Google Translate

zondag 28 juli 2013

Midzomerliefde - Elly Koster

Boek details:
Auteur: Elly Koster
Titel: Midzomerliefde
Verschijningsdatum: juli 2013
Bladzijde: 240 blz
Uitgeverij: Uitgeverij Cupido
Productsoort: eBook
ISBN: 978-94-6204-089-2


Midzomerliefde is het derde en op dit moment het laatste boek van Elly Koster. Het eerste boek Westerstorm en tweede boek Julie's liefde heb ik pas geleden gelezen.

Officiële samenvatting:
Op zoek naar haar familieverleden krijgt Annemijn een oud dagboek in handen. Dit zorgt ervoor dat ze samen met haar vriendin een reis dwars door Noorwegen gaat maken, in de hoop meer over haar familie aan de weet te komen. Behalve de overweldigende natuur en spontane ontmoetingen onderweg heeft het land van de middernachtzon nog veel meer voor Annemijn in petto dan ze ooit had kunnen vermoeden...  

Het boek begint met een zin van Herman de Coninck:
"Reizen is een manier om vragen te stellen die je thuis niet stelt. Niet per se over het land in kwestie maar over jezelf."

Het motto wordt vaker gebruikt. Ik kwam het op een aantal andere plekken tegen: 6Vitesse on tour, Fien Alex travel profiel en Reisprofiel van Linda. Ik had nog niet eerder gehoord van Herman de Coninck.

Het verhaal begint met een proloog uit 1945 dat zich afspeelt vlak na de 2e wereldoorlog in het plaatsje Honningsvåg dat ligt op het eiland Magerøya in het uiterste noorden van Noorwegen. In de proloog komt een dagboek ter sprake. Het dagboek dat als een rode draad door het verhaal loopt. Na de proloog begint het verhaal in Delfzijl in het voorjaar van 2012 met Annemijn Luyten, een negenentwintig jarige vrouw die onrustig in het leven staat en daar een antwoord op wil vinden door uit te zoeken wat haar afkomst is. Het blijkt dat haar opa van Noorse afkomst is. Er is weinig bekend over de Noorse afkomst en uiteindelijk komt ze terecht bij ene Meike van den Borgh uit Holwierde. Meike is volgens een geboorteaangifte geboren in 1879. Hier houdt de informatie op en het enige aanknopingspunt is een grote boerderij die naast de kleine boerderij van de familie van Annemijn stond en dat is de Ezingaheerd. Deze boerderij bestaat nog steeds. Annemijn besluit om een bezoek te brengen aan de Ezingaheerd en ontmoet Hedde Ezinga en zijn tante Janna. Van Janna krijgt Annemijn het dagboek van Meike en een medaillon met een foto en de naam Aurora. Bij het dagboek zat een brief van Meike van den Borgh. Het dagboek van meer dan honderd jaar oud was nu in het bezit gekomen van Annemijn. In het dagboek stond tevens een lied met de titel "Midzomernachtlied". Dit lied is net als het dagboek een rode draad door het verhaal. Het dagboek beschrijft de reis die Meike maakt naar haar grote liefde Onne Mennenga, die zeeman is. Onne is onderweg naar de Noordkaap. Het is de bedoeling dat Meike daar naar toe reist. De bevindingen van Meike zijn beschreven in het dagboek. Annemijn en haar vriendin Nadine ondernemen dezelfde reis als Meike destijds. Zoals ze het zelf noemen, de dagboekreis.

In Midzomerliefde wordt dezelfde verhaalstijl gebruikt als in het eerste boek van Elly Koster, Westerstorm. Beurtelings wordt het verhaal van Annemijn en Nadine gevolgd en aan de andere kant het verhaal van Maiken Dahlberg. Maiken woont op het eiland Magerøya in het kleine dorp, Skarsvåg. Maiken is pilote en zingt. Ze heeft soms optredens in Hammerfest of Alta. Ze heeft van haar oudtante Anne-Sofie een oud dagboek gekregen.

De rest van het verhaal moet je zelf lezen. Het verhaal is ontzettend goed in elkaar gezet met spanning, mooie beschrijvingen van de natuur en natuurlijk de liefde. De reis door Noorwegen is mooi om te lezen. Van het zuiden naar het noorden. Ik haal een aantal onderdelen uit het boek die ik zelf interessant vind en dat is onder andere dat er in het noorden rendieren aanwezig zijn. Zoals het verhaal vertelt, zwermt er in de zomermaanden een enorme kudde rendieren over het eiland Magerøya. Hoe ze daar komen is weer te lezen in het boek De laatste grens van Karin Anema. Over dat boek heb ik ongeveer een jaar geleden deze blogpost geschreven. Leuk om te lezen is dat Maiken van gehavende boeken houdt en een boekenplank er mee vol heeft staan. Dat klonk bekend in de oren. We hebben zelf ook een aantal gehavende, maar ook goed uitziende boeken in onze kast staan.

Niet allemaal gehavende boeken

De Noordkaap is niet het uiterste noorden, maar Knivskjellodden. Knivskjellodden ligt anderhalf kilometer noorderlijker dan de Noordkaap. De Noordkaap is wel veel bekender.

Annemijn en Nadine verblijven tijdens de reis in hotel Stalheim. Vanuit het hotel hebben ze uitzicht op Naerøydal. In die omgeving komen ze schapen tegen. Schapen hebben we zelf ook gezien op onder andere de Friisvegen. De reis voert Annemijn en Nadine verder door Sognefjord en Jotunheimen. Over de hoogste bergweg van Noorwegen wordt verder weinig meer verteld, maar Jotunheimen, Huis van de reuzen, komt waarschijnlijk uitgebreid aan bod in het vierde boek van Elly Koster. In het verhaal komt heel even de Svartisen-gletsjer aan bod. De foto die op Wikipedia stond kwam me erg bekend voor.

Svartisen-gletsjer
De gletsjer was tijdens een aflevering van Expeditie Poolcirkel te zien. De aflevering waar de gletser een hoofdrol speelde is hier te zien.

Tijdens de reis van het zuiden naar het noorden doen Annemijn en Nadine nog veel meer plaatsen en plekken aan. Een aantal van die plekken en plaatsen heb ik hieronder genoemd.  
Vikingen eiland
Kirkeporten
Kerk van Honningsvåg (De kerk is een centrale plek in het verhaal)
Op de website van Elly Koster is te lezen waar de inspiratie voor het Midzomerliefde verhaal vandaan komt. Wat volgt is een gedeelte van die blogpost:

Die donkere periode in de geschiedenis houdt mij nog regelmatig bezig en wel in die mate dat ik vond dat er iets van in mijn nieuwe roman 'Midzomerliefde' geschreven moest worden. Het is een verhaal geworden waar een waar- gebeurd stuk geschiedenis doorheen verweven zit, omdat ik vind dat wat er zich in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld nooit, en dan ook nooit, vergeten mag worden. (Bron: www.ellykoster.nl).

Net als bij Westerstorm en Julie's liefde, heeft Elly weer een toevoeging op haar website, namelijk de fotoreis. Deze keer heeft Elly de reis gemaakt die de hoofdrolspelers ook hebben gemaakt. De fotoreis serie heeft als titel Missie: Midzomerliefde. De eerste 2 delen van de missie zijn niet zo erg interessant. De overige delen wel. Ze volgen hieronder:
Hotel Stalheim (Foto van website van Elly Koster)
De 'tweelingwaterval' Låtefoss (Foto van website van Elly Koster)
Zelfs de Samen uit Noors Lapland worden niet vergeten. Het boek bevat zoveel informatie over Noorwegen. Je zou er zo naar toe willen om het zelf te beleven.

Kortom, Midzomerliefde bevat het beste van Westerstorm en Julie's liefde en op dit moment het beste verhaal van Elly Koster. Ik herkende er zelfs wat van "Anna, Hannah en Johanna - Marianne Fredriksson" en "Het land van de Samen - Annica Wennström" in. Een erg goed boek en het is wachten op het vierde verhaal.

Het boek is o.a. via Bol.com te bestellen.

3 opmerkingen:

 1. Geweldig, Hans, wat een blog! Super dat je zo enthousiast bent over het verhaal in 'Midzomerliefde' en de plaatsen waar het zich afspeelt. Als ik het lees denk ik: gaat dit over mijn boek? Ja, het gaat écht over mijn boek. Dat is iets waar ik nog wel eens aan moet wennen. Bedankt dat je de moeite hebt genomen om er zo veel tijd in te steken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is zeker een aantrekkelijk geschreven verhaal over een boek waarin ik zin krijg. Ik kan haast niet wachten tot de avonden echt lang zijn en de dagen kort, om eindeloos te lezen....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo weer even alles bij gelezen, en weer een beetje bijgeleerd over het land waar in ik woon
  Fijn weekeinden Joke

  BeantwoordenVerwijderen