Google Translate

donderdag 29 oktober 2020

Frikjent - Acquitted

Seriedetails:
Jaar: 2015
Acteurs: Nicolai Cleve Broch, Lena Endre, Anne Marit Jacobsen
Duur: 10 afleveringen van 45 minuten
IMDB cijfer: 7,5Samenvatting:
Aksel Borgen wordt op 18-jarige leeftijd vrijgesproken van de moord op zijn vriendin Karine. Het misdrijf blijft onopgelost en om te ontsnappen aan de beschuldigende blikken vertrekt hij naar Azië. Twintig jaar later keert hij als succesvol zakenman terug naar Noorwegen om het noodlijdende energiebedrijf, dat het hart van zijn thuisstad vormt, te redden van faillissement. De wonden zijn echter nooit geheeld. Ondanks zijn vrijspraak is men nog altijd niet overtuigd van zijn onschuld.

De serie:
Tijdens de vakantie in Denemarken afgelopen zomer eindelijk het eerste seizoen van Frikjent bekeken. Tien avonden met heerlijke Noorse beelden en een spannend verhaal. Wat direct opvalt is het openingsnummer.


Het is het nummer Keep that letter safe van de Noorse band Highasakite. Het volledige nummer is hieronder te beluisteren:


Aksel Borgen, oud inwoner van Lifjord, Noorwegen, komt na twintig jaar op spectaculaire wijze weer terug om het noodlijdende bedrijf Solar Tech te redden door een overname. De leiding van Solar Tech is in handen van de familie Hansteen waarvan dochter Karine twintig jaar geleden is vermoord. Laat nu net Aksel degene zijn die een relatie met haar had en hoofdverdachte was. Hij is toen vrijgesproken maar helaas is dat niet voldoende in het dorpje. Hoe gaat de familie Hansteen reageren op de komst van Aksel? Verder speelt de vraag wie Karine twintig jaar geleden heeft vermoord. Was het toch Aksel?

Conclusie:
De serie is alleen al mooi vanwege de beelden. Lifjord is een typisch Noors plaatsje met Solar Tech als middelpunt. Het bedrijf zorgt voor banen en eigenlijk het bestaansrecht van Lifjord. Blijft Solar Tech na de overname bestaan? Zo niet dan is het gebeurd met Lifjord. Begrijpelijk dat de belangen torenhoog zijn. Het is boeiend om deze verhaallijn te volgen. Daarnaast speelt natuurlijk de moord van twintig jaar geleden en de makers gaan helemaal los op de theorieën wie de moord gepleegd zou kunnen hebben. Daar is gelijk een minpunt van de serie te pakken, tien afleveringen duurt te lang. Op een gegeven moment weet je al wie het niet gedaan heeft omdat de serie nog niet afgelopen is. Toch blijf je naar de serie kijken. De sfeer is geweldig. Het huis waar Aksel tijdelijk in verblijft is helemaal te gek. Wat een heerlijke plek. De beelden van de natuur en het dorp zijn een genot om te zien en de intriges van de plaatselijke bevolking is enigzins herkenbaar. Pas aan het einde is het duidelijk hoe het allemaal zit. Ik heb in ieder geval genoten van het eerste seizoen. Er is ook een tweede seizoen. Blijkbaar was het verhaal nog niet af. Na het zien van het eerste seizoen had er van mij geen tweede seizoen hoeven te komen. De plaats Lifjord bestaat niet. Men heeft de plaats Årdalstangen gebruikt voor de opnames. Welke impact dit had op het plaatsje is te lezen de NRK artikelen "Årdølene ventar på Frikjent 2" en "Meir frå «Lifjord» til hausten". Toch klopt het niet dat de gehele serie in die omgeving is opgenomen. Volgens dit artikel is slechts 20% opgenomen in de omgeving van Årdalstangen. Van de 100 opnamedagen zijn er vier dagen in Maleisië, zestien in West-Noorwegen en de rest in Oslo en omgeving opgenomen. Men had graag het grootste gedeelte in West-Noorwegen willen opnemen maar dat was financieel niet haalbaar. Ze hebben het in ieder geval goed gedaan. 

Hieronder nog een live versie van het openingsnummer:


Recensies:

1 opmerking: