Google Translate

dinsdag 10 september 2013

Noorderlicht - Suzanne Vermeer

Boek details:
Auteur: Suzanne Vermeer
Titel: Noorderlicht
Verschijningsdatum: Januari 2012
Bladzijde: 252 blz
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers B.V. Utrecht
Productsoort: eBook
ISBN: 9789044966022
Omslagontwerp: Wil Immink Design


Samenvatting:
Wat als je zelfs je vrienden niet meer kunt vertrouwen?

Kim Romeijn wordt bijna dertig en ze wil dit met haar vrienden groots gaan vieren tijdens een rondreis door Noorwegen. De reis is ook een test voor haar knipperlichtrelatie met Brian. Ze wil hem daar ten huwelijk vragen. Maar haar broer Eric twijfelt aan Brians intenties.

De vijf mensen die Kim mee heeft gevraagd zijn totaal verschillend en onderling ontstaan er al snel spanningen. Wanneer ze onderweg door een ander reisgezelschap worden ingehaald voelen ze ook de vijandigheid tussen beide gidsen. Als Kim en Brian de ochtend na haar verjaardag door Eric gewekt worden, eindigt hun onbezorgde leven. Niet iedereen heeft de nacht overleefd… Wie kan Kim nu nog vertrouwen?


Het boek Noorderlicht kwam ik tegen in een blogpost van Elly Koster en wel in de blogpost Afkicken. Campingeigenaar Bob heeft het boek gelezen. Het verhaal speelde zich af in het noorden en bevatte spanning, familietoestanden en reizen. De interesse was gewekt. Ik had nog niet eerder van Suzanne Vermeer gehoord. Suzanne Vermeer is een pseudoniem voor Paul Goeken. Paul Goeken overleed op 21 juni 2011 op 48 jarige leeftijd. Na zijn dood werd pas bekend dat hij de boeken, die onder de naam van Suzanne Vermeer waren uitgegeven, geschreven had. Het boek Noorderlicht was hij aan het schrijven toen hij overleed aan kanker. Het boek is dan ook na zijn dood uitgegeven. Meer over het leven van Paul Goeken en Suzanne Vermeer is te lezen op de uitgebreide In Memorian webpagina van Crimezone. Er is in de zomer van 2013 opnieuw een boek (Route du Soleil) van Suzanne Vermeer uitgekomen. Het blijkt dat de uitgeverij het pseudoniem Suzanne Vermeer voort heeft gezet met een andere onbekend gehouden schrijver / schrijfster (Bron: Wikipedia). Meer info over Suzanne Vermeer is te lezen op de website www.suzannevermeer.nl.

De voorkant van Noorderlicht is ontworpen door Wil Immink Design. De cover is geweldig en geeft een goede weergave van het verhaal weer. Dit komt vooral door de huskies die weergegeven zijn op de cover. Dit zijn geweldig mooie beesten. We zitten er aan te denken om er één aan te schaffen.

Huskies
Het boek is niet goed ontvangen. De recensies zijn over het algemeen negatief. Het verhaal zou te saai zijn, geen spanning en een vreemd einde. Niet echt een thriller. Het verhaal komt inderdaad langzaam op gang in Rotterdam. De personen komen in het eerste gedeelte uitgebreid aan bod. De reis naar en in Noorwegen is geweldig om te lezen. Het verhaal heeft dan iets van een reisverslag. Het thrillerachtige is erg kort maar best wel spannend. Het einde is inderdaad anders dan je zou verwachten. Ik kan me wel voorstellen dat lezers die van thrillers houden het verhaal niet goed vinden. Lezers die van Noorwegen houden, komen wel aan hun trekken in dit boek.

Recensies:
 • Bol.com 
 • Crimezone 
 • Boekenrubriek 
 • Ranking the books

 • Een boekverslag van Noorderlicht is te vinden op Scholieren.com.

  Het verhaal begint in Rotterdam. Kim en Eric Romeijn zijn broer en zus en hun vader is vier jaar terug om het leven gekomen bij een vliegtuigcrash in de Zuid-Amerikaanse jungle. Rotterdam komt in het eerste gedeelte van het verhaal uitgebreid aan bod. Plekken zoals Maasboulevard, Crooswijk, Hillegersberg en Spangen.
  Kim heeft, om haar 30e verjaardag te vieren, een reis naar Noorwegen geboekt met zes personen. De reis is een zesdaagse trektocht met een reisdag van 18 maart t/m 24 maart. De personen die meegaan zijn Kim, broer Eric, Kim's geliefde Brian, Kim's vriendinnen Celine Oudjans en Marieke Koedam en barman van café 'Het Kennisvat' Martin Visser. De reis naar Noorwegen vindt plaats op bladzijde 80 van het boek. Dit is dus de kritiek die veel lezers hadden op het verhaal. De introductie duurt te lang. De vliegreis naar Noorwegen brengt het zestal op het vliegveld Værnes van Trondheim. Na het vervoer per vliegtuig worden ze per trein vervoerd door de Norges Statsbaner (NSB) naar het centrum van Trondheim.
  Norge Statsbaner

  Vanuit het centrum gaan ze per busje naar het plaatsje Dovre. Voordat ze naar Dovre gaan, zien ze vanuit de verte de Nidarosdomen. In deze kerk ligt St-Olav. Nidaros is de oude naam van Trondheim. Hier is de website van Nidarosdomen te vinden.

  Nidarosdomen

  Nidarosdomen is bekend van de St. Olavsleden, de weg tussen Oslo en Trondheim. Ruben Heijloo, bekend van het boek Ondertussen in Revsund, heeft de tocht gelopen en heeft een blog bijgehouden over de tocht. Zijn blog is te vinden op de St. Olavsleden website. De Trondheimfjord wordt heel even aangedaan. Ze komen uiteindelijk aan bij Sporthotel Yggdrasil. Hier kon ik geen informatie over vinden. Het ligt wel in de regio Oppland en wel in het gedeelte van Dovre.

  Het wapenschild van Dovre is hiernaast te zien. Het schild laat een muskusos zien. Het nationaal park Dovre is een van de weinige plekken op de wereld waar de muskusos nog in het wild voorkomt. Ongeveer 80 jaar geleden heeft de Noorse regering een stuk of tien muskusossen uitgezet. Dit klopt met wat op Wikipedia staat. In het nationaal park Dovre zijn tevens de allerlaatste kuddes wilde Bering rendieren aanwezig. Dit klopt ook weer met de werkelijkheid. Zie de website van VisitNorway.

  Na het verblijf in het hotel gaan ze het natuurpark Dovre in met de gids Sverre Sjöbrend. Dovre betekent in Oud-Noors zoiets als 'kloof'. De reis wordt vervolgd op de Artic-Cats sneeuwscooters. Het zevental komt tijdens de scooterreis in een ijsgrot namelijk de 'Arena der illusies'. Dit moet een geweldige ervaring zijn. Het is in ieder geval geen grot die in werkelijkheid bestaat. Ze zien niet alleen de illusies, maar tevens het Noorderlicht. Dat kon natuurlijk niet ontbreken met zo'n titel. Het boek heeft het tevens over het Zuiderlicht oftewel Aurora Australis en dit bestaat inderdaad. Zie Wikipedia. Wist ik niet.
  Aurora Australis
  Verrassend is dat de Sami nog aan bod komen in het verhaal en dan voornamelijk de lavvo. De scooters worden vervangen door huskies en dan begint het avontuur pas echt. ....

  De beschrijving van de natuur in Noorwegen is mooi om te lezen. De andere kant van de natuur wordt niet vergeten en geeft aan dat de natuur niet alleen mooi en overweldigend is, maar ook meedogenloos en bedreigend. Als je het thriller gedeelte niet zwaar mee laat wegen, is het een mooi verhaal.

  6 opmerkingen:

  1. Zelf houd ik absoluut niet van thrillers, wat de reden is dat ik dit boek niet snel zal lezen. Verder lijkt het me wel een prachtig boek.
   Ik weet niet of je ook van IJsland houd - een land dat mij wel erg aanspreekt - aangezien het boek 'Het Chalet' van Suzanne Vermeer zich daar afspeelt.

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Trouwens, husky's zijn zeker mooie honden. Ik zou er zelf ook graag één hebben.

    Verwijderen
   2. IJsland spreekt ons niet echt aan. Zweden en Noorwegen meer. Wie weet komt Het Chalet nog aan bod. Noorderlicht is niet echt een thriller.

    Verwijderen
   3. Een husky is erg mooi, maar wel erg eigenwijs en veel werk. Het moet ook allemaal samen gaan met de beestenboel hier. We zijn nog aan het denken :-).

    Verwijderen
  2. Spannend boek inderdaad. Als liefhebber van thrillers en Suzanne Vermeer heb ik het gelezen in een trein door Noorwegen. Je waant je dan echt in die sferen. Grote kans ook dat ik het daarom zo leuk heb gevonden.

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Ik zie nu pas deze reactie. Ik denk dat je inderdaad gelijk hebt.

    Verwijderen