Google Translate

dinsdag 9 juli 2013

Berichten uit Zweden 2007 - Dagboek van twee landverhuizers - Ben & Nicôle Heerland

Boek details:
Auteurs: Ben & Nicôle Heerland
Titel: Berichten uit Zweden 2007 - Dagboek van twee landverhuizers
Jaartal: 2013
Bladzijde: 155 blz
ISBN: 978-1484823439
 
Berichten uit Zweden 2007
Eindelijk is het 3e deel van het emigratieverhaal van Ben en Nicôle Heerland uitgebracht.

Nicôle, Jeanny en Ben
Het was al een tijdje geleden dat ik deel 1 "Naar de Noorderzon" en deel 2 "In het hoge Noorden" heb gelezen. Na ruim 5 jaar dus het verhaal uit 2007. De opzet is nu anders. Het is meer een dagboek geworden en het hele jaar wordt behandeld van 1 januari 2007 t/m 31 december 2007. De meeste dagen zijn kort beschreven en dit vind ik persoonlijk jammer. De langere stukken lezen makkelijker. Dit boek leest net als de vorige twee delen erg makkelijk. Het boek had ik in een paar treinreizen uit. Tijdens het lezen ben ik eigenlijk best wel veel dagen tegen gekomen die interessant zijn. Als je het blog Naar de Noorderzon volgt, is het best wel lastig om vijf jaar terug in de tijd te gaan. Ik heb zo'n vermoeden dat de jaren nu sneller zullen volgen vanwege het in eigen beheer uitbrengen van de boeken. Er is nog een flinke inhaalslag te maken. De Engelstalige versie van het blog Naar de Noorderzon (2 the North) is op 4 mei 2013 in de slaapstand gezet vanwege de tijd. Dit betekent wat extra tijd om de boeken te schrijven.

Naast het dagboek zijn in het midden van het boek 40 zwart wit foto's opgenomen die allemaal bij een dag horen. Een viertal foto's zijn in deze blogpost opgenomen met toestemming van Ben Heerland. Het zijn de originele foto's. Ben, nog bedankt daarvoor.

Eind 2006 kregen Ben en Nicôle het boek Det finns ingen gräns, geschreven door Eva Wiklund, van vriendin Ewy. Dit boek over Anders Olsson heeft indruk gemaakt op hun en de relatie met Anders komt als een rode draad weer terug in het boek. Erg leuk om de beginfase van de totstandkoming van de Nederlandse vertaling van Det finns ingen gräns naar De laatste grens te lezen.

Nicôle en Anders Olsson. Vertaalproject. april 2007

Omdat Anders als een rode draad door het boek loopt, maken ze veel mee. In het jaar 2007 doet Anders bijvoorbeeld mee met een Iron man wedstrijd te Antwerpen. De Iron man wedstrijd is een triatlon. Meer informatie over de Iron man wedstrijd is hier te lezen. De Iron man wedstrijden leken me bekend voor te komen, maar ik had het verkeerd. Ik haalde de Strongmanrun wedstrijden door elkaar met de Iron man wedstrijden. De Strongmanrun wedstrijd is een hardloop wedstrijd over 18 km. De namen lijken erg op elkaar en daar ging ik de mist in.

In het derde deel is te lezen dat het eerste boek Naar de Noorderzon in 2007 wordt uitgebracht. Dit ging niet zonder slag of stoot. De uitgever had het originele verhaal aardig veranderd en dit was niet echt de bedoeling van Ben & Nicôle. Ze hebben voet bij stuk gehouden en hun eigen versie uitgegeven. Handig is dat je tegenwoordig via Amazon en Bol.com je eigen boek kunt uitbrengen. Dit derde deel is via Amazon uitgebracht. Het verschil met een uitgever is niet te zien. Het enige minpunt van Amazon is dat er geen eBook versie te bestellen is. Via Bol.com is dit wel mogelijk. Omdat het uitgeven van boeken in eigen beheer redelijk simpel gaat, is zoals ik eerder heb gezegd het makkelijker om vervolg boeken uit te geven.

Uit het boek blijkt dat Nicôle in Nederland bij kapper Koos (de kapper van Ben) een spoedcursus knippen van een half uur heeft gevolgd en in Zweden Ben zelf kan knippen. Klinkt bekend in de oren, mijn vrouw knipt mij en de kinderen ook. De cursus duurde wel iets langer dan een half uur.

In het boek wordt tevens gesproken over de lynxenjacht. Ik wist niet dat er op lynxen werd gejaagd, maar begin maart is dit dus het geval in Zweden. Op de website van Nieuwe Wildernis staat een interessant artikel over de wolven- en lynxenjacht in Zweden.

Lilla Laggåsen, de plek waar Ben en Nicôle wonen was ongeveer 5000 m2 groot. De rest van het bos was eigendom van het bosbedrijf Bergvik Skog.Het is hun gelukt om een gedeelte van het bos van Bergvik Skog over te nemen en hun plek uit te breiden van 5000 m2 naar 17000 m2.

Op 25 augustus het concert van huilende wolven. Vorig jaar hebben we zelf een heel klein gedeelte van zo'n concert meegemaakt in Järvsö. We zaten vlakbij Järvzoo en hoorden 's morgen vroeg de wolven huilen. De wolven zijn te zien in deze blogpost. Dit jaar zijn we weer in Järvsö. Wie weet horen we ze weer.....

27 juli was een dag die ik nog niet kende. Het is die dag sjusovaredagen oftewel de dag van de zeven slapers. Meer informatie is te vinden op Wikipedia en natuurlijk in het boek zelf. Het is sinds 1900 in Zweden van de kalender verdwenen.

Het boek bevat nog veel meer andere feiten, anekdotes en verhalen. Onder andere het verhaal over de slambil en het spookhuis. De slambil leegt de septic tank. Doet me denken aan de ouderwetse beerput.

De walm trotserend...Met een luchtje, mei 2007

De slambil. Met een luchtje, mei 2007
Het spookhuis uit het eerste deel komt in 2007 weer ter sprake. Hieronder de foto uit het boek van het spookhuis.

Het spookhuis staat te koop. Het spookhuis, oktober 2007
Het blijkt te koop te staan en met behulp van Ben's vader wordt het huis gekocht en zijn de toekomstplannen over het huis te lezen.

Heb je de eerste twee delen gelezen dan is dit boek een logisch vervolg. De schrijfstijl leest erg fijn en je hebt het boek dan ook zo uit. Het is te bestellen via de website van Ben en Nicôle.

2 opmerkingen:

  1. De boeken heb ik niet gelezen, maar het blog ken ik wel. Mooi dat ze hun emigratieverhaal zo vastleggen voor de liefhebbers.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De vorige boeken van Ben & Nicôle zijn op dit moment in de aanbieding voor de helft van het geld.

      Verwijderen