weg wel bekijken. De onderstaande informatie is afkomstig van Wikipedia.

De Peer Gynt weg is een 60 kilometer lange toeristische weg, vernoemd naar Peer Gynt. De weg is grotendeels een tolweg, en loopt in het oosten van Noorwegen in de provincie Oppland bij het gebied Jotunheimen langs de dorpen Skeikampen, Fagerhøy Gålå, Fefor en Dalseter. De weg voert door het berglandschap met uitzichten op het Rondanemassief, de Jotunheimen en Dovrefjell. Een gevarieerd landschap met veel authentieke zomerboerderijen gecombineerd met ongerepte natuur. Veel mogelijkheden voor wandelaars, fietsers en vissers. De weg is alleen geopend in de zomer en wordt gesloten als er sneeuw valt. De weg wordt geopend eind mei of begin juni als de sneeuw gesmolten is. De weg begint in het zuiden bij Skeikampen, ongeveer 45 minuten vanaf Lillehammer, en eindigt in Espedalen.

De officiële website van de Peer Gynt vegen is te vinden op http://www.peergyntvegen.no.

Kaart van de Peer Gynt vegen
We zijn bij Skei de weg opgegaan en bij Gålå / Vinstra er weer af gegaan. Het viel eigenlijk best wel tegen. Tuurlijk is er een mooie weg door de natuur, maar om daar nu 70 NOK (bijna 10 EUR) voor te betalen is wel heel erg veel. We zijn mooiere wegen tegengekomen. De weg is ook niet erg rustig te noemen. Een vrachtwagen kwam met best wel grote snelheid ons tegemoet. Halverwege kwamen we allerlei hytters tegen. Hadden we eigenlijk helemaal niet verwacht. Eigenlijk precies zoals de beschrijving op de website van Vakantiearena het aangeeft: een bekende weg maar zeker niet de mooiste. Er waren zeker wel mooie stukken. Deze geprobeerd vast te leggen in een aantal foto's. Er is tevens een andere Peer Gynt weg en wel de Peer Gynt Seterveg. Dit is een onverharde tolweg en loopt ten oosten van Vinstra als een 40 km lange lus rond de bergketen Tjørnsæterfjell, en eindigt in Kvam. Dit traject is minder bekend dan Peer Gynt Vegen aan de andere kant van het Gudbrandsdal, maar is eigenlijk mooier dan de klassieke rit. Onderweg passeert u de boerderij Hågå, de geboorteplaats van Peer Gynt. Vanaf het hoogste punt van de weg op 1100 meter heeft u schitterend uitzicht op de bergen van Rondane. (Bron: http://www.vakantiearena.nl/noorwegen/peer-gynt-routes).

Hieronder de foto's van de Peer Gynt vegen.


Rudstuen SeterNisjuvatn
Nisjuvatn is een gemarkeerde wandeling aan. Meer wandelingen op de Peer Gynt vegen zijn hier in een PDF te bekijken.
Erg grote elektriciteitsmasten

Hytter


Hoogste punt ListulhøgdaBomstasjon

70 NOK

Het is ons nu duidelijk dat Peer Gynt een toneelstuk uit 1867 is van Henrik Ibsen.

Henrik Ibsen
De gehele Engelstalige tekst van het toneelstuk is te vinden op de Ibsen website als PDF bestand. Dit PDF bestand is hier te vinden. De Peer Gynt vegen is wel mooi, maar we hebben mooiere gezien zoals Friisvegen en Flatruet.

2 opmerkingen:

  1. Dat ziet er prachtig uit! Zeker iets om te onthouden voor een eventuele vakantie!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wow! Wat een fantastisch mooie reis langs de Peer Gynt-weg... Ik hoorde er al vaak over, maar vooral nog in de tijd dat er niet zoveel gefotografeerd werd. Nu zie ik 'm voor het eerst! De ruige omgeving komt extra goed 'uit de verf' bij het wat grimmige weer.
    Ik onthoud dit ook als een vakantie-uitstap!

    Geluk in 2013!

    BeantwoordenVerwijderen