Google Translate

zondag 21 juli 2013

Westerstorm - Elly Koster

Boek details:
Auteur: Elly Koster
Titel: Westerstorm
Verschijningsdatum: mei 2012
Bladzijde: 202 blz
Uitgeverij: Uitgeverij Cupido
Productsoort: eBook
ISBN: 978-94-6204-032-8


Westerstorm is het eerste boek van Elly Koster. Het 2e boek van Elly Koster Julie's liefde had ik al gelezen en de blogpost over dit boek is hier te vinden. Tevens is er meer informatie over Elly Koster op die blogpost te lezen.

Officiële samenvatting Westerstorm:
Wanneer journaliste Evy naar Noorwegen afreist om een artikel te schrijven over filmster Josh Conrad, nodigt de beroemde acteur haar uit voor een exclusief interview in zijn villa dicht bij de spectaculaire Noorse westkust. Na een korte aarzeling grijpt Evy deze unieke kans met beide handen aan.

In de sprookjesachtige villa krijgt ze niet alleen te maken met een opdringerige Josh en zijn wantrouwende bodyguard Tim, maar ook ontmoet ze de knappe Don, een charmeur van Italiaanse afkomst. Als dan ook de sympathieke Ruben nog opduikt, krijgt Evy's leven een stormachtige wending...


Het verhaal gaat over Evy de Ruiter. Ze werkt voor Life and More magazine en heeft net een langdurige relatie met Ferry achter de rug. In Noorwegen heeft ze een exclusief interview met de Amerikaanse filmster Josh Conrad, die in Noorwegen is vanwege filmopnames. Tim Archer is de bodyguard van Josh en heeft een relatie gehad met Vivian Maruzzo. Tegelijkertijd met de verhaallijn van Evy is de verhaallijn van Ruben Jacobs te volgen. Ruben heeft net als Evy een negen jarige relatie met Sanne achter de rug. Hij is op reis in Noorwegen met een camper. Ruben is via de veerboot in Oslo aangekomen. De aankomst is erg herkenbaar, douchen op de veerboot voordat de camper van boord gaat en in Noorwegen de vele waarschuwingsbordjes met overstekende elanden, terwijl je geen eland ziet.

Tijdens het verblijf in Oslo bezoekt Evy het Vigeland-beeldenpark. Volgens Wikipedia telt het park 212 stenen en bronzen beelden, die alle tussen 1907 en 1942 zijn gemaakt door de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland (Mandal, 11 april 1869 – Oslo, 12 maart 1943).
Veel beelden symboliseren de kringloop van het menselijk leven. Het beeldenpark is ontstaan in de jaren 1923 tot 1943 en omvat:
 • een brug met 58 bronzen beelden, waaronder het beroemde beeld Sinnataggen van een driftig op de grond stampend kind
 • een 17 meter hoge zuil, de Monolitten, met 121 stenen figuren uit Iddefjords-graniet
 • een fontein met vele beelden
 • een beeldengroep voorstellende de cirkel van het leven
Vigeland beeldenpark
Na het interview van Evy met Josh in Oslo, nodigt Josh haar uit om naar zijn villa te komen. De villa van Josh ligt in de buurt van Strynefjell. Strynefjell is een bergketen op de grens tussen de gemeente Stryn in Sogn og Fjordane en de gemeente Skjåk in Oppland. Eerst verblijft Evy nog in een hotel in Stryn en heeft een fantastisch uitzicht over het Strynsvatn. Later trekt ze bij Josh in op zijn landgoed in een apart gastenverblijf.

Strynsvatn
Het leven van Evy en Ruben gaat door en er komen nog andere personen in het verhaal naar voren, de politieagent Gitte Matsson, Livia Stone, Karen Adams en Don Stephenson. Naast andere personen komen nog een drietal plekken in Noorwegen aan bod en wel het Geirangerfjord, het dorp Geiranger en de Westkaap. Geirangerfjord heeft diverse watervallen, zoals De syv søstrene ("De zeven zusters"), Brudesløret ("de Bruidssluier") en Friaren ("de Vrijer"). Sinds 14 juli 2005 staat deze fjord, samen met de Nærøyfjord op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een mooie 360 graden panoramafoto is te zien op de website van Visit Norway. Ik kan de panoramafoto helaas niet opnemen in deze blogpost. Toch een schermafdruk hieronder opgenomen van Trollstigen. De panoramafoto geeft een goed beeld van de omgeving.

Geirangerfjord - Trollstigen

Geiranger is een dorpje dat behoort bij de gemeente Stranda, gelegen in de provincie Møre og Romsdal. Het dorpje ligt natuurlijk aan Geirangerfjord en wordt 's zomers aangedaan door 140 tot 180 cruiseschepen. Geiranger staat net als Geirangerfjord sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Jaarlijks bezoeken zo'n 700.000 toeristen de plaats. Wij zijn er zelf nog niet geweest. De officiële website van Geiranger is www.geiranger.no. Een webcam gericht op Geiranger is hier te vinden. Het beeld wordt om de 15 minuten ververst.

De Westkaap (Vestkapp) heeft een belangrijke rol in het verhaal. De Westkaap, het meest westelijke punt van Noorwegen ligt bij Stadlandet aan de Atlantische Oceaan. De Kjerringa is een grote rots van meer dan 800 meter hoog die een geweldig uitzicht biedt. (Bron: Leukvakantieland.nl). De officiële website van de Westkaap is www.vestkapp.no.

Westkaap. Foto van de website van Elly Koster.
De bovenstaande foto is afkomstig van de website van Elly Koster. Net als bij Julie's liefde had Elly voor het boek Westerstorm een fotoreis gemaakt van het decor van Westerstorm. De fotoreis is een geweldige toevoeging aan het boek. Het verhaal komt dan eigenlijk echt tot leven als je de foto's ziet. Het minpunt van Westerstorm is dat er niet zoveel plaatsen in Noorwegen bezocht worden. De beschrijving van de omgeving is in dit eerste boek van Elly Koster minder dan in haar tweede boek. In Julie's liefde is dit veel beter gedaan en in Midzomerliefde, het laatste boek van Elly Koster en net begonnen met lezen, gaat nog verder. Het verhaal is wel erg knap in elkaar gezet. De wisselingen van de hoofdrolspelers tijdens het verhaal en de ontmoetingen van personen, die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, maken het een goed leesbaar verhaal. Het einde is spannend. Het boek samen met de fotoreis van de schrijfster maken het een mooi geheel.

Het boek is o.a. via Bol.com te bestellen.

5 opmerkingen:

 1. Leuke blog, Hans! En ook leuk dat je Westerstorm een knap in elkaar gezet verhaal vindt. Tja, dat er niet zo veel plaatsen in Noorwegen aan bod komen, het blijft in eerste instantie natuurlijk een roman;-)En bij Westerstorm zat er een limiet aan het aantal woorden, dus vandaar dat het een iets ander verhaal is geworden dan je gewend bent, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Midzomerliefde maakt natuurlijk alles weer goed :-). Boek bijna uit en zit ook erg goed in elkaar.

   Verwijderen
 2. Dank je, maar ik dacht dat je Midzomerliefde voor de vakantie zou bewaren??? Mijn volgende boek red ik niet meer om af te schrijven voor jullie vakantie, hoor:-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dacht ik ook :-). Maar het leest zo makkelijk dat het boek zo uit is en het is spannend natuurlijk. Maar ik heb nog een paar andere boeken te lezen op vakantie. De boekenkast en ereader staan nog redelijk vol. Jammer dat het 4e boek niet af is deze week.....Jotumheimen lijkt me erg interessant.

   Verwijderen
  2. Ja, Jotunheimen is een schitterend berggebied. En de omgeving rond dit gebied is ook interessant. Maar je zult nog even geduld moeten hebben voordat het 4e boek uitkomt. Maar wat je boekenkast en e-reader betreft, lees ze!

   Verwijderen