Google Translate

donderdag 8 oktober 2020

Kluis 21 - Roslund & Hellström

Boek details:
Auteurs: Roslund & Hellström
Titel: Kluis 21
Oorspronkelijke titel: Box 21
Vertaling: Edith Sybesma
Verschijningsdatum: 2006
Bladzijde: 377
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 9789044514216


Flaptekst:
Politieman Ewert Grens heeft er weinig moeite mee om een onthullende videotape te laten verdwijnen als hij daarmee de weduwe van zijn vermoorde collega Bengt Nordwall een dienst kan bewijzen. Al evenmin heeft Ewert Grens last van zijn geweten als het erom gaat de persoon te grazen te nemen die een vrouwelijke collega (en geliefde) in een rolstoel heeft doen belanden. Hij is een goed mens die wat over heeft voor zijn vrienden. In Kluis 21 laten Roslund & Hellström zien hoe goede mensen te ver kunnen gaan in hun goede bedoelingen.

Het boek:
Naar aanleiding van het bekijken van de serie Box 21 heb ik het gelijknamige boek gelezen waar de serie op gebaseerd is. In die post noemde ik dat het boek Kluis 21 het eerste deel uit de Ewert Grens serie is, maar dat is niet het geval. Vaderwraak is het eerste deel. Helaas heb ik dat deel niet eerst gelezen omdat ik er pas achter kwam bij het schrijven van deze post. Vaderwraak (Odjuret) is trouwens in 2012 verfilmd. Dit zou een verklaring kunnen zijn dat men met de serie bij het tweede boek is begonnen. Verder zat ik na het zien van de serie met een aantal vragen:
  1. Het gedrag van Jochum Lang vond ik vreemd. Zo snel medeleven tonen kan niet.
  2. Het einde vond ik een afknapper in de serie. Zou ik hetzelfde gevoel hebben in het boek?
  3. De personages werden niet echt uitgediept. Ze blijven oppervlakkig.
Het verhaal begint met een proloog met de titel Uit een status. Söderziekenhuis, Stockholm, een vrouw in de twintig wordt binnengebracht naar de IC. Elf jaar eerder. Lydia Grajauskas uit Klaipėda, Litouwen. Haar vader zit een 21 jaar gevangenisstraf uit in de Lukuskeles gevangenis.

Het verhaal is onderverdeeld in twee delen. Het eerste deel beslaat de periode van maandag 3 juni t/m woensdag 5 juni. Het tweede deel beslaat de periode van donderdag 6 juni t/m zondag 9 juni. In het eerste deel worden de karakters beschreven die een rol spelen in het verhaal.
  • Ewert Grens, zesenvijftig jaar, en zijn geliefde Anni. Ze zijn vijfentwintig jaar bij elkaar. Zo lang zit Anni ook in een rolstoel. Ze kan niet veel meer, woont niet thuis en herkent Ewert niet. Ewert is breed, had overgewicht, kaal hoofd, mank lichaam en licht gebogen. De vijfentwintig jaar heeft zijn leven getekend. Hij slaapt voornamelijk op de bank in zijn kantoor en luistert naar Siw Malmkvist. Zijn top 5 van haar nummers is te horen op de website van Anders Roslund.
  • Dimitri Simait, de pooier van Lydia en Alena.
  • Hilding Oldéus. Achtentwintig jaar en verslaafd. Hij likte de hielen van Jochum Lang in de Aspsåsinrichting. Hilding wordt voor de twaalfde keer in het ziekenhuis opgenomen met een overdosis heroïne.
  • Bengt Nordwall. Collega van Ewert. Ze kennen elkaar al tweeëndertig jaar. Bengt is de enige vriend van Ewert. Bengt had laat kinderen gekregen, hij was al bijna vijftig. Hij is nu vijfenvijftig jaar. Zijn vrouw Lena is twintig jaar jonger. Bengt werkt halve dagen om zijn kinderen te zien opgroeien. Bengt was een van de weinige Stockholmse politiemensen die Russisch spreken.
  • Jochum Lang, een crimineel. Hij is degene die ervoor gezorgd heeft dat Anni 25 jaar geleden in een rolstoel terecht kwam. Ewert had de leiding over een team, waar Anni en Bengt ook in zaten, en bestuurde de politiebus. Bij de aanhouding van Jochum trok hij Anni uit de bus en ze viel. Een van de achterwielen reed over haar hoofd. Lang kreeg een celstraf van een paar maanden wegens het veroorzaken van lichamelijk letsel. Ewert kreeg levenslang. 
  • Lydia Grajauskas. Ze komt uit Klaipėda, Litouwen en is op zeventienjarige leeftijd geronseld om als prostitué haar schuld terug te verdienen. De schuld die bestaat uit de kosten voor de reis met de Stena Baltica en de kosten voor het maken van een illegaal paspoort. Ze is al drie jaar het bezit van pooier Dimitri en moet iedere dag twaalf mannen ontvangen. Soms meer, nooit minder. Dan sloeg Dimitri haar, of hij drong zelf bij haar naar binnen, zoveel keer als er nog over was, altijd van achteren.
  • Alena Sljusareva, was maagd en komt net als Lydia uit Klaipéda. Lydia en Alena zijn tegelijkertijd geronseld en kennen elkaar sindsdien. 
  • Lisa Öhrström. Lisa werkt in ziekenhuis en is de zus van Hilding.
  • Sven Sundkvist, collega van Ewert. Hij is in Kiruna opgegroeid. Sven wordt, in de dagen waarin het verhaal zich afspeelt, eenenveertig jaar. Sven kent Ewert tien jaar. Sven Sundkvist, de enige op het bureau, afgezien van Bengt Nordwall, aan wie Evert geen hekel had.
  • Agent Hermansson. Net aanwezig in het team van Ewert. 
Jochum Lang komt vrij na een verblijf van twee jaar en vier maanden in de gevangenis. Hij moet direct weer aan het werk en deze keer een paar vingers of een arm breken van Hilding Oldéus. Hilding had namelijk heroïne met waspoeder verkocht aan Mirja, het nichtje van Mio, de baas van Lang. 

Lydia is mishandelt door Dimitri met onder andere een zweep. Ze had meer dan dertig zweepslagen gekregen en is in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis.

Ewert en zijn collega Sven doen onderzoek naar een tweetal gebeurtenissen die in het ziekenhuis, waar Lisa Öhrström werkzaam is, hebben plaatsgevonden.

Vergelijking met de serie:
Tijdens het lezen van Kluis 21 had ik natuurlijk de serie constant in gedachten. De serie volgt in grote lijnen het boek maar er zijn toch een aantal aanpassingen doorgevoerd. In de serie zag Ewert er niet uitgeblust uit. Dat kon ook niet want het voorval met Anni gebeurde niet vijfentwintig jaar geleden maar zeer recent. De rol van Hermansson was in de serie best wel groot. In het boek niet. In het boek was de rol van Sven de rol van Hermansson in de serie. Verder loopt het in het boek anders af met Alena. Het einde in het boek is geloofwaardiger gebracht dan in de serie. In het boek komt dit aan bod in een epiloog. Het grootste verschil is toch het gedrag van Jochem Lang. Ik vond dit in de serie absoluut niet geloofwaardig. In het boek wel. Waarom zo'n grote verandering aanbrengen? 

Terug naar het boek. Het is een rauw en realistisch verhaal over handel in minderjarige meisjes. In het nawoord blijkt dat het verhaal gebaseerd is op verhalen van enkele meisjes die slachtoffer zijn geworden. Het thema is nog steeds actueel getuige dit artikel van Slavische Studies, BNNVara en het onderstaande filmpje van EenVandaag:


De eerste kennismaking met Roslund en Hellström is zeer goed bevallen en ik heb gelukkig nog een hele stapel boeken van hun liggen. In februari 2017 is Börge Hellström overleden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten