Google Translate

zondag 14 juli 2013

Julie's liefde - Elly Koster

Boek details:Auteur: Elly Koster
Titel: Julie's liefde
Verschijningsdatum: oktober 2012
Bladzijde: 247 blz
Uitgeverij: Cupido, Uitgeverij
Productsoort: eBook
ISBN: 9789462040397

Julie's liefde
Vlak na de Scandinaviëmarkt in Schokland kwam ik op Twitter onderstaande tweet tegen:
Deze tweet zorgde ervoor dat ik de website van Elly Koster ging bekijken. Wat bleek? De website bevat een blog en nog wel blogposten over Noorwegen. Gelijk aan mijn lijstje met blogs toegevoegd. Vervolgens bleek Elly Koster een derde boek in de maak te hebben. Op 11 juli 2013 is het boek Midzomerliefde uitgebracht. Het verhaal speelt zich in Noorwegen af. Het bleek dat de vorige twee boeken Westerstorm en Julie's liefde zich net als Midzomerliefde in Noorwegen afspeelden. Tja, dan is mijn interesse snel gewekt. Ik heb van beide boeken de eBook versies gekocht en ben natuurlijk weer eens niet in de juiste volgorde begonnen. Ik heb dus eerst Julie's liefde gelezen. Het zijn afzonderlijke verhalen, dus dat valt weer mee. Volgens een boekrecensie van Biblion is het boek geschikt voor een breed vrouwelijk publiek. Dit betekent dat ik niet tot de doelgroep behoor. Het boek valt in de categorie romantische fictie. Misschien dat daarom de boeken van Elly Koster mij niet eerder zijn opgevallen.

Elly Koster
Elly Koster, geboren in 1961 en sinds 1988 wonende in Dronten (Flevoland) met een passie voor schrijven en Noorwegen. Dit heeft dus tot nu toe drie boeken opgeleverd die zich in Noorwegen afspelen. De biografie van Elly is hier te vinden.

Officiële samenvatting Julie's liefde:
Als Julie's grote liefde Mats tijdens een zeiltocht vermist raakt, zakt Julie in een diepe depressie. Ze besluit haar leven een andere wending te geven en gaat terug naar Noorwegen waar ze in de vakanties met Mats zo gelukkig was. In een oude boerderij aan de rand van de wildernis start Julie een pension. Daar ontmoet ze Stian en haar leven raakt in een spannende stroomversnelling...

Het verhaal beschrijft een jaar uit het leven van de ongeveer dertigjarige Julie van Olst. Het begint als ze zich in Noorwegen gaat vestigen na de dood van haar man Mats. Ze heeft de oude boerderij Pedersgård in de buurt van het plaatsje Elgå gekocht en het is de bedoeling dat de boerderij omgebouwd wordt tot een pension. Het dorpje Elgå ligt in het oosten van Noorwegen en is onderdeel van de gemeente Engerdal. Engerdal ligt weer in de provincie Hedmark.

Elgå en omgeving (bron: Wikipedia)
Elgå ligt aan het Femundmeer. Het Femundmeer hoort bij de grootste meren van Noorwegen.

Femundmeer (Bron: www.wimfrank.nl)
Femundmeer (Bron: www.ellykoster.nl)
De naam van het dorpje Elgå kwam me tijdens het lezen van het boek erg bekend voor. Ongeveer halverwege het boek kreeg ik het door dat we er 3 jaar geleden geweest zijn. Ik heb hier nog een blogpost over geschreven. Hieronder een foto van de pier aan het Femundmeer en een foto van de kerk van Elgå die we gemaakt hebben.

Pier Femundmeer

Kerk Elgå
Erg leuk om te lezen dat het verhaal zich afspeelt in een plaatsje waar we eens zijn geweest. Mochten we er ooit weer komen dan bezoeken we zeker Gutulia. Het nationale park Gutulia bestaat sinds 1968 en is in 2004 uitgebreid naar zo'n 23 km². De zomerboerderij die daar staat, speelt een belangrijke rol in het verhaal.

Zomerboerderij Gutulia (Foto van de website van Elly Koster)
In de buurt van het Femundmeer ligt Femundsmarka. Een hoofdrolspeler uit het verhaal. Andreas Pedersen, woont hier in een kleine oude hut gebouwd tegen een helling. Het nationaal park Femundsmarka is een nationaal park in het midden van Noorwegen. Het is in 1971 opgericht en het bestaat uit het gebied ten oosten van het Femundmeer. Het grenst aan de Zweedse natuurreservaten Långfjället en Rogen. (Bron: Wikipedia).De officiële websites van Femundsmarka zijn www.femunden.no en www.femundsmarka.net. De laatste site is actueler en bevat meer informatie in het Noors, Duits en Engels. Femundsmarka ligt ten oosten van het Femundmeer en ik zit te bedenken dat we daar misschien geweest zijn zonder het echt te weten dat het Femundsmarka was. We hebben toen een eindje gelopen in een gebied wat Båthussjøbua heet. Op het kaartje hieronder is te zien dat Båthussjøbua aan weg 221 ligt. Femundsmarka ligt ten noorden van Elgå. Båthussjøbua ligt ten zuiden van Elgå. We zijn dus niet in het Femundsmarka gebied geweest.

Båthussjøbua

Naast de hoofdrolspelers hebben huskies een grote rol in het boek. Stian en zijn honden doen bijvoorbeeld mee met de Femundløpet. De Femundløpet is een lange afstand hondensleerace die begint in het UNESCO plaatsje Røros. Er zijn 3 race categoriën, namelijk de 600 km race met een team van 12 honden, de 400 km race met een team van 8 honden en sinds 2012 de Junior (tussen 15 en 17 jaar) race van 200 km met 6 honden. Hier is de Facebook pagina te bekijken en foto's zijn hier te bekijken. De race begint zoals gezegd in de oude mijnstad Røros. Røros staat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het beschermde stadscentrum zijn twee straten met houten huizen, zoals Rammgård (1857), als authentieke herberg ingericht, en met de kerk Berstadens Ziir, de stenen kerk uit 1784, met het mijnwerkersembleem op de toren. (Bron: Wikipedia). We waren vorig jaar eindelijk eens een keer in Røros geweest. Een blogpost hierover volgt nog. Omdat we vorig jaar niet veel dagen in de omgeving van Røros waren, konden we er alleen op zondag heen. Toen bleek dat er op zondag niet veel te doen is in Røros. Enkele winkels waren open. De kerk zat op zondag zelfs dicht. Ondanks dat er weinig te doen was, hebben we ons wel vermaakt.

Niet alleen het oosten van Noorwegen komt aan bod in Julie's liefde, het westen van Noorwegen komt in de vorm van Bergen, Bryggen en Hardangervidda in het verhaal aan de orde. Bergen, de stad waar het blijkbaar altijd regent. Volgens Wikipedia valt er gemiddeld 2250 mm per jaar. Er vindt in Bergen zelfs jaarlijks in oktober het Regenfestival plaats met een regenjas- en parapluparade. Dat Bergen regenachtig is, kwam ik tijdens het lezen van het boek op een aantal andere plaatsen tegen. Op het blog van Nils en Sanne en in het boek Altijd Noorwegen van Gerrit Jan Zwier.

Bryggen
Bryggen ("De Kade") is een historische wijk grenzend aan de haven waar houten koopmanshuizen stonden. Tegenwoordig zijn de houten huizen in gebruik als winkeltjes, eetgelegenheden en galeries. Bryggen staat sinds 1979 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Eén van de eetgelegenheden, een lunchroom, is het decor in Julie's liefde. Meer over Bergen en Bryggen is te vinden op de reisverslagen van Chrisrick en Els en Toine.

