Google Translate

donderdag 11 juni 2020

Wind River

Filmdetails:
Titel: Wind River
Regisseur: Taylor Sheridan
Jaar: 2017
Verhaal: Taylor Sheridan
Acteurs: Kelsey Asbille, Jeremy Renner, Julia Jones
Duur: 107 minuten
IMDB cijfer: 7,7Samenvatting:
Cory Lambert is een ervaren speurder en jager die het bevroren lijk van een tiener ontdekt. Hij besluit samen te werken met de onervaren FBI-agent Jane Banner en de Tribal politie-officier Ben Shayo om te ontdekken wat er gebeurd is en de verantwoordelijken voor de gruwelijke misdaad op te sporen. Hoe dieper Cory, Jane en Ben in het onderzoek duiken hoe meer ze hun eigen levens op het spel zetten.

De film:
Deze keer een wat andere film die zich afspeelt in de Verenigde Staten. De film is te zien op Netflix. De film is enigzins vergelijkbaar met de film Hold the Dark. Wat Wind River speciaal maakt is de timing. De film kwam in 2017 uit net na de Standing Rock Dakota protesten en kreeg daardoor een extra lading mee. Laat dit nu ook een van de laatste films zijn van The Weinstein Company met Harvey Weinstein. Dit geeft de film helemaal een aparte draai. Doordat ik de film nu heb gezien speelt ook de dood van George Floyd en het racisme mee. 

Het verhaal speelt zich af in het Wind River Indiaan reservaat in Wyoming waar de Arapaho wonen. Een indiaans meisje rent in de openingsscène op blote voeten en weinig kleren aan door een landschap van sneeuw en ijs. Een heftige binnenkomer. Even later wordt een coyote neergeschoten door jager Cory Lambert. Hij heeft een zoon en een ex-vrouw. Waarom hij is gescheiden wordt later duidelijk. Bij een van zijn tochten op zoek naar gevaarlijk wild stuit hij op een lijk. Het lijk uit de openingsscène. Er moet vervolgens onderzocht worden of het een ongeluk of een moord is. Standaardprocedure is dat de FBI in een onderzoek moet vaststellen of het moord is. Is het geen moord dan mag de lokale reservaat politie het afhandelen. De FBI stuurt Jane Banner die op dat moment het dichtst in de buurt was. Samen met Cory proberen ze te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de dood van het meisje. 

Conclusie:
De film is gebaseerd op het feit dat er veel indianenmeisjes verdwijnen en nooit meer terug gevonden worden. Dat het verhaal op werkelijkheid gebaseerd is blijkt wel uit de verdwijning van het zestienjarige meisje Selena Not Afraid in januari 2020. De verdwijning van Selena lijkt wel heel erg veel op die van Wind River. Haar lichaam is gevonden en ze zou op ongeveer dezelfde manier gestorven zijn als het meisje in Wind River. Niet exact dezelfde manier omdat de dood beschreven in Wind River niet mogelijk is volgens dit artikel. Men is dan al gestorven op dezelfde manier als Selena Not Afraid. In een artikel van Heavy en The Sheridan Press is het verhaal van Selena te lezen.

De film heeft ook nog eens een ijzingwekkende soundtrack van Nick Cave en Warren Ellis. Van Nick Cave and the Bad Seeds heb ik nog wat elpees van vroeger. Het was verrassend om hem te horen in de soundtrack en dan voornamelijk tijdens de speuracties van Cory. Het nummer Three seasons in Wyoming is hieronder te beluisteren. De gehele soundtrack is op Spotify te beluisteren.


Een zeer goede film voornamelijk vanwege het verhaal. Het onderzoek stelt eigenlijk niet zo veel voor, het gaat meer om het verhaal erachter. Toch is er nog wel actie te zien in een shootout. Niet zo lang als de shootout in Hold the Dark maar wel heftig. Een aanrader. Na het zien van deze film nog maar weer eens in de geschiedenis van de indianen en kolonisten gedoken en hoe de indianen in reservaten zijn gestopt en daar nog steeds leven. De film geeft een goede indruk hoe de indianen tegenwoordig leven.

Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten