Google Translate

zondag 11 oktober 2020

Dodekalitten

Tijdens onze vakantie in Denemarken verbleven we een week op het eiland Falster. Falster ligt naast het eiland Lolland. We zijn die week een aantal keren in Lolland geweest. De belangrijkste trekpleister van Lolland is de Dodekalitten. De Dodekalitten is een kunstwerk bij het plaatsje Torrig met de parkeerplaats bij Kragenæs Havn. Het werk bestaat uit een cirkel van 12 geplande stenen pilaren. Elke steen is 7-9 meter hoog, met de bovenste 2 meter uitgehouwen als hoofden. 


Het basisidee achter het kunstwerk is gemaakt door componist Gunner Møller Pedersen en beeldhouwer Thomas Kadziola. Gunnar Møller Pedersen vond de legende van de Lolerne uit, een fictief volk die ca. 7.500 jaar geleden naar Lolland kwam. Op het blog van Yolanda van Nieuwkoop is een korte samenvatting in het Nederlands te lezen van de legende. 

De eerste beitelslag vond plaats in november 2010, maar op een gegeven moment ontstond er een conflict tussen de twee en moest Pedersen het project in 2016 verlaten. Pedersen publiceerde vervolgens het boek Dodekalitten: Drømmen om Lolerne

De eerste vijf jaar van het project worden beschreven in de film "Dodekalitten, første 5 år 2009 - 2014". De film is hieronder te bekijken en het is interessant om te zien hoe de beelden tot stand zijn gekomen.


De beeldhouwer Kadziola werkt momenteel aan de voltooiing van het werk. Afgelopen zomer bestond het werk uit vijf afgewerkte stenen, één onafgewerkt en vier ruw gehouwen stenen. De vijf afgewerkte stenen hebben de namen Baldur, Lodir, Ydis, L'nir en L'dis.

In 2017 stapte componist Wayne Siegel in het kunstproject en heeft hij de taak de muziek van het werk te programmeren en te ontwikkelen. De Dodekalitten moet in 2025 voltooid zijn. (Bron: Wikipedia).

De muziek die te horen is boeiend. Het nummer Solkreds I is hieronder te beluisteren. Als je tussen de indrukwekkende beelden zit en je luistert naar de muziek dan maakt dit indruk.

 
Er is afgelopen september ook een tweede muziekstuk geïntroduceerd met de titel Solkreds II. Fragmenten van dit muziekstuk zijn hieronder te beluisteren.





De figuren zijn (bron: Komoot):

Baldur: Ook wel Balder genoemd, een bijna onnatuurlijk knappe man die iedereen, en niet het minst de vrouwen, aanbad. De Grieken noemden hem later "Adonis", hij hield niet van vechten, maar liep graag naakt rond in de zomer. Hij was niet erg goed in zingen, maar nam toch deel aan het koor. De steen is opgericht op 21 juni 2014.

Lodir: Lolnirs broer, zorgde voor het vuur en daarom een beetje gevaarlijk om mee om te gaan. Opgericht op 21 juni 2014.

Ydis: (zie mogelijk Idun). Opgericht op 1 juni 2016.

L'nir: (zie evt. Lolnir). Opgericht op 30 september 2018. 

Zonder titel: Opgericht op 30 september 2018.

L'dis: Opgericht op 28 mei 2020.

Lolnir: de legendarische leider van de Lols die de runen en dus de geschreven taal heeft uitgevonden. Lolnir / Odin is in de mythologie dezelfde figuur als Zeus en soms Apollo. Hij personifieert het mannelijke, acterende principe, en net als Apollo zwierf hij vaak maandenlang alleen.

Idun: Waarschijnlijk een van Baldur's dochters.

Nog geen naam.

L'nir

L'dis

Ydis

Baldur

Lodir

Vlakbij Dodekalitten ligt ook de grafheuvel Glentehøj




We dachten dat de bovenstaande heuvel Glentehøj was. We hadden namelijk die week eerder gehoord van een Deen dat er in Lolland maar een grafheuvel toegankelijk was en dat was de grafheuvel waar we op dat moment waren. Met dit in gedachte zijn we niet verder gelopen. Nu kom ik erachter dat Glentehøj achter een aantal andere heuvels ligt en Glentehøj is wel toegankelijk. Ontzettend balen zeg, het is namelijk een zeer goed toegankelijke grafheuvel zie ik onder andere in deze post. Hieronder een filmpje van de grafheuvel.


Interessant is dat Hanne Methling concerten geeft in grafheuvels. Ze gingen dit jaar ivm Covid-19 niet door, maar wat gaaf is dit zeg. Hieronder is een nummer van haar in een grafheuvel te horen. 


Dodekalitten is zeker een plek waar we nog een keer weer heen kunnen gaan. Hopelijk zijn de andere beelden dan ook af en gaan we zeker een bezoek brengen aan de Glentehøj grafheuvel. 

2 opmerkingen:

  1. Lijkt mij zeer indrukwekkend, die beelden. Adres om te onthouden!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker weten. Als we weer een keer via Rødby aankomen gaan wij er zeker nog een keer langs.

      Verwijderen