Google Translate

donderdag 23 april 2020

Fangar - Prisoners

Seriedetails:
Titel: Fangar - Prisoners
Jaar: 2017
Verhaal: Ragnar BragasonNína Dögg FilippusdóttirJóhann Ævar GrímssonUnnur Ösp Stefánsdóttir en Margrét Örnólfsdóttir
Regisseurs: Ragnar Bragason
Acteurs: Þorsteinn Bachmann, Arndís Hrönn Egilsdóttir, Nína Dögg Filippusdóttir
Afleveringen: 6 van 50 minuten
IMDB cijfer: 7,1Samenvatting:
Waarom sloeg Linda haar 70-jarige vader in coma? Was ze als drugsverslaafde op zoek naar geld? Dat is de verklaring die haar familie geeft, maar een jonge journaliste gelooft dat er meer speelt. Terwijl Linda zich staande moet zien te houden achter de tralies, en nieuwe vijanden en vrienden maakt, lopen de reputatie van haar rijke familie, de politieke ambities van haar zus en de geestelijke gezondheid van haar moeder allemaal gevaar. De reden: het duistere geheim dat Linda bij zich draagt. Het kan haar vrijheid of haar ondergang betekenen.

De serie:
De IJslandse Fangar serie op Videoland gekeken. Eigenlijk na aanleiding van de IJslandse Netflix serie Brot. In Brot speelden een aantal acteurs mee die ook in Fangar speelden. Fangar gaat over een gezin met drie generaties. Vader Þorvaldur, moeder Herdis, hun dochters Valgerður en Linda en kleindochter Rebekka. De serie begint met de scené dat Linda haar vader in coma slaat met een golfclub. Linda wordt opgepakt en in de vrouwengevangenis geplaatst. Het gezin is welvarend en rijk en dat blijkt ook uit Linda die in de gevangenis flink uit de hoogte doet en neerkijkt op haar medegevangenen die uit allerlei milieus komen. Even later is het al vrij snel duidelijk dat Linda totaal het tegenovergestelde is van haar zestien jaar oudere zus Valgerður. Linda is fragiel, gebruikt drugs en is eigenlijk heel zachtaardig. Haar zus is hard, zakelijk en heeft politieke ambities. Al snel is het duidelijk hoe het zit met de openingsscené en wil je eigenlijk alleen maar weten hoe het afloopt met het gezin en ook met de medegevangenen van Linda. In korte tijd weet de serie het te presteren dat je gaat meeleven met de gevangenen.

Conclusie:
Een serie waarin vrouwen het onderspit delven voor de mannen. Een serie die laat zien hoe een gevangenis in IJsland eruit ziet. De opnames zijn gemaakt in een echte gevangenis die een jaar voor de opnames gesloten is. Het is de Kópavogur gevangenis. Er konden twaalf gevangenen terecht en het ironische was dat de gevangenis naast een kinderopvang stond. De gevangenen, waarvan er een aantal kinderen hadden, zagen elke keer dat moeders hun kinderen wegbrachten en weer ophaalden van de kinderopvang. Meer informatie over de Kópavogur gevangenis is te vinden op de websites Global Detention Project en Council of Europe. De transformatie van Linda is erg goed in beeld gebracht en daarmee ook de verschillen met haar zus. Het verhaal in het algemeen is goed neergezet in zes afleveringen. Aan het eind blijft er nog wel verhaallijn open wat betreft de medegevangene van Linda, Ragga. Ragga zou volgens mij de hoofdrol spelen in het tweede seizoen maar het is de vraag of deze er nog komt getuige dit bericht. De cover van het tweede seizoen was er al wel.


Wetenswaardigheden:
  • Acteur Víkingur Kristjánsson die Sverrir speelt in de serie speelt ook in de serie Brot als Hákon lögreglumaður. Het zijn beide politierollen en het lijkt of hij hetzelfde uniform aanheeft.
  • De advocaat van Linda heeft constant kauwgom in de mond..
  • Helgi Björns.
  • Er is een documentaire beschikbaar over de totstandkoming van de serie: Making of Fangar. Helaas is de documentaire alleen te zien met een wachtwoord.
  • Interview met Ragnar Bragason en Nína Dögg Filippusdóttir.
Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten