Google Translate

zondag 13 januari 2013

Simon och ekarna

Filmdetails:
Titel: Simon och ekarna
Regisseur: Lisa Ohlin
Jaar: 2012
Verhaal: Marianne Fredriksson
Acteurs: Bill Skarsgård, Helen Sjöholm en Jan Josef Liefers
Duur: 122 minuten
IMDB cijfer: 6,2

Simon och ekarna
Trailer Simon och ekarna

Op het blog van Willy voor het eerst gehoord van de film Simon och ekarna. Het boek Simon van Marianne Fredriksson heb ik helaas nog niet gelezen. Het is wel de bedoeling om het boek in de nabije toekomst te gaan lezen. 
Simon - Marianne Fredriksson
Om toch een indruk te krijgen van het boek en de film, heb ik een boekbespreking gelezen. Ik heb twee andere boeken van Marianne Fredriksson gelezen en het boek Simon heeft dezelfde stijl als de 2 andere boeken. Veel flashbacks. De film heeft dezelfde stijl.

Samenvatting van het boek:
Hij heette Simon Larsson, was elf jaar en klein van stuk en hij had een donkere huid. Hij had stug bruin, bijna zwart haar en ogen die zo donker waren dat het soms moeilijk was om de pupillen te onderscheiden. Het eigenaardige van zijn uiterlijk was hem tot nu ontgaan, want tot die dag had hij nooit de neiging gehad te gaan vergelijken en daarom had hij ook weinig zorgen gekend. Hij dacht aan Edith Äppelgren en haar problemen met de mist. Maar meer nog dacht hij aan Aron, haar man. Simon had Aron altijd graag gemogen. De jongen was een weglopertje geweest, het type kind dat net als een vrolijke jonge hond de verleiding van de landweg volgt. De aanleiding kon een felgekleurd snoeppapiertje in de sloot buiten het hek zijn, gevolgd door een leeg tabaksblikje en iets verderop een fles en nog één, en bijvoorbeeld een rode bloem en weer wat verderop een witte steen en daarna misschien een glimp van een poes.

De officiële samenvatting van de film is als volgt:
De film vertelt het episch verhaal van twee families, hun vriendschap en hun gedeelde lot in Zweden tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De jonge Simon Larsson, die ondanks de oorlogsdreiging in het niet-bezette Zweden een geborgen jeugd heeft, ontdekt dat hij geadopteerd is en zijn vader een Duitse jood was. Na de oorlog gaat hij op zoek naar zijn achtergrond – een reis die hem tot de kern brengt van wat in het leven waardevol is.

De samenvatting van het boek verklaart veel over de film. De mist komt voor in de film, maar het is niet duidelijk wat het betekent. Dat Simon een wegloper is, komt in de film niet tot uiting. Het is volgens mij erg handig om het boek gelezen te hebben voordat je de film gaat bekijken. Ondanks dat ik het niet gelezen heb, is het een leuke film. De 2 families zijn tegenpolen van elkaar. De arme en de rijke familie. De arme familie levert mooie beelden op. Eenvoudig leven op het platteland in Zweden. Geweldig om te zien. De film geeft tevens weer hoe het in Zweden eraan toe ging tijdens de 2e wereldoorlog. Het enige minpunt van de film is de muziek. Ik ben niet echt een fan van klassieke muziek en de hoeveelheid klassieke muziek in deze film is best wel veel. Ligt natuurlijk aan mij, want de meeste recensies zijn zeer lovend over de muziek. De recensies hebben het ook over het feit dat de onthulling van de afkomst van Simon te snel wordt onthuld en dat daarmee de spanning weggehaald wordt. Dit lijkt erg op het verhaal in een ander boek van Marianne Fredriksson en wel het boek De Mysterie. In dat boek wordt een moord zeer snel onthuld en lijkt het of dit het belangrijkste onderdeel van het boek was. De moord is eigenlijk een kapstok om het verhaal van de hoofdrolspeelster eraan op te hangen. Bij Simon wordt de onthulling van de afkomst als kapstok gebruikt om het verhaal aan op te hangen. Dat is in ieder geval mijn gedachte bij de snelle onthulling van de afkomst. Genoeg over de film zelf. Gewoon kijken.

Nu wat meer achtergrond informatie over de film. De officiële Nederlandse site is hier te vinden en bevat erg weinig informatie. De Facebook pagina bevat iets meer informatie.

Hieronder een aantal filmrecensies. Over het algemeen zijn ze erover eens dat de film goed begint, maar toch niet het hoge beginniveau kan blijven vasthouden.

Aan de film zit nog een Nederlands tintje en dat is het scenario. Dit is geschreven door Marnie Blok (bekend van het script van De Gelukkige Huisvrouw). Had ik niet verwacht. Verrassend.

Marnie Blok
Lisa Ohlin is de regisseur.Ze heeft een eigen website, namelijk http://www.lisaohlin.com/about. Informatie over het maken van de film Simon och ekarna is te lezen in dit interview met Lisa Ohlin. Het geeft interessante achtergrondinformatie over hoe de film tot stand is gekomen.

Lisa Ohlin
De rol van Karin, de 'moeder' van Simon wordt gespeeld door Helen Sjöholm. Dit speelt ze geweldig. Helen is van oorsprong zangeres. Ze heeft een eigen website en een Facebook pagina. Ze heeft eerder gespeeld in de film As it is in heaven. Ze heeft het nummer Gabriella's song gezongen in die film. Hieronder het nummer. De film ga ik nog een keer bekijken. Staat op de computer.

Gabriella's Song - Helen Sjöholm

Helen Sjöholm

As it is in heaven

Hieronder nog een foto van de website van Willy. Die is uniek want die heeft Willy gemaakt tijdens het maken van de opnamen.

Foto van Hej Tjorven



3 opmerkingen:

  1. Hej Hans, mooi en uitgebreid verslag. De muziek stoorde mij niet, het hoort ook echt bij Simon en zijn vader. Het lezen van het boek is nog zeker de moeite waard, het voegt veel toe aan de inhoud van de film.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zag dat de Avro ook heeft meegewerkt aan de film, dus het zal daar ook nog wel uitgezonden worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hej Hans, maar ook Willy,
    Ik ken de film (nog) niet en het boek ook niet. Daar moet snel verandering in komen. Zelf ben ik helemaal weg van de film "As it is in heaven" en krijg nog elke keer (ik denk dat ik hem al 4x gezien heb) kippenvel als ze "Gabriella's song" zingt! Ze zingt en acteert fantastisch.
    Bedankt voor jullie tip!

    BeantwoordenVerwijderen