Google Translate

zaterdag 7 november 2020

Doggerland: Stormwaarschuwing - Maria Adolfsson

Boek details:
Auteur: Maria Adolfsson
Titel: Doggerland: Stormwaarschuwing
Oorspronkelijke titel: Stormvarning
Vertaling: Elina van der Heijden
Verschijningsdatum: 2020
Bladzijde: 398
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024582426Flaptekst:
Het is kerstmis wanneer een man dood wordt aangetroffen op Noorö, het noordelijkste eilandje van Doggerland. Karen Eiken Hornby stort zich op het onderzoek, opgelucht zo de festiviteiten te kunnen vermijden. Wanneer een tweede lichaam wordt gevonden, begint het er steeds meer op te lijken dat haar familieleden bij de moorden betrokken zijn. Meer dan ooit wordt het een levensgevaarlijke evenwichtsoefening tussen haar privéleven en haar rol bij de politie.

Het boek:
Stormwaarschuwing is het tweede deel in de Doggerland serie. In mei 2019 het eerste deel Misleiding gelezen. In dit tweede deel heeft het eiland Noorö de hoofdrol. Ik heb de kaart van Doggerland er maar weer bijgehaald. Noorö is het eiland in het noorden. Het eiland is te bereiken via een veerboot.

In het tweede deel is het ruim twee maanden na de gebeurtenissen in het eerste deel. In de proloog gaat het over een telefoontje van Karen Eiken Hornby. Een telefoontje die haar haar baan kan kosten. Nu ik deze blog schrijf weet ik het weer. Ik was het alweer vergeten. Na de proloog wordt er vier weken terug gegaan. Het is eerste kerstdag. Hoe gaat het nu eigenlijk met Karen, Leo Friis en Sigrid? Dit wordt al snel duidelijk. Karen zit in de ziektewet maar gaat weer aan het werk als er een ongeval plaatsvindt op Noorö en wel in Skreby. Het slachtoffer is Fredrik Stuub. Voor Karen is het een terugkaar naar haar geboortestreek. De familie van haar leeft daar nog steeds. Karen heeft ze al elf jaar niet gezien en de vraag is of haar familie en vooral de stugge noorderlingen Karen zullen accepteren. 

Naast het onderzoek naar de dood van Fredrik Stuub speelt er nog een andere verhaallijn en die is van Aylin Ramnes. Aylin is een van de vriendinnen van Karen. Het wordt al gauw duidelijk dat haar echtgenoot Bo Ramnes losse handjes heeft. 

Conclusie:
Bij het eerste deel moest ik wat wennen aan het fictieve Doggerland. Ook zat er een bepaald sfeertje in het verhaal die het wat lollig maakte zoals Karen die met haar leidinggevende het bed in duikt. In Stormwaarschuwing is die lolligheid volledig verdwenen. Het verhaal is bloedserieus. De sfeer in Noorö somber, donker, onheilspellend en nors. Dit heeft Maria Adolfsson erg goed gedaan. Het tweede deel geeft heel veel informatie over Noorö en over het verleden van Karen. Wel was ik af en toe de weg volledig kwijt hoe de familie van Karen in elkaar zit. De geschiedenis van Noorö is boeiend om te lezen. De mijnen en later de whiskey distilleerderij. Ook nog wat geleerd over whiskey zoals Angels share en Boudoinia.

Stormwaarschuwing vond ik beter dan Misleiding. Vooral omdat Stormwaarschuwing meer verteld over het leven van Karen en over Noorö. Het onderzoek is er wel maar is niet nadrukkelijk aanwezig. Zodra de storm begint wordt het superspannend. Ik begin steeds meer van Doggerland te houden. 

Wetenswaardigheden:
  • Afgelopen herfst een reeks verkrachtingen met sadistische elementen waarbij een van de vrouwen onderweg naar het ziekenhuis van Thysted is overleden. De dader is nog altijd niet gepakt. In de afgelopen twee maanden hebben er geen overvallen meer plaatsgevonden, maar dat kan natuurlijk elk moment veranderen. Jounas Smeed had hardop gezegd wat iedereen wist: ‘Bij vorst houden dergelijke types hun pik in hun broek.’
  • Harley-Davidson rijder met OP logo op het zwart leren Jack. Dubbele betekenis Odin Predators en One Percenters. Het hoofdkwartier van OP ligt aan de westkust van Noorö.
  • Skreby is ontstaan om de skrefiorhten, de lange zeearm die is gevormd door de breuk die het meest oostelijk gelegen gebergte van Noorö in tweeën heeft gespleten.
  • Duizenden pubs op de Doggerse eilanden. Het beste wat de Bretons aan dit land hebben bijgedragen, zoals de vader van Karen altijd zei.
  • Westmarkland, de oude naam van Doggerland.
  • Twee universiteiten op Doggerland. Een in Dunker en een in Ravenby.
  • Lönne, een geheime opbergplaats of een geheime kast.
  • Snagging, verboden manier van vissen.
  • Sörlanders, zo noemen de mensen van Noorö de zuiderlingen.
  • Kippie was vroeger de bijnaam van Karen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten