Google Translate

woensdag 21 oktober 2020

Tunn Is - Thin Ice

Seriedetails:
Titel: Tunn Is - Thin Ice
Makers: Jóhann Ævar Grímsson, Søren Stærmose
Regisseur: Cecilie Mosli
Jaar: 2020
Acteurs: David Gudbrandsson, Lena Endre, Bianca Kronlöf
Duur: 8 afleveringen van 45 minuten
IMDB cijfer: 6,0



Samenvatting:
Terwijl de Arctische Raad op Groenland vergadert over een overeenkomst die milieubedreigende olieboringen moet verbieden, wordt voor de kust een schip aangevallen dat onderzoek doet naar klimaatverandering. Elsa, de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, staat achter de overeenkomst; haar politiek adviseur Viktor is aan boord van het bedreigde schip. De aanval brengt Elsa's voorstel in gevaar en zorgt voor veel onrust thuis in Zweden bij inlichtingenofficier Liv, die zwanger is van Viktors kind

De serie:
De serie speelt zich volledig af op Groenland. In Groenland komt de Arctische Raad bij elkaar om een belangrijke beslissing te nemen die impact heeft op het klimaat. De Zweedse minister Elsa Engström is de aanjager van het voorstel om het klimaat van Groenland en eigenlijk de hele wereld te redden. Natuurlijk gaat dit niet zonder slag of stoot en ondervindt de Zweedse delegatie direct problemen. Viktor, de politieke adviseur van Elsa, brengt bij aankomst in Groenland, een bezoek aan een Zweeds olieschip van Berger Oil. Het schip wordt overvallen en de bemanning wordt gegijzeld. Viktor had op dat moment zijn zwangere vrouw, Liv, via videobellen aan de lijn. Liv is werkzaam bij de Zweedse nationale veiligheidsdienst Säpo. Het lukt haar om op Groenland te komen en gaat op onderzoek uit. De leiding van de lokale Groenlandse politie wordt vervangen door een Deense agent. De Groenlanders zijn geen onderdeel van de Arctische Raad. Denemarken vertegenwoordigd Groenland. En dan rest natuurlijk nog de kracht van de olie. Hoe ver gaat men voor het zwarte goud? Kortom, veel problemen, misstanden en machtsvertoon.. 

Conclusie:
Erg gaaf dat de serie zich volledig in Groenland afspeelt en super dat de Groenlanders door Groenlanders gespeeld worden. Ze spreken ook hun eigen taal waar het mogelijk is. De beelden zijn dan ook geweldig. Zo mooi in beeld gebracht dat het lijkt of het nep is. De serie heeft op IMDB een score van 6.0 en dat kan ik mij enigzins voorstellen. Het verhaal is te ongeloofwaardig. Toch is het niet helemaal terecht. Het verhaal probeert wat te vertellen. Groenland heeft zwaar te leiden onder de klimaatverandering en het verhaal maakt dit duidelijk. Een ander punt is het leven van de Groenlanders. De serie geeft goed weer hoe de situatie in Groenland is. De details worden niet vergeten. Zo is zelfs de Sirius patrouille te zien in de serie.

Muziek:
De actrice Kimmernaq Kjeldsen die Pipaluk in de serie speelt, is ook zangeres. Ze is hieronder te horen.


Het openingsnummer is van Biggi Hilmars. Een apart nummer die blijft hangen. Het gehele nummer is hieronder te beluisteren.


De interviews in dit TVBIZZ artikel met de makers van Tunn Is geven goed aan waar de serie over gaat en wat de beweegredenen waren voor het maken van de serie. Hieronder een gedeelte uit het interview dat onder andere gaat over de sledehonden.

Welke gevolgen heeft de opwarming van de aarde voor de levens van de bevolking van Groenland?
De wereld wordt warmer. Maar de Noordpool warmt twee keer zo snel op als de rest van de wereld. Dat heeft natuurlijk gevolgen. De zee rond Groenland bevriest bijvoorbeeld niet, waardoor Groenlandse sledehonden overbodig zijn. Dat is interessant omdat de Groenlandse bevolking al honderden jaren afhankelijk is van de honden om te overleven. Nu vermoorden ze ze letterlijk, omdat de honden hun brood niet meer kunnen verdienen. Het aantal honden in Groenland is de afgelopen jaren enorm gedaald.

En dat vertelt ons dat de manier van leven voor Groenlanders volledig verandert. Vroeger waren ze de puurste jachtcultuur die er bestaat, ze gebruikten hun honden om op de ijskap te jagen. Nu is het ijs weg. De honden zijn ook weg. En de Groenlandse mensen zijn - wat? Het is moeilijk te zeggen. In zekere zin hebben ze vanwege de klimaatverandering geen identiteit. De hele identiteit van de natie lijkt te draaien rond ijs en kou - en het is zowel een pure als mooie identiteit. En nu smelt het letterlijk weg.

Recensies:
- AD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten