Google Translate

donderdag 12 november 2020

Kong Svends Høj

Kong Svends Høj is een grafkamer in het noordwesten van Lolland, Denemarken. De kamer in de heuvel is 12,5 meter lang en is daarmee de op één na langste grafkamer van Denemarken die alleen wordt overtroffen door een grafkamer in Listrup op Falster. Het is een van de beroemdste grafkamers in Denemarken.

De grafkamer is gebouwd rond 3200 voor Christus, onder de Trechterbekercultuur en bestaat uit 17 steunstenen en 6 dekstenen. De vroegst bekende opgraving vond plaats in 1780 en werd uitgevoerd door graaf Christian Ditlev Frederik Reventlow, die eigenaar was van Pederstrup en het omliggende land. Er werden voornamelijk botten van dieren en mensen gevonden, evenals enkele barnsteenparels.

In 1876 bezocht de historicus en archeoloog Conrad Engelhardt de heuvel en voerde een kleine opgraving uit. Magnus Petersen maakte bij dezelfde gelegenheid tekeningen van de heuvel.

Het Nationaal Museum heeft de heuvel opgegraven in 1941-1942 onder leiding van Thorkild Ramskou en Julis Raklev. Pas bij deze opgraving werd in 1942 de ingang van de heuvel gevonden. In 1973 werd ook een opgraving uitgevoerd. De meest recente opgraving werd uitgevoerd in 1991 door het Nationaal Museum in samenwerking met het Deense Bos- en Natuuragentschap. Hier werden overblijfselen gevonden van in totaal 35-40 aardewerkschepen, die aan beide zijden van de ingang werden verspreid. Het aardewerk waren waarschijnlijk offergaven met voedsel voor de overledene. Er werden ook 15 vuurstenen messen gevonden. (Bron: Wikipedia).

Het was die dag ontzettend warm en hebben op de heuvel in de schaduw van de bomen ruim een uur gezeten. Zeer inspirerend.2 opmerkingen: