Google Translate

donderdag 12 juni 2014

Vikings seizoen 2

Serie details:
Titel: Vikings Seizoen 2
Jaar: 2014
Verhaal: Michael Hirst
Acteurs: Travis Fimmel, Katheryn Winnick en Clive Standen
Duur: Seizoen 2 (9 afleveringen)
IMDB cijfer: 8,6

Vikings seizoen 2
Samenvatting afkomstig van Serietotaal:
In seizoen 2 wordt duidelijk dat er nadelen kleven aan zaken als geloof, macht en relaties. Broeders gaan de strijd met elkaar aan en loyaliteit verandert in vijandschap, waardoor er onwaarschijnlijke allianties ontstaan. Ragnars indiscrete handelingen zijn een bedreiging voor zijn huwelijk met Lagertha (Katheryn Winnick) en zijn band met z'n zoon. Er worden verbonden gesloten en vetes uitgevochten, met hier en daar een bloedbad, terwijl de goden van bovenaf toekijken.

Nieuwe toevoegingen aan de cast zijn Alexander Ludwig (The Hunger Games) als Bjorn, de zoon van Ragnar, en Linus Roache (Law & Order) als Ecbert, de koning van Wessex. Zij vergezellen naast Fimmel, Logue en Winnick ook nog eens Clive Standen (Rollo), George Blagden (Athelstan), Jessalyn Gilsig (Siggy), Gustaf Skarsgard (Floki) en Alyssa Sutherland (prinses Aslaug).


In 2013 was het eerste seizoen van Vikings te zien. Meer over seizoen 1 is te vinden in deze blogpost. Seizoen 2 is al een tijdje afgelopen en we hebben deze wat later bekeken. Erg vervelend een jaar wachten op een nieuw seizoen en bij de eerste aflevering moet je er weer helemaal inkomen. Seizoen 1 eindigde met een komende strijd tussen de twee broers Ragnar en Rollo. Deel 1 van seizoen 2 begint direct met die strijd in het deel Brother's War. Een vechtscene, liefdesperikelen en weer muziek van Warduna. Het verhaal wordt in een sneltreinvaart verteld. Lagertha en Bjorn verlaten Ragnar.

In deel 2 Invasion springt men vier jaar verder. De boten zijn klaar en men gaat weer op rooftocht en ditmaal komt men terecht in Wessex waar koning Ecbert heerst. De rol van koning Ecbert wordt gespeeld door Linus Roache. Een interview met hem is hier te lezen. De scene van de marteling van de priester van Winchester is eigenlijk het meest bijgebleven.

In deel 3 Treachery gaat de strijd tussen Ragnar en koning Ecbert voort. Verder een grote rol voor Jarl Borg in deze aflevering. Jarl Borg wordt gespeeld door de Noorse acteur Thorbjørn Harr. We zien wat er in die vier jaar is gebeurd met Lagertha en Bjorn. In deel 4 Eye for an eye is er een ontmoeting tussen koning Ecbert en Ragnar. De indrukwekkendste scene van deze aflevering is wel de kruisiging van Athelstan. Hieronder is de kruisiging te zien.


Tijdens de kruisiging is de muziek van Wardruna te horen en wel het nummer Bjarkan. Hieronder is de live versie van Bjarkan, in het Vikingschip museum te Oslo, te horen.


De muziek van Wardruna was in het eerste seizoen een aantal keren te horen. In het tweede seizoen is de muziek van Warduna volgens mij in elke aflevering te horen. Dit klopt inderdaad, want op de website van Wardruna kwam ik het onderstaande bericht tegen van Einar 'Kvitrafn' Selvik tegen:

With the premiere of Vikings - season 2 just around the corner it is a great pleasure to announce that the Norse sounds of Wardruna will be present this season as well. In addition to the use of Wardruna songs, I'm also taking part in the actual score for the series and I have been collaborating with the award winning Vikings composer Trevor Morris since the autumn of 2013. I would like to use this opportunity to express my gratitude to the Vikings production and to Trevor Morris for welcoming me and Wardruna more into the heart of the show this season.

Een tweetal interviews met Wardruna zijn te vinden op de websites van Louder than War en Metal Experience. De muziek van Wardruna zorgt ervoor dat de serie een extra dimensie krijgt.

Wardruna is vooral bekend in de metal wereld. Best wel vreemd omdat het geen metal muziek is. Gaahl en Kvitrafn komen wel uit de blackmetal wereld. Ze hebben onder andere in Gorgoroth en God Seed gespeeld. Wardruna lijkt wat dat betreft erg veel op Weh. Weh is ook geen metal, maar wel populair in die wereld. Van Lindy-Fay Hella is niet zo veel bekend. Ze heeft in 2008 een nummer meegezongen met de band Sahg.

In deel 7 Blood Eagle vindt de Bloedarend executie plaats. Ik had er nog niet eerder van gehoord en gelijk maar wat informatie over deze executie opgezocht. Hieronder de uitleg op Wikipedia:

De Bloedarend (Oudnoors blóðörn) was bij de Vikingen één van de riten waarbij een gevangene op een speciale wijze aan de goden werd geofferd. De veroordeelde werd met het gezicht naar beneden aan de grond vastgepind, waarna met een paar ferme halen de ribben ter weerszijden van de wervelkolom los werden gesneden. De ribben werden vervolgens opzij geklapt, en de longen werden uit de borstkas getrokken en over de schouders gelegd. Op deze wijze leek het alsof het slachtoffer, dat ondertussen pijnlijk door verstikking om het leven kwam, vleugels gekregen had waarmee zijn geest naar Odin kon vliegen. Soms werd er nog zout in de verse wond gestrooid.

Volgens Wikipedia wordt er op de steen van Stora Hammar waarschijnlijk de bloedarend afgebeeld met een valknut (een mythologisch symbool dat een relatie met de god Odin verondersteld) boven het altaar. De Steen van Stora Hammar is een steen gedecoreerd met afbeeldingen die uit de Vikingtijd stamt. Hij staat in het Lärbro district op het eiland Gotland.

Steen van Stora Hammar

Steen van Stora Hammar
De Blood Eagle aflevering is de favoriet van de schrijver van Vikings, Michael Hirst. Dit is na te lezen in een interview met hem over deze aflevering. De Blood Eagle scene is hieronder te zien met natuurlijk voorzien van het nummer Heimta Thurs van Wardruna.


Het laatste deel The Lord's Prayer is de finale. Je weet dan eigenlijk dat seizoen 3 eraan komt en jawel, die komt er. Meer informatie over seizoen 3 is op de onderstaande websites te vinden:

- Wikipedia
'Vikings' postmortem: Creator Michael Hirst on [spoiler's] death, season three, and Ragnar's new role
- History’s ‘Vikings’ Renewed For Third Season
- Vikings’ Season 3: Katheryn Winnick Gives Sneak Peek At Lagertha’s New Look
- ‘Vikings’ Season 3: Ragnar Makes A New Unexpected Enemy In 2015

Hieronder de afleveringen van seizoen twee.

Episode 1: Brother's War
Episode 2: Invasion
Episode 3: Treachery
Episode 4: Eye for an eye
Episode 5: Answers in blood
Episode 6: Unforgiven
Episode 7: Blood eagle
Episode 8: Boneless
Episode 9: The Choice
Episode 10: The Lord's Prayer

Recensies:
Seizoen 1: Prikstok.nl
Seizoen 1: Mijnserie.nl
Seizoen 2: Mijnserie.nl

Seizoen twee is een logisch vervolg op het eerste seizoen. Het verhaal gaat verder waar het geëindigd is. Dezelfde acteurs doen mee in het tweede seizoen. De muziek van Wardruna wordt meer gebruikt. Het geheel is volgens mij wat bloederiger geworden. De verassing van het eerste seizoen is er eigenlijk af. Was het eerste seizoen compleet nieuw, nu is er veel bekend. Maakt op zich niet uit, want het verhaal boeit en de lengte van tien afleveringen is zeker te doen. Het enige wat me opviel is dat er wel heel vaak 'the gods' wordt gezegd. Zo vaak dat het me opvalt. Verder een goede serie en zeker het bekijken waard.

2 opmerkingen:

  1. Nog bloederiger? Ik vrees dat Peter seizoen 2 wederom alleen mag kijken :-).
    Ik kan daar echt niet naar kijken, jammer. Lezen kan ik het wel.

    BeantwoordenVerwijderen