Google Translate

zaterdag 17 augustus 2019

Preikestolen

Preikestolen, de beroemdste wandeling van Noorwegen. De wandeling was afgelopen zomer ook de achtergrond van het TV-programma Beau en de veteranen. In augustus waren we in de buurt van Preikestolen en hebben de wandeling natuurlijk ook gedaan. Het was even zoeken hoe we er het beste konden komen. We moesten met een veerboot vanuit Lauvvik naar Oanes en na de wandeling deze ook weer terug nemen. De auto moest mee want het was nog een eindje rijden naar de parkeerplaats van Preikestolen. Geen idee wat we moesten verwachten van de veerboot. De veerboot vaart in ieder geval twee keer in het uur en de reis duurt zo'n tien minuten. Een reservering was niet nodig en er kan met een creditcard betaald worden. De kosten waren pas bekend op het moment dat we moesten betalen. Bijna 20 EUR voor vier personen met een auto voor een enkele reis. Dus de terugweg was ook zo'n 20 EUR. Vervolgens naar de parkeerplaats en daar schrok ik wel even van de prijs. 250 NOK, iets meer dan 25 EUR om de auto te kunnen parkeren. Hier was het ook mogelijk om met een creditcard te betalen. In totaal zo'n 65 EUR voor een wandeling. Best wel commercieel.

De beklimming en afdaling zijn in totaal zo'n acht kilometer en dit zou zo'n vier uur zuivere looptijd zijn. Dit is ons in ieder geval niet gelukt. We hebben er wat langer over gedaan omdat we veel pauzes hebben genomen om onder andere foto's te maken.

Verder viel de drukte op. Het leek wel een mierennest. We waren om ongeveer 8:00 uur op weg naar Preikestolen en kwamen daar om 10:15 uur aan. Op dat moment was het al vreselijk druk. Als we dat geweten hadden, waren we waarschijnlijk om 4:00 uur 's morgens al vertrokken op weg naar Preikestolen zodat we om ongeveer 6:00 uur met de wandeling konden beginnen. Ondanks dat het zo druk was en je enkele keren omver werd gelopen door mensen die als een gek de berg op- of afgingen was er toch nog genoeg ruimte om foto's te maken en te genieten. En natuurlijk erg blij dat we het gehaald hebben. Zelf had ik het wel erg zwaar met de afdaling.

Meer info over de wandeling is te vinden op de website van Piet Smulders en Visit Norway.
In de rij voor een foto.
10 opmerkingen:

 1. Wauw, wat is het daar toch spectaculair mooi. En dat uitzicht....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een fantastisch mooie plek! Schitterend! Alleen jammer van die drukte. Maar jullie hadden er gelukkig wel mooi weer bij ☀

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het weer was inderdaad mooi en gelukkig geen regen. Later hebben we Flørli gelopen en daar was het in vergelijking met Preikestolen erg rustig.

   Verwijderen
 3. Indrukwekkende foto's Hans! Dit staat bij ons ook nog op het lijstje maar dan buiten het hoogseizoen begrijp ik nu.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan is het denk ik wel wat minder druk. Er gaan zo'n 200.000 mensen per jaar naar Preikestolen. 's Nachts met een gids is ook een optie. Anders doe je de wandeling naar Kjerag erbij :-). Daar is het minder druk.

   Verwijderen
 4. Ik heb even opgezocht wat voor wandeling Flørli is. Daar had ik nog niet eerder van gehoord. Dat zijn heel wat traptreden die je moet beklimmen en behoorlijk steil, zo te zien �� Maar je wordt vast en zeker beloond met een prachtig uitzicht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De trappen vielen mij erg mee, maar de afdaling was te hoog gegrepen voor mij. Die ging bij mij niet al te best :-(.

   Verwijderen
 5. Ik heb even een filmpje toegevoegd met daarin een groot aantal foto's. Vond het zonde om deze niette gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen