Google Translate

donderdag 18 juni 2015

Torak en Wolf - Michelle Paver

Boek details:
Auteur: Michelle Paver
Titel: Torak en Wolf
Originele titel: Wolf Brother: The Chronicles Of Ancient Darkness
Vertaling: Ellis Post Uiterweer
Verschijningsdatum: 2005
Bladzijde: 256
Uitgeverij: Moon
ISBN: 9044312235


Samenvatting:
Niemand anders dan de twaalfjarige jongen Torak kan het Kwaad stoppen, maar hij is gewond en op de vlucht. Hij is een buitenstaander, net als zijn vader, en hij heeft nog nooit andere mensen ontmoet. Nu is zijn vader vermoord door een enorme beer en wordt Torak achtervolgd. Hij moet zien te overleven met als enige bondgenoot een wolfsjong en als enige wapens zijn vaardigheden als jager en verzamelaar. Torak en Wolf is het eerste deel in de spannende zesdelige serie over Torak, zijn trouwe vriend Wolf en het mysterieuze meisje Renn waarmee schrijfster Michelle Paver internationale bekendheid verwierf. 

De auteur:
Michelle Paver (1960) is een Britse schrijfster. Ze schreef onder meer de kinderserie Avonturen uit een Magisch Verleden. Pavers vader was een Zuid-Afrikaan en haar moeder een Belgische. In 1963 verhuisde het gezin naar Wimbledon (Londen), waar Paver nog steeds woont. Tijdens haar studie rechten schreef Michelle Paver al een keer een kort verhaal over de jongen Torak die bevriend was met een wolf. Ze schreef wel meer verhalen, en later ook boeken, maar ze werden niet uitgegeven. Toen ze, door haar ontmoeting met een wilde beer, besefte dat Torak en Wolf zich in de prehistorie zou moeten afspelen, wist ze meteen dat dit het verhaal was dat ze altijd al wilde schrijven. Ze schreef een aantal romantisch-historische boeken voor ze aan Avonturen uit een Magisch Verleden begon. Toen die reeks in 2009 werd afgerond, schreef ze een boek voor volwassenen en vanaf 2012 zal er vijf jaar achter elkaar een boek verschijnen uit haar reeks Tijden van Goden en Gevechten. (Bron: Wikipedia).

Michelle Paver
De serie Avonturen uit een magisch verleden, zoals de boeken over Torak en Wolf heten, gaan over moed en vriendschap. Torak krijgt heel wat moeilijke situaties te doorstaan en gevechten te leveren, maar door zijn dapperheid redt hij het steeds. Zijn vriendschap met de wolf, die zijn gids op zoek naar de berg van de Wereldgeest is, helpt hem ook door allerlei beproevingen heen. Er komt ook veel magie in de boeken voor. Paver bereidt haar boeken altijd goed voor en doet veel onderzoek ter plaatse. Voor Torak en Wolf ging ze naar Noorwegen, Lapland en IJsland. In Lapland ontmoette ze een vrouw die een emmer rendierhoofden buiten had staan, om soep van te koken. (Bron: Leesplein).

Vanwege de research van Michelle in Noorwegen, IJsland en Lapland voor de boekenserie en het feit dat het verhaal zich in de prehistorie plaatsvindt (net als de boeken Tillu en Kerlew) en mijn interesse is gewekt. De serie via Marktplaats compleet aangeschaft. Meer informatie over Wolf Brother is te vinden op de website van Michelle Paver.

Het boek:
De twaalfjarige Torak en zijn vader Va zijn aangevallen door een beer die bezeten is door een demon. Va overleeft het niet en Torak moet alleen verder. Torak was lid van de wolvenstam en kan met wolven praten. De moeder van Torak hoorde bij de Hertenstam. Torak heeft zijn moeder nooit gekend. Torak komt een drie maanden oud wolvenjong tegen en ze krijgen een band met elkaar. Doordat het verhaal vanuit Torak en ook vanuit Wolf wordt verteld, leef je meer mee met de twee.


Torak en de jonge wolf worden gevangen genomen door Oslak, Renn en Hord. Ze zijn lid van de Ravenstam met Fin-Kedinn als leider van de stam. Samen met Renn beleeft Torak en Wolf spannende avonturen over Nanuak de wereldziel, magie, rendieren en Zieleneters. Invloeden uit het noorden zijn duidelijk aanwezig in het verhaal. De Eerste Boom oftewel het Noorderlicht en wolven die huilen met hun snuit in de sneeuw. Rendieren denken dan dat de wolven verder weg zijn dan in werkelijkheid het geval is. Dit klopt inderdaad, want ik kwam dit ook al tegen in het boek van Hugh Beach - A year in Lapland.

In het nawoord vertelt Michelle Paver dat ze onder andere research heeft gedaan naar recente jager-verzamelaars zoals Indiaanse stammen, de Inuit, de San uit Zuid-Afrika en de Ainu uit Japan. Tevens bedankt ze Jorma Patosalmi, gids van Michelle in de bossen van Noord-Finland.


Conclusie:
Invloeden van onder andere Lapland. De prehistorie, magie, beren en wolven. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat het lezen van het eerste deel van de zes geen straf is. Het verhaal is niet zo goed als het verhaal van Tillu en Kerlew, maar dat heeft vast te maken dat Torak en Wolf een jeugdboek is. Nog vijf delen te gaan.

Recensies:

4 opmerkingen:

  1. Enkele jaren terug heb ik overwogen ze te lezen. Ik vond de covers zo mooi ;) Maar ze zijn dus de moeite waard? Toch nog maar eens opnieuw overdenken, dan :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. zoon leuk boek echt heel leuk. je word echt meegenomen in het verhaal

    BeantwoordenVerwijderen
  3. echt zeker de moeitewaard

    BeantwoordenVerwijderen