Google Translate

donderdag 7 februari 2013

Stora Sjöfallet

Afgelopen zomer waren we een aantal dagen in Lapland. De laatste dag in Lapland..... Wat te doen? Lapland is ongelooflijk uitgestrekt. Het Ájtte museum in Jokkmokk leek ons leuk, maar dan zaten we weer in Jokkmokk. We hadden besloten om met een volle tank een eind richting het westen te rijden en wel door het natuurgebied Stora Sjöfallet.

Stora Sjöfallet is een nationaal park in Lapland, in de gemeente Gällivare in het noorden van Zweden. Stora Sjöfallet beslaat 1278 km² en werd in 1909 gesticht. Het park grenst aan het nationaal park Sarek. Het park wordt in tweeën gedeeld door het stuwmeer Akkajaure. Stora Sjöfallet is een van de vier nationale parken in het werelderfgoed Laponia. (Bron: Wikipedia). Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie te vinden over Stora Sjöfallet. Stora Sjöfallet heeft een eigen website.

Stora Sjöfallet

Tijdens de reis naar Stora Sjöfallet kwamen we eerst langs de Nabrueluokta kapel en vervolgens door Aluokta.
Aluokta
Vanuit hier heb je een geweldig uitzicht.
Volgende halte in het indrukwekkende landschap is Saltoluokta Fjällstation. 120 km van Gällivare. We zijn redelijk op weg.
Saltoluokta Fjällstation

De informatie die over Saltoluokta te lezen is op Wikipedia was niet zoals ik het me herinner. Het Saltoluokta gebouw uit 1912 komt ook niet bekend voor. Er stond wel wat, maar we zijn er niet heen gelopen. Een leuk stukje historie is hier te vinden. Er zit zelfs een oude foto bij. Die heb ik hieronder gezet.

Saltoluokta Fjällstation
Het uitzicht vanaf de steiger was weer geweldig.

Uitzicht Saltoluokta
Weer verder en we komen steeds dichter bij de bergen. Ze zijn vanaf de plek hieronder wel heel goed te zien. Op die plek voel je je wel een erg nietig mensje.
We zijn aangekomen bij de weg naar Ritsem.

De weg naar Ritsem.
We wilden graag door naar Ritsem om te bekijken wat daar te zien is. Helaas konden we dit niet doen. We hadden zo'n 250 km gereden en moesten ook weer 250 km terug rijden. We kunnen zo'n 550 km rijden met een tank en we hadden geen credit card. Er stond namelijk wel een benzinepomp bij de camping waar we vlakbij waren, maar alleen met credit card. Helaas weer terug. Komende vakantie nemen we wel een credit card mee. Op internet nog een mooie foto van de omgeving van Ritsem gevonden.

Ritsem
In Ritsem is de laatste waterkrachtcentrale in de Zweedse wildernis te zien. Een interessant stuk hierover is te lezen op de website van Vattenfall.

Op de plek waar we waren, is een camping aanwezig. Er is weinig informatie over de camping te vinden. Weinig mensen komen hier denk ik. Het ligt wel erg ver van de bewoonde wereld. Hier is te zien dat de inlandsbanan op 90 km afstand ligt. Ze heetten je wel welkom in Stora Sjöfallet.


Je kunt er een rondvlucht maken met een helicopter. De helicopters zijn van Fiskflyg. Meer info over de vluchten is te vinden op deze website.

Fiskflyg helicopters
Toen moesten we terug. We kwamen tijdens de reis niet veel rendieren tegen. Op de terugweg kwamen we nog een groepje tegen.
Rendieren

Meer informatie over Stora Sjöfallet heb ik nog gevonden op de website van Bruno och Rodes Hemsida.

De keuze tussen het Ajte museum en Stora Sjöfallet was lastig, maar we zijn blij dat we toch dit hebben gedaan. Het geeft weer hoe we over Lapland dachten. Dat konden we van Jokkmokk niet zeggen.

Als laatste een foto uit 1900 van Stora Sjöfallet.

Stora Sjöfallet (1900)

16 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige foto's! Ik kijk nu al uit naar mijn eigen vakantie deze zomer, wanneer ook ik richting Lapland vertrek. Het ziet er prachtig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit soort beelden heeft ervoor gezorgd dat we komende zomer toch weer richting het noorden gaan. Het was eigenlijk niet de bedoeling, maar het landschap was geweldig. Jokkmokk daarentegen viel erg tegen. Dit was een rit naar het westen en daar heb je meer bergen dan in het midden.

   Verwijderen
 2. Weer zo'n prachtige post!
  Mooie foto's!!
  Ik wens je een fijn weekend!

  Groetjes, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jullie ook een goed weekend en blog ze nog een paar jaar door :-).

   Verwijderen
 3. Volgende keer met een bootje overvaren (er gaat 1x per dag een bootje)naar de andere kant waar het nationaal park zich wegenloos oneindig uitstrekt. Lopen maar . Er zijn goeie hutten op dagafstand lopen. En het landschap dat je dan tegenkomt is onbeschrijfelijk.Je kunt natuurlijk beginnen met één dag heen lopen en één dag terug...Niet te overmoedig in het begin :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik dacht al, wat doet die steiger daar :-). We komen deze zomer daar niet meer. Wie weet in de toekomst. Lijkt me geweldig om er te lopen.

   Verwijderen
 4. Absolutely amazing photos of such a stunning scenery! Beautiful! Makes me even more determined to visit Lappland one day. :)

  Thank you for sharing!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. I hope to see your blogposts about Lappland in the near future :-).

   Verwijderen
 5. Hoi Hans, mooi bericht. Geweldig Lapland. Wij hebben onze plannen inmiddels ook weer gemaakt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarschijnlijk ook weer die kant op?

   Verwijderen
  2. Ja, Noord Zweden/ Lapland. Rondtrekken met de caravan en een beetje rondkijken voor een huisje...

   Verwijderen
  3. Hopen dat je daar een mooi huisje kunt vinden. En natuurlijk mooie foto's maken.

   Verwijderen
 6. Wat is het daar schitterend, heb het Angus even laten zien, want Angus heeft in zijn jonge jaren, daar als besproeiing piloot gewoond

  Fijn weekeinden uit een noodweer Zweden
  liefs Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hej Joke, jullie ook een fijn weekend en doe Angus de groeten.

   Verwijderen
 7. Wat een mooi uitzicht en mooie foto's! Heb je de foto's zelf geschoten? zoja welke camera gebruik jij momentueel? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De foto van Ritsem niet zelf gemaakt. De zwart-wit foto's ook niet. De rest wel. Camera is een Canon EOS 1000D met de standaard lens en een Tamron lens. Zo'n 1,5 jaar geleden via Marktplaats 2e hands gekocht.

  BeantwoordenVerwijderen