Google Translate

zaterdag 20 juni 2020

Manin Jeanine

Gisteren kwam ik in aanraking met de muziek van Manin Jeanine. Ik had nog niet eerder van hun gehoord. Manin Jeanine is een duo en bestaat uit Risten Anine K. Gaup en Silje Jeanette N. Stavdal. Ze gaven een livestream concert vanuit het Senter for Nordlige Folk. Er mochten maximaal vijftig mensen aanwezig zijn bij het concert.


Het concert is op Facebook te beluisteren en is in het kader van het Riddu Riđđu festival die dit jaar niet doorgaat. Het concert is ook op Youtube te beluisteren:


Ze kennen elkaar sinds de middelbare school en hebben ook jarenlang samen muziek gemaakt. Risten Anine is een traditionele Sami-joiker en had eerder een muzikale samenwerking met het Noord-Noorse duo Opphav, waar ze de relatie tussen Noord-Noorwegen en Sami-erfgoed verkenden. Een nummer van hun samen is hier te beluisteren. Ik kan het nummer helaas niet in deze post opnemen maar ze hebben het nummer gespeeld tijdens het Riddu Riđđu festival van 2019. 

Volgens dit artikel van Senter for Nordlige Folk wil Risten Anine de Sami in alle opzichten naar voren brengen. Ze denkt niet dat Sami-muziek in een hokje moet worden gezet. Ze heeft het gevoel dat je Sami-muziek kunt combineren met andere soorten muziek en er iets heel moois van kunt maken. Ik moet zeggen dat dat inderdaad zeer goed gelukt is. 

Risten Anine heeft eerder ook samengewerkt met Ánte Mihkkal Gaup. Het nummer Álás is hieronder te beluisteren:


Beiden worden genoemd in een Mountain Reporters artikel van Erwin Zantinga die een lift in Lapland van hun krijgt. Mooi artikel om te lezen trouwens en Manin Jeanine heeft er een fan bij.

2 opmerkingen: