Google Translate

dinsdag 2 juni 2020

Thelma

Filmdetails:
Titel: Thelma
Jaar: 2017
Verhaal: Eskil Vogt en Joachim Trier
Regisseur: Joachim Trier
Acteurs: Eili Harboe, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen
Duur: 116 minuten
IMDB cijfer: 7,0Samenvatting:
Thelma, een jonge Noorse studente, verhuist naar Oslo. Daar wordt ze verliefd op een knappe klasgenoot. Op hetzelfde moment begint ze te ontdekken dat ze een raadselachtige en onverklaarbare verbinding heeft met het bovennatuurlijke. Ze blijkt bovennatuurlijke krachten te bezitten.

De film:
Thelma, een film van Joachim Trier. Ik moet zeggen dat ik hem verward heb met Lars von Trier. Ik kwam hier pas achter tijdens het maken van deze post. Thelma zou een thriller, drama, horrorfilm zijn. De openingsscène is indrukwekkend en zet de film gelijk op de kaart. Waarom doet de vader dit? De scène is hieronder te bekijken.


Na de openingsscène springt de film naar een aantal jaren verder. Thelma, het kleine kind uit de openingsscène is nu een studente in Oslo. In Oslo kom je steeds meer te weten over Thelma en de band met haar ouders via telefoongesprekken en gesprekken met Thelma en andere studenten. Zo is Thelma zeer christelijk opgevoed en is ze dat nog steeds tijdens de studie. Andere studenten maken haar geloof belachelijk en proberen Thelma aan de drank, aan het roken en aan de wiet te krijgen. Thelma heeft geen vrienden of vriendinnen in Oslo. Ze komt van het platteland en haar geloof helpt niet mee in de grote stad. Toch heeft één studente, Anja, aandacht voor Thelma. Thelma wordt zelfs verliefd op Anja. Welke gevoelens en krachten weet Anja in Thelma te ontwaken? 

Conclusie:
Wat een ontzettend sterk verhaal is dit zeg. De opening en gelijk de vraag waarom de vader dit gedrag vertoont. Daar moet wat achter zitten en tijdens de krappe twee uur weet Joachim Trier dit perfect te vertellen. Beetje bij beetje kom je te weten wat er vroeger is gebeurd en welke invloed de opvoeding op Thelma heeft gehad. De gebeurtenissen in het verleden worden via angstaanjagende flashbacks verteld. Geen horror maar wel angstaanjagend. In het heden zijn subtiele hints te zien. De scène waarin Thelma met haar vader in een restaurant zit, ziet ze twee mannen. Het is duidelijk dat die twee een homoseksuele relatie hebben. Later komt dit naar voren bij Thelma zelf in de relatie met Anja. De relatie met Anja die heel bijzonder is. Hoe kan het zo zijn dat Anja, het meest knappe meisje op school, wat ziet in Thelma. Thelma die geen beste indruk achterliet door een soort epileptische aanval te krijgen in de buurt van Anja. De relatie zorgt wel voor intense belevenissen van Thelma. Het sterke acteerwerk van Thelma en ook Anja werken ook mee. Beiden hadden zeer weinig ervaring in films en voor Kaya Wilkins (Anja) was dit zelfs haar debuut. 

Een film die goed uitgewerkt is en met zeer goed acteerwerk. Meeslepend en bij vlagen angstaanjagend. Ik ga zeker andere films van Joachim Trier bekijken. 

Wetenswaardigheden:
  • In de film is het nummer Familiar van Agnes Obel te horen.
 
  • Hieronder het nummer Damn, Gravity van Okay Kaya.

Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten