Google Translate

zaterdag 27 juni 2020

Fortitude seizoen 3

Seriedetails:
Titel: Fortitude seizoen 3
Jaar: 2018
Verhaal: Simon Donald
Acteurs: Richard Dormer, Björn Hlynur Haraldsson, Sofie Gråbøl
Duur: 4 afleveringen van 60 minuten
IMDB cijfer: 7,4Samenvatting:
Uit Oslo komen de onderzoekers Myklebust (Maria Schrader) en Oby (Set Sjöstrand) om de daders van de moord op gouverneur Munk op te sporen. Het enige wat hun in de weg staat om de waarheid te achterhalen is Dan Anderssen (Richard Dormer) die steeds meer zijn grip op de realiteit verliest en toegeeft aan de gekte. De rouwende Michael Lennox (Dennis Quaid) ziet het leven iets meer zitten als hij in aanraking komt met Elsa (Aliette Opheim) die met Boyd (Abubakar Salim) nieuw zijn in Fortitude.

De serie:
Fortitude, een serie van extremen. De arctische Twin Peaks. Donker, bizar en koud. Begin 2016 had ik het eerste seizoen gezien. Twee jaar later het tweede seizoen en ruim twee jaar later het derde en laatste seizoen. Tussen het eerste en tweede seizoen zaten negen weken. Tussen het tweede en derde seizoen zitten ook weer negen weken dus het sluit weer goed aan op het vorige seizoen. Het was weer even wennen om in de serie te komen, maar het ging goed. Echt tijd ervoor heb je ook niet want het laatste seizoen heeft maar vier afleveringen. De serie was op Canvas te zien en ik was al bang dat ik wat gemist had met opnemen, maar het zijn echt maar vier afleveringen. De serie gaat verder waar het geëindigd was. De dood van Erling Munk wordt onderzocht door externe onderzoekers. De politie bestaat nog steeds uit Eric Odegard, Ingrid Witrey, Petra Bergen en natuurlijk sheriff Dan Anderssen. Verder weer bekende gezichten uit de vorige seizoenen en een aantal nieuwe gezichten. 

Conclusie:
Als eerste de vier afleveringen. Waarom hebben ze dit gedaan? Ik kan hier geen antwoord op vinden. Wel veel dezelfde kritieken dat het laatste seizoen afgeraffeld is en ik kan hier ook niets anders aan toevoegen. Er worden namelijk nieuwe personages geïntroduceerd die te weinig tijd krijgen om zich te ontwikkelen. Als het zes of acht afleveringen waren geweest dan had je niet het gehaaste gevoel gehad. Misschien komt het door het feit dat de buitenscènes in Spitsbergen zijn opgenomen en niet zoals in de vorige twee seizoenen in IJsland. In IJsland had men tijdens de opnames een tekort aan sneeuw. In Spitsbergen niet, maar het was er vreselijk koud. Zo ziet het laatste seizoen er ook uit, ijskoud. Het verhaal van de parasiet wordt verder verteld en vooral wat het effect is op sheriff Dan Anderssen. Dan Andersson wordt trouwens geweldig neergezet door Richard Dormer. Als ik hem vergelijk met het eerste seizoen dan is het een angtsaanjagende engerd geworden en ook een echte sheriff met bijbehorend pistool. Heerlijk om hem te zien spelen en samen met de beelden van Spitsbergen is het laatste seizoen daarom al de moeite waard. De vechtscène met Michael Lennox en Boyd Mulvihill is ook heerlijk om te zien. Lang geleden dat ik zo'n hilarische vechtscène heb gezien. In de laatste aflevering worden de verhaallijnen afgesloten. Zoals eerder gezegd op een te snelle manier. Heb je de eerste twee seizoenen gezien dan is het laatste seizoen een goede afsluiter. Let dan ook even op het konijn die ergens een keer in beeld verschijnt. Die wordt namelijk gespeeld door de bedenker Simon Donald.


Interview Richard Dormer / Dan Anderssen:


Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten