Google Translate

donderdag 4 juni 2015

Cool: Wat wij kønnen leren van de Scandinaviërs - Martin Vos, Gert-Jan Hospers en Marco Krijnsen

Boek details:
Auteurs: Martin Vos, Gert-Jan Hospers en Marco Krijnsen
Titel: Cool: Wat wij kønnen leren van de Scandinaviërs
Verschijningsdatum: mei 2015
Bladzijde: 221
Uitgeverij: Haystack
ISBN: 9789461261335


Samenvatting:
We slapen in een bed van IKEA, eten Noorse zalm, zweren bij Deense thrillerseries en komen tot rust in een Finse sauna. Maar wat weten we verder eigenlijk van Scandinavië? Lees in dit boek vol inspirerende verhalen waarom ze in het Noorden zo goed zijn in design en nieuwe technologie, een minister op een werkdag na de lunch gerust gaat zwemmen met haar dochter, managers de baas niet willen zijn en ze ook nog eens het beste restaurant ter wereld hebben. Heb je het gevoel dat het bij ons ook anders kan? In 'Cool' vertellen Denen, Noren, Zweden en Finnen hoe zij het doen. 'Cool' gaat over een (andere) wereld om de hoek. Het is een boek om ideeën op te doen en nieuwe dingen te ontdekken. Maar gewoon lekker wegdromen mag ook. Journalisten Martin Vos en Marco Krijnsen en hoogleraar regiomarketing Gert-Jan Hospers zijn op zoek gegaan naar de wortels van het Scandinavische succes. In dit boek lees je alles over hun observaties, ontmoetingen en ervaringen.

Het boek:
Het boek bestaat uit drie delen en 33 verhalen. De drie delen zijn:
 1. Puur natuur
 2. Iedereen is gelijk
 3. Creatief klimaat
In totaal dus 33 verhalen. Ik heb bewust na het lezen van een aantal verhalen het boek even weg gelegd. De verhalen zijn zo positief dat het na een aantal verhalen een beetje too much is. Af en toe lees je wat kritiek, maar dat is niet veel. Cool is daarom een compleet ander verhaal dan het boek Licht op het Noorden van Stine Jensen. Licht op het Noorden was erg negatief en Cool is weer te positief :-). Dat is eigenlijk de enige kritiek die ik heb op Cool. Voor de rest heb ik weer veel geleerd over Scandinavië. Te veel om allemaal te noemen. Hieronder de meest interessante onderdelen:
Bluetooth
 • Naar de bodem: Kongsberg. Olie uit de zeebodem halen en de technologie ervoor ontwikkelen. In dit kader is het wel leuk om de film Pioneer te noemen. Deze ging hier ook over.
 • Subsea Valley.
 • Leuk om te werken: Bij het bedrijf Futurice

 • Een gedeelte van het boek is te lezen op de website van Haystack.

  Conclusie:
  Interessant en leesbaar boek. De meeste verhalen waren interessant en zoals eerder gezegd erg positief. Uitgeverij Haystack bedankt voor het boek.

  Recensies:

  3 opmerkingen:

  1. Dank voor deze boekentip, dit lijkt me een heel interessant boek. Ik heb elders al eens kanttekeningen gelezen over de rolverdeling tussen mannen en vrouwen in Zweden, dat helpt misschien het te positieve te relativeren. Zou het al in de bieb te krijgen zijn?

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Je zou het boek kunnen aanvragen. Ik ben nu een boek van Gerrit Jan Zwier aan het lezen en hier komt de rolverdeling van de vrouw ook aan bod. Interessant boek van Gerrit Jan Zwier.

    Verwijderen
  2. Even bijgelezen op je blog. Mooie foto's en interessante stukjes. Dit boek lijkt me zeker leuk.
   Groeten, Pauline

   BeantwoordenVerwijderen