Google Translate

maandag 24 augustus 2020

Box 21

Seriedetails:
Titel: Box 21
Jaar: 2020
Verhaal: 
Dennis Magnusson ... (6 episodes, 2020)
Anders Roslund ... (book) (3 episodes, 2020)
Stefan Thunberg ... (3 episodes, 2020)
Börge Hellström ... (book) (unknown episodes)
Regisseur: Mani Maserrat-Agah
Acteurs: Leonard Terfelt, Bahador Foladi, Kristofer Kamiyasu
Afleveringen: 6 van 45 minuten
IMDB cijfer: 7,0Samenvatting:
Lydia is een jonge vrouw die in Roemenië als serveerster werkt. Wanneer haar nieuwe vriendje haar meeneemt naar Zweden, dwingt hij haar te werken in de prostitutie. In een ander deel van Stockholm verwacht politieagent Ewert Grens zijn eerste kindje met zijn partner Anni. Wanneer hij crimineel Jochum Lang tegenkomt, wordt zijn leven overhoop gegooid.

De serie:
Box 21 is een serie gebaseerd op het gelijknamige eerste deel uit de Ewert Grens reeks van de schrijvers Anders Roslund en de in 2017 overleden Börge Hellström. Bijzonder dat men begonnen is met dit eerste deel. In Zweden is dit boek al in 2004 en in Nederland in 2006 verschenen. Een serie gebaseerd op een zestien jaar oud verhaal. Benieuwd hoe dit uit gaat pakken. Helaas heb ik het boek nog niet gelezen, maar staat al wel met de andere delen te wachten in de boekenkast. De serie heeft drie verhaallijnen. De eerste gaat over de Roemeense Lydia die geronseld wordt door een pooier om in Zweden haar werk uit te voeren. De tweede gaat over Ewert Grens die bij de politie van Stockholm werkt en de derde verhaallijn over crimineel Jochum Lang. De drie verhaallijnen worden in de eerste twee afleveringen vertelt en komen samen in de derde en vierde afleveringen. De laatste twee vormen de afsluiting van de verhaallijnen. 

Conclusie:
Het verhaal moet vertelt worden in zes afleveringen en er is nogal wat te vertellen. Wie is Ewert Grens en hoe is het gesteld met zijn leven. Wie zijn de vrienden van Ewert en zijn vrouw en in welke fase van het leven zitten ze. De verhaallijn van Ewert wordt al snel heftig doorkruist door de verhaallijn van Jochum Lang. De verhaallijn van Lydia staat wat verder van Ewert en ligt op het bordje van collega Mariana Hermansson. Uiteindelijk komen ze allemaal bij elkaar en moet Ewert een belangrijke beslissing nemen.

Het verhaal voelt wat gedateerd aan maar is zeker boeiend. Het wordt allemaal erg snel in beeld gebracht en het doet wat klinisch aan. De personages worden niet zo goed uitgediept. Ik heb het gevoel dat het boek veel meer de diepte in gaat. Ik ben dan ook van plan om het boek zo snel mogelijk te lezen. Een ander minpunt is het gedrag van Jochum. Die gaat wel heel snel overstag. Heeft vast en zeker ook te maken met de zes afleveringen. Deze serie had wat mij betreft met minstens twee afleveringen uitgebreid mogen worden om het verhaal goed neer te zetten. Ondanks de minpunten was het verhaal zeker boeiend en spannend. Het thema vrouwenhandel is goed in beeld gebracht en de rol van Lydia is erg goed gespeeld. Het einde vond ik echt een afknapper. Omdat men begonnen is met het eerste deel uit de Ewert Grens reeks heb ik het vermoeden dat er meer seizoenen zullen volgen. Er zijn nog genoeg boeken beschikbaar in de reeks. Mariana Hermansson is een interessant personage waar veel potentie in zit. Of Ewert ook zo interessant is moet ik nog zien.

De laatste twee delen zijn aankomende zaterdag op NPO3 te zien. De vorige delen zijn nog via NPO Start te bekijken.

Wetenswaardigheden:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten