Google Translate

donderdag 16 april 2020

Exit

Seriedetails:
Titel: Exit
Jaar: 2019
Verhaal: Øystein Karlsen en MyAnna Buring
Regisseur: Øystein Karlsen
Acteurs: Simon J. Berger, Agnes Kittelsen, Pål Sverre Hagen
Afleveringen: 8 van 32 minuten
IMDB cijfer: 8,2



Samenvatting:
Vanaf de bovenkant van hun glazen wolkenkrabber hebben Adam, William, Henrik en Jeppe het gevoel dat ze het financiële rijk van Oslo regeren. Maar achter het oogverblindende fineer proberen deze 30-plussers die het allemaal al hebben, wanhopig te ontsnappen aan hun dagelijkse leven vol met steeds meer veeleisende gezinsverplichtingen en professionele verwachtingen. Een schokkende tragikomedie over de verborgen kant van Noorwegen, gebaseerd op ervaringen uit het echte leven.

De serie:
Op VRT is de Noorse serie Exit nog beschikbaar tot 15 september 2020 en is ook vanuit Nederland te bekijken. Het verhaal over vier rijke Noorse zakenmannen is gebaseerd op interviews uit het echte leven. Het begon met een drie uur durende diepteinterview met vier mannen uii de financiële wereld van Noorwegen. Daarna volgden er meerdere interviews met anderen. Ongeveer 70% uit de serie Exit is echt gebeurd. Dit is te lezen in dit interview. Het verhaal wordt ook op die manier verteld. De mannen worden geïnterviewd en tussendoor zie je scenés uit het leven van de mannen.

Het stel Adam en Hermine zijn de hoofdrolspelers in de serie. Adam wordt geweldig goed neergezet door Simon J. Berger. Alles, maar dan ook alles aan hem is verkeerd. Wat een klootzak. Zijn vriendin Hermine, gespeeld door Agnes Kittelsen, is de perfecte partner van Adam. Beiden laten een geweldige progressie zien in hun relatie. Heerlijk om te zien. De drie vrienden van Adam, Jeppe, Henrik en William doen het ook goed. William hoort er eigenlijk niet zo bij. Hij heeft andere problemen.

Conclusie:
De serie heeft mij positief verrast. Acht afleveringen van iets meer dan dertig minuten. Het leek wel wat op de Norsemen serie, maar dat kan ook te maken hebben met Jeppe die Jarl Varg speelt in Norsemen. De afleveringen zijn zo voorbij en dat komt ook wel door de muziek die te horen is. De soundtrack is op Spotify te beluisteren. Heerlijke nummers die goed in het gehoor liggen. Ik heb een aantal nummers in deze post opgenomen. De serie is een aanrader. Het geeft een donkere kijk in de financiële wereld. Mocht ik ooit nog eens in Oslo komen (helaas is de Stena Line route Oslo - Fredrikshavn door de corona definitief gesloten en daardoor is er geen goede reden meer om Oslo te bezoeken) dan ga ik zeker terugdenken aan deze serie als ik tussen de gebouwen loop. Misschien krijg ik wel medelijden met de gladde jongens.

Er komt een tweede seizoen aan. Op zich logisch want de serie is zeer populair in Noorwegen. Het tweede seizoen gaat over hoe het kwartet uit de serie hun fortuin heeft verdiend. Sleutelwoorden zijn handel met voorkennis en belastingparadijzen.

 









Recensies en artikelen:
- Scriptgirl
- SBS
- Kulturplot
- Aftonbladet
- VG

Geen opmerkingen:

Een reactie posten