Google Translate

woensdag 25 november 2020

Young Wallander

Seriedetails:
Titel: Young Wallander
Maker: Ben Harris
Jaar: 2020
Acteurs: Adam Pålsson, Leanne Best, Richard Dillane
Duur: 6 afleveringen van 55  minuten
IMDB cijfer: 6,8Samenvatting:
'Young Wallander' is gebaseerd op de misdaadromans van Henning Mankell. De serie is een moderne vertaling door Ben Harris van de avonturen van de legendarische detective Kurt Wallander, maar dan in het huidige gewelddadige misdaadmilieu van Zweden. Wanneer Wallander een tiener niet kan redden van een gruwelijke aanval, moet hij zijn eigen schuldgevoelens aan de kant schuiven om de misdaad op te lossen. We zien de professionele en persoonlijke ervaringen die Kurt Wallander als jonge twintiger en pas afgestudeerde politieagent gevormd hebben.

De serie:
Op Netflix is de Netflix Original serie Young Wallander te zien. Wallander is natuurlijk zeer bekend. Voor degenen die hem nog niet kennen, lees dan even de Wallander post van Scandinavisch Leven. In Young Wallander gaat het deze keer niet over de oude en ervaren Wallander, maar over de jonge Wallander die net afgestudeerd is van de politieschool. De zes afleveringen gaan over het onderzoek naar een brute moord op een jonge witte Zweed in de wijk Rosengård te Malmö. De wijk waar Wallander woont en waar hij getuige van de moord is. Het gaat al heel snel de kant op waar Henning Mankell ook over schreef, maatschappelijke problemen zoals racisme, vluchtelingen, extreemrechts etc. 

Tijdens het kijken vielen mij een paar dingen op. Ten eerste de taal. Die is Engels. Nog geprobeerd om de audio via Netflix op Zweeds te zetten, maar Zweeds stond er niet bij. Dan maar Engels. Er spelen ook voornamelijk Engelse acteurs mee. Alleen Kurt Wallander wordt gespeeld door de Zweedse acteur Adam Pålsson. Tijdens het maken van deze post er toch naar gezocht en het is een klacht die meerdere mensen hebben geuit. De verklaring is dat de serie een Britse productie is en geen Zweedse. Ten tweede de stem van Wallander. Zachtjes, hees en enigzins irritant. Ook hier hadden meer mensen last van getuige het artikel "Dit zijn de grootste ergernissen rond Young Wallander". Ik kan mij ook vinden in de andere ergernissen. De tijd waarin het verhaal afspeelt is niet in de jaren zestig, maar in de huidige tijd. De ergernis dat het niet op Zweden lijkt kan kloppen, de serie is grotendeels opgenomen in Vilnius, Litouwen.

Een andere vraag waarmee ik zat was het verhaal. Over het vroege leven van Wallander is weinig bekend. Er is wel een boek verschenen met de titel De jonge Wallander. Dat boek bevat zes verhalen uit het verleden van Wallander. Ik heb helaas nog veel te weinig Wallander boeken gelezen, maar de recensies over De jonge Wallander geven bekende gebeurtenissen weer die in de serie voorkomen. De messteek, Mona, Hemberg, beginnende carrière bij de politie in Malmö, de klassieke muziek en de korhoen schilderijen van de vader van Wallander.

Dan de vraag wat de connectie is russen de serie en Mankell. In dit interview van de VPRO met Adam Pålsson blijkt dat Mankell de producent en de makers van de Netflixserie bij elkaar bracht.

De serie over het verleden van zijn personage had zijn goedkeuring. ‘Mankell was in een heel vroeg stadium betrokken bij de serie,’ bevestigt Adam Pålsson (32), de Zweedse acteur die de inspecteur in Young Wallander speelt, vanuit Stockholm tijdens een Zoomgesprek. ‘Toen Mankell overleed, twijfelden de makers of ze er wel mee door moesten gaan. Maar uiteindelijk is samen met Netflix en de nabestaanden van Mankell besloten om dit toch te doen.’

Toch is er wat kritiek op de serie en dat heeft vooral te maken met het beeld dat van Zweden wordt neergezet, Het buitenland en in dit geval Engeland, ziet in Malmö een stad waar jeugdbendes en criminelen de baas zijn. waar no-go zones aanwezig zijn en dan vooral in Rosengård. Een artikel hierover is te vinden op The Local SE website. Het klopt precies waar het artikel over gaat. Een donkere sfeer in Malmö waar jeugdbendes de baas zijn en de politie, behalve Wallander natuurlijk, niet welkom is. Het beeld van Malmö gezien vanuit Engeland. 

Conclusie:
Het is even wennen aan de Engelse taal en aan de niet Zweedse acteurs. Het is ook even wennen aan de stem van Adam Pålsson. Daarnaast is het apart om een jonge Wallander te zien. Het verhaal is best wel hard en de sfeer is donker en grimmig. Wallander maakt wel heel snel promotie en de spanning tussen Mona en Wallander is leuk om te zien. Goed verhaal en het wordt zelfs spannend. Het tweede seizoen komt eraan.

- SVT

2 opmerkingen:

  1. Wij hebben de serie ook gezien. Wat mij betreft had Wallander ook een andere naam mogen hebben, hij deed me helemaal niet denken aan de oude Wallander.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mij ook niet, maar ik heb De jonge Wallander nog niet ghelezen, maar er zaten wel dingen in die klopten. Verder is het thema wel Mankell gericht.

      Verwijderen