De Hardangervidda komt in het verhaal heel even aan bod. Het is de grootste hoogvlakte van Europa. Het is een natuurgebied dat ongeveer 8000 km² groot is en zich uitstrekt over delen van de provincies Hordaland, Telemark en Buskerud. (Bron: Wikipedia).

Hardangervidda
Het blog van Elly Koster (www.ellykoster.nl) bevat veel meer informatie. Het leuke is dat Elly een fotoreis van de boeken maakt. De fotoreis brengt je langs de plekken die in het boek voorkomen. De fotoreis van het boek Julie's liefde is hier te vinden.

Foto afkomstig van de website van Elly Koster
Het boek leest erg gemakkelijk en heeft naast de liefde en drama nog een spannende verhaallijn. Ik ben erg benieuwd naar het nieuwe boek Midzomerliefde. Deze speelt zich net als Westerstorm en Julie's liefde in Noorwegen af, maar in Midzomerliefde komt Noors Lapland en de Samen in een gedeelte van het verhaal voor. Dit maakt het in ieder geval voor mij nog extra interessant. Een mooie uitspraak over Lapland kwam ik in een ander boek tegen die in een andere blogpost besproken wordt. De uitspraak die in dat boek stond zegt alles over Lapland:

... Toen God de wereld schiep stond Hij verbaasd over de gaven die hij zo kwistig had uitgedeeld aan de landen van de zon. Hij gaf alles aan deze bevoorrechte streken en er bleef niets over voor het zeer arme Lapland. Toen gaf God het zijn ziel...

Midzomerliefde is op 11 juli uitgekomen. De eBook versie komt iets later uit. Ik hoop dat de eBook versie nog mee kan voor we op vakantie gaan.

Het boek is o.a. via Bol.com te bestellen.

8 opmerkingen:

 1. Ik luister altijd boeken via Aangepast lezen en heb gelijk gekeken. Alleen Westerstorm hebben ze en gelijk maar besteld. Ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zeker iets om in het achterhoofd te houden, de boeken van Elly Koster. Er is nog een auteur, Sandra Berg. Zij schrijft romans met Zweden in de hoofdrol - al is dat ook meer op de vrouwelijke lezers gericht :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had al wel eens wat boeken gezien van Sandra Berg. Het boek Blauwe sneeuwpoppen leek me wel interessant. Helaas is hier geen ebook versie van. Ze heeft wel veel boeken geschreven en woont in Zweden zag ik. Ik zal eens een keer een boek lezen. Bedankt voor de tip.

   Verwijderen
 3. Dank je, Hans, voor je mooie blog! Wij hadden het geluk dat we in de stad Bergen schitterend zomerweer hadden, dus gelukkig geen paraplu aan te pas gekomen.
  Thuis heb ik ook nog twee boeken van Gerrit Jan Zwier liggen, zoals je in je blog noemde, 'Altijd Noorwegen' en 'Het noordelijk gevoel'. Ik moet ze nog lezen en ben er erg benieuwd naar.
  De uitspraak over Lapland aan het einde van je blog is zo treffend. Ik kan me daar helemaal in vinden, want het is moeilijk te beschrijven hoe indrukwekkend de natuur daar is en wat voor uitwerking het op een mens kan hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Altijd Noorwegen ben ik op dit moment aan het lezen. Het boek bevat erg veel informatie over Noorwegen. Het Noordelijke gevoel ligt in de kast en ga ik nog lezen. Vlek op de toendra gelezen en de remake daarop, Altijd Lapland zoek ik nog op Marktplaats.

   De uitspraak over Lapland kwam ik tegen in het boek Kopoli. Vond het een erg mooie uitspraak.

   Verwijderen
 4. Leuk om te lezen hoe je dit tegenkwam. Mooie post. Ik moet uitkijken dat ik niet afdwaal van mijn logjes lezen met al die linkjes. In Duitsland zouden er meteen prachtige films van de boeken gemaakt worden. Jammer dat dat in Nederland niet gedaan wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Whay Elly's books are not translayt to English ?. ...They shoud !... very intresting books I see...

  BeantwoordenVerwijderen